image

Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.

Curios este că o pizza este rotundă, pusă în cutii catering pătrate și tăiată în felii triunghi. Acest joc de forme vă intrigă? Să descoperim mai multe despre acest produs.

Cine își poate asuma rolul de inventator al pizzei

Mulți cred în varianta că pizza își are originile în Italia. Există câteva similarități între pizza și ceea ce vechii antici, greci, romani sau egipteni, numeau un aluat rotund pitta. O asezonau cu ulei de măsline și uneori chiar și cu ceva condimente. Desigur, sună mai mult a focaccia zilelor noastre.

Dacă este să analizăm care ar fi originea acestui preparat, unii spun că vine de la italieni și varianta sa originală este blatul de aluat uns cu sos de roșii și asezonat cu brânză. Analizând, cuvântul are origini din greacă, „pikte” („cocă frământată”), cu rădăcină în latină, de la „pinsa” („a bate”), destul de mult probabil să fie vorba despre modul de obținere a aluatului. Nu în cele din urmă amintim și despre rădăcinile sale italienești, de la „pizzicare” („a trage”). Are legătură de asemenea cu modul de obținere a aluatului.

De ce pizza este mereu rotundă

Cu mici excepții, restaurante locale unde bucătarii încearcă să surprindă plăcut pe cei mici cu forme diverse de pizza, în general aceasta este rotundă. De asemenea, poate că mai sunt și locuri unde pizza servită este de altă formă, doar de dragul diversității. Profesioniștii din domeniu spun însă că pizza de la origini este rotundă. Explicația? Este ușor de gătit, se coace uniform față de una în orice altă formă.

De asemenea, se pare că forma acesteia este și practică până la urmă și permite împărțirea ei rapid, cu câteva glisări a unui tăietor de pizza. Cu siguranță ați observat până acum cum taie o pizza maeștrii în arta culinară.

Rotundă, rotundă, dar de ce este servită în cutie pătrată?

Este poate banal și comun, dar ați observat cu siguranță că pizza tronează de obicei în cutie pătrată. De ce? Pentru că aceasta este ușor de realizat, poate fi făcută dintr-o singură bucată de carton. De asemenea, practic este faptul că o astfel de cutie este ușor de depozitat, fiind plată.

Cei care servesc pizza în meniu și își fac stoc de consumabile printre care și cutiile de pizza obișnuiesc să le așeze unele peste altele, ceea ce par a fi simple foi de carton. Au un cost rezonabil.

Dacă vă întrebați și de ce are pizza în mijlocul sau un mic dispozitiv din plastic, adesea alb, trebuie să știți că acesta este, de fapt, un suport pentru capacul cutiei de pizza. Acesta nu se va lipi de pizza.

Aceasta este scurta istorie a preparatului numit pizza. Peste ani vorbim despre aceasta cu poftă în minte numai cu gândul la ea!

Contact: comenzi@snick-ambalaje.com