Pove┼čti cutremur─âtoare din ÔÇ×├Änchisoarea mor┼úiiÔÇŁ, locul unde ├«nfometarea ├«┼úi lua min┼úile, iar frunza de salat─â era un miracol jpeg

Pove┼čti cutremur─âtoare din ÔÇ×├Änchisoarea mor┼úiiÔÇŁ, locul unde ├«nfometarea ├«┼úi lua min┼úile, iar frunza de salat─â era un miracol

Fo┼čtii de┼úinu┼úi din Fortul 13 Jilava, una dintre cele mai temute ├«nchisori comuniste, aflat─â la marginea Bucure┼čtiului, au m─ârturisit c─â foamea era st─âp├óna tuturor celulelor. Gardienii ├«ncercau s─â-i determine s─â-┼či toarne colegii de carcer─â, ademenindu-i cu ┼čunc─â, ÔÇ×chiar ┼či cu mu┼čtarÔÇŁ.

Cei ├«ntemni╚Ťa╚Ťi ├«n fort au povestit, la mai bine de jum─âtate de secol de la deten╚Ťie, c─â foamea devenea tot mai obsesiv─â. Prizonierii primeau doar c├óte un polonic de m─âlai fiert ╚Öi c├óte o zeam─â de resturi vegetale.

ÔÇ×S─â v─â vorbesc despre ce ├«nseamn─â foamea? E inutil, e literatur─â. P├ón─â nu rabzi tu de foame, nu ╚Ötii. ╚śi nu a╚Öa o zi, c─â nu ├«nseamn─â nimic. E foamea asta care te cuprinde ├«ncet-├«ncet, care te st─âp├óne╚ÖteÔÇŁ, a explicat fostul de╚Ťinut, Emilian Mih─âilescu.

Meniul zilei:m─âlai ┼či zeam─â de resturi

Gheorghe Jijie a m─ârturisit c─â ciorba de resturi animale, pe care abatoarele le aruncau, era o delicates─â ├«n r├óndul pu╚Öc─âria╚Öilor fl─âm├ónzi. ÔÇ×Diminea╚Ťa ne d─âdeau terci, adic─â un polonic de m─âlai fiert, c─â nu era m─âm─âlig─â. La pr├ónz, de obicei primeam o ciorb─â, ori de arpaca╚Ö, ori de fasole, ori de...nimic, cu ni╚Öte resturi de vegetale. De dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â ne d─âdeau ╚Öi ni╚Öte reziduri animale, pentru c─â fortul avea leg─âtur─â cu ni╚Öte abatoare din zon─â. Ce nu se putea vinde, se arunca, copite ╚Öi altele, pe care le fierbeau pentru noiÔÇŁ, a povestit b─âtr├ónul.

ÔÇ×M├óncam ├«ncet, s─â am senza┼úia c─â e bunÔÇŁ

ÔÇ×Prizonierii p├óndeau cum umbra se las─â pe c─âr─âmizi ╚Öi ╚Ötiau c─â trebuie s─â se dea masa, ├«nainte de a se auzi zgomotul de castroane. Devenea obsesiv. ├Ämi luam castronul ╚Öi m├óncam cu spatele la ceilal╚Ťi. M├óncam ├«ncet-├«ncet, s─â am senza╚Ťia c─â e bunÔÇŁ, a ad─âugat Mih─âilescu.

C├órna┼úi ┼či ┼čunc─â, r─âsplat─â pentru turn─âtori

Gardienii g─âseau tot felul de modalit─â╚Ťi cumplite pentru a-i face pe prizonieri s─â vorbeasc─â, s─â-╚Öi toarne colegii de celul─â. C├ónd nu apelau la tortur─â ╚Öi umilin╚Ť─â, p─âzitorii ├«ncercau s─â-i ademeneasc─â pe de╚Ťinu╚Ťii ├«nfometa╚Ťi cu c├órna╚Ťi, ╚Öunc─â, ÔÇ×chiar ╚Öi mu╚ÖtarÔÇŁ, a povestit un fost prizonier.

Turbat dup─â macaroanele din gunoi

image image image

Emilian Mih─âilescu ╚Öi-a amintit de bucata de macaroane cu br├ónz─â care i-a luat min╚Ťile. El a v─âzut-o ├«n v├órful unui morman de gunoaie ╚Öi a venerat-o.Dar n-a avut-o niciodat─â. Pur─â tortur─â.

ÔÇ×C─âram mizerii care se str├óngeau ├«n temni╚Ť─â, iar, ├«n curtea fortului, ├«n v├órful unei movile trona o bucat─â de macaroane cu br├ónz─â, rumenit─â frumos. Mi s-a f─âcut negru ├«naintea ochilor, stomacul a ├«nceput s─â-mi ghior╚Ť─âie. M─â g├óndeam cum s─â fac s-o iau, dar ├«mi era ru╚Öine s─â m─â reped s-o ├«n╚Öfac de pe mormanul de gunoaie. M─â fr─âm├ónta chestia asta. Am mai trecut de c├óteva ori pe acolo, de fiecare dat─â turbam de poft─â. ╚śi la un moment dat a disp─ârut. A luat-o unul dintre noi, dar care a fost fericitul, nu ╚ÖtiuÔÇŁ, a m─ârturisit, r├óz├ónd copios, b─âtr├ónul.

Salata verde miraculoas─â

Galina R─âdulean, o femeie care a ├«ndurat suferin╚Ťele Fortului 13 cot la cot cu b─ârba╚Ťii, a explicat ce ├«nsemna cu adev─ârat o salat─â verde. ÔÇ×╚Üin minte c─â, la o plimbare, ├«ntr-un strat de flori, am v─âzut o salat─â verde. Mi s-a p─ârut ceva miraculos ╚Öi nu m-am putut st─âp├óni. C├ónd gardianul nu era atent, m-am repezit ╚Öi am furat-o. Am adus-o ├«n celul─â ╚Öi am ├«mp─âr╚Ťit-o la toat─â lumea. Fiecare avea c├óte o frunz─âÔÇŁ, a relatat b─âtr├óna z├ómbind.