Povestea diamantului negru uria╚Ö ÔÇ×EnigmaÔÇŁ, despre care se crede c─â provine din spa╚Ťiu jpeg

Povestea diamantului negru uria╚Ö ÔÇ×EnigmaÔÇŁ, despre care se crede c─â provine din spa╚Ťiu

Un diamant rar botezat ÔÇ×EnigmaÔÇŁ, de 555,55 carate, despre se crede c─â a venit din spa╚Ťiul cosmic, va fi scos la licita╚Ťie ├«n luna februarie, relateaz─â CNN.

Diamantul negru a fost creat fie în urma impactului unui meteorit cu Terra, fie dintr-un asteroid format din materialelor care duc la formarea diamantelor, care s-a ciocnit cu Pământul.

Un diamant negru cu fa╚Ťete naturale de aceast─â dimensiune este o ÔÇ×apari╚Ťie extrem de rar─âÔÇŁ, potrivit SothebyÔÇÖs, care se a╚Öteapt─â ca acesta s─â se v├ónd─â cu p├ón─â la 5 milioane de lire sterline (6,8 milioane de dolari).

Diamantele negre, cunoscute ╚Öi sub denumirea de diamante Carbonado, pot fi datate cu 2,6 p├ón─â la 3,8 miliarde de ani ├«n urm─â ╚Öi au urme de azot ╚Öi hidrogen - elemente care se g─âsesc ├«n spa╚Ťiul interstelar. Con╚Ťin ╚Öi osbornit, un mineral prezent ├«n meteori╚Ťi.

Nikita Binani, specialist ├«n bijuterii la Sotheby's din Londra, a numit diamantul ÔÇ×un adev─ârat fenomen naturalÔÇŁ.

image

ÔÇ×V├ónzarea sa reprezint─â o oportunitate unic─â ├«n via╚Ť─â de a dob├óndi una dintre cele mai rare minuni cosmice, vechi de miliarde de ani, cunoscute omeniriiÔÇŁ, a spus ea ├«ntr-un comunicat de pres─â.

Este vorba de cel mai mare diamant negru ┼člefuit scos la licita┼úie, av├ónd 55 de fa┼úete ┼či dimensiunile 54x44x32 milimetri, care a fost inclus ├«n Guinness Book ├«n 2006, potrivit Agerpres. Originile acestei pietre pre┼úioase, care ├«nainte de v├ónzare va fi expus─â ├«n premier─â publicului, reprezint─â un mister, av├ónd ├«n vedere c─â actualul proprietar, care a cump─ârat diamantul ├«n urm─â cu peste dou─â decenii, a dorit s─â p─âstreze anonimatul.

Nu se ┼čtie exact nici c├ónd a fost descoperit acest diamant negru, iar casa de licita┼úii noteaz─â doar c─â acest tip de nestemate se g─âsesc doar ├«n Brazilia sau ├«n Republica Centrafrican─â.

Licita┼úia va avea loc online ├«ntre 3 ┼či 9 februarie, ├«ns─â ├«nainte diamantul va fi expus la Dubai - unde a fost prezentat presei -, Los Angeles ┼či Londra, unde va r─âm├óne p├ón─â la ├«ncheierea v├ónz─ârii.

Diamantul a fost achizi┼úionat de actualul s─âu proprietar ├«n stare brut─â ┼či a fost t─âiat ┼či ┼člefuit pentru a fi similar unei ÔÇ×hamsaÔÇŁ, o amulet─â evreiasc─â ┼či musulman─â, av├ónd forma unei palme ├«nchise a m├óinii, simboliz├ónd protec┼úia ┼či norocul.