Piața Charles de Gaulle s a numit Hitler în ’40 și Stalin în ’47, după cum a bătut vântul intereselor jpeg

Piața Charles de Gaulle s-a numit Hitler în ’40 și Stalin în ’47, după cum a bătut vântul intereselor

📁 Istorie Urbană
Autor: Diana Toea

Charles de Gaulle, una dintre cele mai importante piețe ale Capitalei, a avut un destin interesant, schimbându-și numele în mai multe rânduri, în funcție de interesele socio-economice ale vremurilor.

Istoricul Lavinia Betea, profesor universitar de psiho-sociologie, a povestit pentru „Adevărul‟ cum și-au pus amprenta tumultuoasele etape istorice prin care a trecut țara noastră pe celebra Piață Charles de Gaulle. Primul său nume a fost Piața Jianu, după cum îl chema pe unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu în anul 1821.

Antonescu a numit piața după Hitler

În 1940, odată cu venirea la putere a Generalului Ion Antonescu, se schimbă și soarta amplasamentului din nordul Capitalei. Dată fiind înțelegerea dintre Antonescu și legionari, Piața Jianu a primit numele liderului nazist Adolf Hitler. Denumirea nu a rezistat foarte mult, întrucât, după 23 august 1944, zona și-a primit înapoi titulatura de Piața Jianu.

image image image

Statuia lui Stalin, la loc de cinste

Abolirea monarhiei din decembrie 1947 a schimbat și destinul amplasamentul din nord. Așadar, datorită faptului că, după război, URSS a devenit aliata României, Piața Jianu s-a transformat în Piața Generalissim I. V. Stalin. Mai mult, o statuie a conducătorului sovietic a fost montată la loc de cinste, la intrarea în Parcul Herăstrău, unde în prezent se află monumentul lui Charles de Gaulle.

image

Așa arăta piața pe vremea când purta numele lui Stalin

Statuia lui Stalin a existat între anii 1951 și 1962. După ce se aflase de ani buni despre cultul personalității și crimele lui Stalin, statuia a fost demolată „pe furiș‟ într-o noapte din vara anului 1962. Nu mai puțin de patru tancuri și 12 buldozere au ras monumentul în numai câteva ceasuri. Imediat, Piața Stalin a fost botezată Piața Aviatorilor, după statuia Eroilor Aerului, situată în apropiere.

Charles de Gaulle, pentru prietenii francezi

După căderea comunismului din 1989, pe fondul prieteniei româno-franceze, zona a primit numele lui Charles de Gaulle, fost președinte al Franței și o personalitate marcantă a Rezistenței Franceze din vremea ocupației naziste. Totodată, în piață s-a introdus și sensul giratoriu care funcționează și astăzi. În 1997, în centrul rondului a fost amplasată Crucea secolului, cunoscută de bucureșteni sub numele de „bănuțul‟ sau „nasturele‟. 

Sursa:www.adevarul.ro