Și eu vreau să fiu rege    Aventurieri care s au autoproclamat monarhi jpeg

Și eu vreau să fiu rege... Aventurieri care s-au autoproclamat monarhi

Germanul Theodor von Neuhoff – cu ajutorul beiului Tunisiei, care i-a pus la dispoziție o corabie cu 10 tunuri, s-a proclamat rege al insulei Corsica, la mijlocul secolului XVIII, sub numele de Teodoro I (foto sus). După câteva luni a fost alungat și și-a sfârșit viața în Turnul datornicilor din Londra. Despre el, primul ministru englez Walpole a spus că “destinul i-a dat un regat, însă i-a refuzat pâinea”.

Maurice Benyowsky – fiul unui general maghiar, a întemeiat cu acordul Parisului o colonie în Madagascar. Ulterior s-a proclamat rege (1786) și a refuzat să mai asculte de regele Franței. Acesta a trimis o expediție împotriva regelui Maurice, care a murit lovit fiind de un obuz. Este amintit astăzi ca primul rege și unificator al insulei.

Maurice Benyovszky png png

Jacques Lebaudy – un foarte bogat comerciant de zahăr francez s-a autoproclamat în anul 1903, împărat al Saharei, sub numele de Jacques I. A încercat să recruteze oameni cu ajutorul cărora să-și ia în stăpânire regatul, dar autoritățile franceze au aflat și-au stopat planurile. Supărat, a emigrat în Statele Unite; starea lui psihică s-a deteriorat în timp și, în ianuarie 1919 a fost împușcat de soția sa, după ce i-a mărturisit că are de gând să facă un băiat cu propria sa fiică, pentru a avea cine să moștenească... tronul.

Charles Marie David – un aventurier francez din Toulon, a fost ales de băștinași „agba” - rege al Sedangului (regiune din Vietnam) în 1888. El și-a luat numele de … Maria I și a încercat să… vândă regatul englezilor. Nu a reușit acest lucru, ba mai mult și-a pierdut și tronul, pentru că fapta lui a trezit resentimentele supușilor.

Sedang marie 01 jpg jpeg

James Harden Hickey – scriitor, jurnalist și aventurier american; în timpul unei călătorii spre Tibet, trecând pe lângă insula Trinidad, a considerat oportun să se proclame principe, sub numele de James I. Scopul său era acela de a face bani și, în acest sens a deschis un birou la New York, unde vindea ordine cavalerești. După doi ani, în 1895, au intervenit englezii, care au pus capăt „domniei”. James I a fost foarte supărat, încât a pus la cale un plan de a invada… Anglia! Se pare că ulterior ar fi avut o tentativă de a se încorona rege al Hawaii-ului. Cu mințile zdruncinate, s-a sinucis pe 9 februarie 1898, într-un hotel din El Paso, Texas.

Baron Harden Hickey jpg jpeg