Povestea diamantului negru uriaș „Enigma”, despre care se crede că provine din spațiu jpeg

Povestea diamantului negru uriaș „Enigma”, despre care se crede că provine din spațiu

Un diamant rar botezat „Enigma”, de 555,55 carate, despre se crede că a venit din spațiul cosmic, va fi scos la licitație în luna februarie, relatează CNN.

Diamantul negru a fost creat fie în urma impactului unui meteorit cu Terra, fie dintr-un asteroid format din materialelor care duc la formarea diamantelor, care s-a ciocnit cu Pământul.

Un diamant negru cu fațete naturale de această dimensiune este o „apariție extrem de rară”, potrivit Sotheby’s, care se așteaptă ca acesta să se vândă cu până la 5 milioane de lire sterline (6,8 milioane de dolari).

Diamantele negre, cunoscute și sub denumirea de diamante Carbonado, pot fi datate cu 2,6 până la 3,8 miliarde de ani în urmă și au urme de azot și hidrogen - elemente care se găsesc în spațiul interstelar. Conțin și osbornit, un mineral prezent în meteoriți.

Nikita Binani, specialist în bijuterii la Sotheby's din Londra, a numit diamantul „un adevărat fenomen natural”.

image

„Vânzarea sa reprezintă o oportunitate unică în viață de a dobândi una dintre cele mai rare minuni cosmice, vechi de miliarde de ani, cunoscute omenirii”, a spus ea într-un comunicat de presă.

Este vorba de cel mai mare diamant negru şlefuit scos la licitaţie, având 55 de faţete şi dimensiunile 54x44x32 milimetri, care a fost inclus în Guinness Book în 2006, potrivit Agerpres. Originile acestei pietre preţioase, care înainte de vânzare va fi expusă în premieră publicului, reprezintă un mister, având în vedere că actualul proprietar, care a cumpărat diamantul în urmă cu peste două decenii, a dorit să păstreze anonimatul.

Nu se ştie exact nici când a fost descoperit acest diamant negru, iar casa de licitaţii notează doar că acest tip de nestemate se găsesc doar în Brazilia sau în Republica Centrafricană.

Licitaţia va avea loc online între 3 şi 9 februarie, însă înainte diamantul va fi expus la Dubai - unde a fost prezentat presei -, Los Angeles şi Londra, unde va rămâne până la încheierea vânzării.

Diamantul a fost achiziţionat de actualul său proprietar în stare brută şi a fost tăiat şi şlefuit pentru a fi similar unei „hamsa”, o amuletă evreiască şi musulmană, având forma unei palme închise a mâinii, simbolizând protecţia şi norocul.