Românii Laureați ai premiului Nobel jpeg

Românii Laureați ai premiului Nobel

📁 Biografii
Autor: Miruna Elena Popa

Printre deținătorii premiului Nobel se numără și 4 mari personalitați de origine românească. Elie Wiesel a câștigat premiul pentru Pace in 1986, George Emil Palade premiul pentru Fiziologie și Medicină in 1974, Herta Muller premiul Nobel in Literatură in anul 2009, iar Stefan W. Hell premiul in domeniul Chimiei in anul 2014. 

Elie Wiesel a fost un cetățean american născut in România, in Sighetu Marmației, in anul 1928. A fost supraviețuitor al Holoclaustului, iar mai apoi a ajuns scriitor, ziarist și filosof, fiind distins cu premiul Nobel pentru Pace in anul 1986. Pe lângă distinsul premiu a mai primit și „Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter” in anul 2002, distincția de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic in grad de Comandant in 2006, și pe langă altele, a fost membru al Academiei Americane de Artă și Literatură.

Gheorghe Emil Palade a fost prezentat in enciclopediile lumii ca "om de știință american de origine română". Este cunoscut ca specialist in domeniul biologiei celulare, născut la Iași, in anul 1912. Emil Palade a absolvit Universitatea din București, iar in timpul războiului a fost medic militar.

Herta Muller, născută in Banat, lângă Timisoara, în anul 1953 a fost distinsă cu premiul Nobel pentru literatură în anul 2009.

Stefan Hell este un fizician german originar din România, născut în 1962 în Arad. În anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

Medicul roman Ioan Moraru, copreședinte al organizației „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, împreună cu americanul Bernard Lown și rusul Mihail Kuzin au câștigat și ei Premiul Nobel pentru Pace în 1985.

Printre cei care au fost la un pas de a câștiga Premiul Nobel se mai numără și Constantin Paulescu, Lucian Blaga, Stefan Procopiu și Gheorghe Benga.