ProSport: Doi agenţi sovietici au pus la cale înfiinţarea Stelei! Cum a scăpat echipa de retrogradare în primul sezon jpeg

ProSport: Doi agenţi sovietici au pus la cale înfiinţarea Stelei! Cum a scăpat echipa de retrogradare în primul sezon

Nimic în istoria României nu se poate compara, ca nocivitate, cu regimul comunist adus de ruşi după 1945. Fotbalul n-a făcut excepţie, iar campionatul a devenit, asemenea vieţii însăşi în proaspăta Republică Populară Română, o aventură periculoasă, în care totul depindea de capriciile vreunui politruc.

În episodul de astăzi din "Blaturile fotbalului" vom încerca să surprindem circumstanţele în care au apărut Dinamo şi ASA (viitoarea Steaua) la sfârşitul anilor 40, precum şi soarta jucătorilor în lagărul numit fotbalul românesc.

Despre înfiinţarea echipelor patronate de Ministerul de Interne şi de Ministerul Armatei s-au scris sute de articole şi chiar cărţi. Povestea este, îndeobşte, cunoscută şi poate fi rezumată destul de simplu:Dinamo a luat locul şi lotul cluburilor Unirea Tricolor şi Ciocanul, iar ASA-locul clubului Carmen.

Au fost intervenţii care au purtat amprenta ministerelor respective:Armata a tras în plin, fără avertisment, ştergând de pe faţa pământului, pur şi simplu, un club particular, pentru a-i fura locul. Internele au acţionat subversiv, insinuându-se în cluburile vizate şi mascând totul sub aparenţa unor fuziuni.

Sub ocupaţie sovietică şi conducerea guvernului adus de la Moscova, România a făcut un incredibil salt înapoi. Elitele au fost exterminate, "dictatura proletariatului" a însemnat o primitivizare a vieţii, iar sportul n-a scăpat. Până şi aranjamentele interbelice "cu perdea", uneori pedepsite de federaţie pentru a păstra aparenţele, au fost înlocuite cu abuzuri la vedere. Viaţa agitată, în care taberele se înfruntau în jocuri de culise, principii şi idei care au dus şi la progresul fotbalului (cum ar fi profesionalizarea acestui sport), a dispărut pentru simplul fapt că opoziţia era lichidată fizic.