Primele cazuri de rasism din lumea fotbalului jpeg

Primele cazuri de rasism din lumea fotbalului

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția

Cu toate că există puţine mărturii ale existenţei rasismului în lumea fotbalului, această problemă datează încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Primul fotbalist de culoare a fost Andrew Watson, care în 1889 a semnat pentru echipa Darlington FC. De atunci şi până în zilele noastre, rasismul a atins cote care depăşesc imaginaţia.

Una dintre primele declaraţii rasiste aparţine fotbalistului Arthur Wharton, care în perioada anilor 1886-1889 juca pentru echipa Preston North End. Acesta declara pentru publicaţia Athletic Journal, pe 29 octombrie 1887 că „umbrele negre ale echipei” ar împiedica o victorie, folosind jargonul specific în momentul în care anumiţi oameni se adresau oamenilor de culoare.  

fotbal 0 jpg jpeg

În anumite momente chiar performanţa a fost împiedicată. Acest lucru se aplică în cazul fotbalistului Walter Tull, care semnase în 1908 cu Tottenham Hotspur. Avea doar 20 de ani, devenise unul dintre cei mai buni marcatori din Anglia şi era foarte iubit de către fani. Însă faptul că din partea rivalilor se lovea mereu de reacţii rasiste, antrenorul a considerat că este mai bine ca acesta să nu mai fie introdus în teren.

aksjakjsa jpg jpeg

Unul dintre cei mai populari fotbalişti din anii’20 a fost William Dean, cunoscut sub porecla de Dixie Dean. Acest pseudonim şi-l căpătase din cauza culorii pielii şi a părului creţ.  Jucătorului îi displăcea această poreclă şi insista să i se folosească numele real. De asemenea, el ajunsese să îşi renege până când şi originile sud-africane.

Rasismul a luat o turnură urâtă după anii‘70m când publicul reacţiona violent la vederea oamenilor de culoare. Cunoscut este cazul incendiului de la Deptford, din 1981, când 13 tineri afro-americani au ars de vii