Pericolele din Sarmizegetusa Regia  De ce turi┼čtii sunt aten┼úiona┼úi s─â nu se descal┼úe ├«n templele dacice  jpeg

Pericolele din Sarmizegetusa Regia. De ce turi┼čtii sunt aten┼úiona┼úi s─â nu se descal┼úe ├«n templele dacice

­čôü Patrimoniu
Autor: Daniel Guţă

Oaspeţii Sarmizegetusei Regia sunt întâmpinaţi cu o mulţime de avertizări asupra pericolelor care îi pot pândi în cetate.

Sarmizegetusa Regia se num─âr─â printre cele mai faimoase monumente istorice din Rom├ónia, ├«ns─â turi┼čtii sunt avertiza┼úi s─â fie precau┼úi atunci c├ónd o viziteaz─â.

GALERIE FOTO DIN SARMIZEGETUSA REGIA

Zeci de mii de oameni viziteaz─â anual Sarmizegetusa Regia, fosta capital─â a dacilor, din Mun┼úii Or─â┼čtiei. A┼čezarea aflat─â ├«n patrimoniul cultural mondial (UNESCO) a devenit din ce ├«n ce mai popular─â ├«n ultimii ani, odat─â cu descoperirea faimoaselor br─â┼ú─âri dacice de aur ┼či a comorilor antice valoroase, dar ┼či pentru c─â ┼čoseaua construit─â ├«n urm─â cu ┼čase ani a f─âcut-o mai accesibil─â.

Tragedie în Sarmizegetusa Regia. Trei oameni au fost loviţi de fulger în incinta sacră a cetăţii dacice: un bărbat a murit

Odat─â ajun┼či ├«n parcarea de la poalele Sarmizegetusei Regia, oaspe┼úii ei mai au de mers circa un kilometru pe jos, pe un drum pietonal p├ón─â la por┼úile cet─â┼úii dacice.

Ur┼čii au dat t├órcoale Sarmizegetusei

De aici, ├«ncep primele avertiz─âri. Recent, administratorii a┼čez─ârii dacice au montat un panou ├«n care ├«i aten┼úioneaz─â pe vizitatori s─â fie precau┼úi deoarece zona este tranzitat─â de ur┼či. ├Än ultimele s─âpt─âm├óni, angaja┼úii care supravegheaz─â Sarmizegetusa Regia au observat de mai multe ori o ursoaic─â ┼či cei doi pui ai s─âi trec├ónd prin a┼čezarea dacic─â. ÔÇ×├Änt├ólnirileÔÇŁ au avut loc la primele ore ale dimine┼úii c├ónd cetatea este ├«nchis─â publicului, iar animalele s─âlbatice nu au putut fi deranjate de prezen┼úa omului.

A┼čez─ârile de la Sarmizegetusa Regia, Coste┼čti ┼či Piatra Ro┼čie sunt ├«nconjurate de ├«ntinderi mari de p─âdure, habitate ideale pentru animalele s─âlbatice mari. Este interzis─â hr─ânirea ur┼čilor, iar turi┼čtii care ajung la Sarmizegetusa Regia sunt ruga┼úi s─â nu p─âr─âseasc─â traseele de vizitare, avertizeaz─â reprezentan┼úii sitului. ├Än trecut, c├ónd cetatea nu era at├ót de vizitat─â, iar oaspe┼úii ei puteau r─âm├óne peste noapte, cu cortul, ├«n incinta sa, unii dintre ei au tr─âit experien┼úa ├«nt├ólnirii cu ur┼čii care d─âdeau t├órcoale corturilor, ├«n c─âutarea m├ónc─ârii.

image

ÔÇ×Aten┼úie, zon─â frecventat─â de ur┼čiÔÇŁ. Foto: Daniel Gu┼ú─â. ADEV─éRUL

Viperele, printre monumente

├Än Sarmizegetusa Regia au fost montate panouri de avertizare ┼či cu privire la pericolul pe care ├«l prezint─â viperele, ├«n special ├«n perioada verii. ├Än urm─â cu doi ani, o viper─â putea fi v─âzut─â ÔÇ×odihnindu-seÔÇŁ la soare, ├«n cr─âp─âturile ÔÇ×Soarelui de AndezitÔÇŁ.

De atunci, turi┼čtii au fost avertiza┼úi s─â nu umble desc─âl┼úa┼úi, s─â nu se a┼čeze pe iarb─â ┼či s─â fie aten┼úi pe unde calc─â, ├«n special atunci c├ónd se afl─â ├«n apropierea templelor antice.

Mul┼úi dintre oaspe┼úii capitalei dacice ignor─â ├«ns─â avertismentul ┼či se descal┼ú─â atunci c├ónd ajung ├«n incinta sacr─â din Sarmizegetusa Regia, dintr-un motiv mai pu┼úin obi┼čnuit: ei cred c─â, umbl├ónd descul┼úi printre temple, ÔÇ×se ├«ncarc─â de energieÔÇŁ.

├Än zona de munte ┼či lupii ┼či-au f─âcut adesea sim┼úit─â prezen┼úa, urletele lor fiind auzite, uneori de localnici, venind dinspre p─âdure.

image

ÔÇ×Aten┼úie, vipereÔÇŁ. Foto: Daniel Gu┼ú─â. ADEV─éRUL

Arborii, risc de pr─âbu┼čire

├Än ultimii ani, multe accidente cauzate de pr─âbu┼čirea unor copaci au avut loc ├«n Sarmizegetusa Regia, iar turi┼čtii care ajung aici sunt avertiza┼úi, ├«nc─â de la intrarea ├«n sit, s─â circule cu pruden┼ú─â ├«n zona ├«mp─âdurit─â, deoarece pot c─âdea copaci sau crengi, chiar ┼či din senin.

ÔÇ×O amenin┼úare constant─â este dat─â de pr─âbu┼čirea arborilor. O suprafa┼ú─â semnificativ─â a sitului este acoperit─â cu o p─âdure de fag impresionant─â, o parte a acestor copaci av├ónd c├óteva sute de ani. Fenomene meteorologice extreme (v├ónt puternic, cantit─â┼úi mari de z─âpad─â) ┼či bolile ┼či d─âun─âtorii specifice vegeta┼úiei ├«nalte genereaz─â, nu de pu┼úine ori, pr─âbu┼čiri necontrolate. ├Änregistrarea acestora ├«n ultimii 15 ani demonstreaz─â c─â au fost destabilizate segmente ale zidului incintei fortificate, au fost dislocate sau distruse un num─âr notabil de blocuri de calcar, piese arheologice ce fac parte din situl UNESCOÔÇŁ, se arat─â ├«n studiul istorico-arhitectural realizat la Sarmizegetusa Regia de Institutul Na┼úional al Patrimoniului. Arborii c─âzu┼úi nu au f─âcut victime, ├«n Sarmizegetusa Regia.

├Än caz de furtun─â, nu doar copacii reprezint─â un risc pentru vizitatori, dar ┼či fulgerele. ├Än luna august a anului 2019, trei oameni au fost lovi┼úi de fulger ├«n Sarmizegetusa Regia, iar unul dintre ei a murit.

├Äns─â ├«n aceea┼či var─â, ├«n luna iunie, ├«n timpul unei ploi puternice, actorul neo-zeelandez Manu Bennet s-a dezbr─âcat ┼či a dansat haka ├«n mijlocul sanctuarului mare circular.

Din luna mai, un punct de prim ajutor a fost ├«nfiin┼úat ├«n Sarmizegetusa Regia ┼či func┼úioneaz─â ├«n zilele de weekend.