Operele lui Gustav Klimt au fost interzise din cauza obscenităţii png

Operele lui Gustav Klimt au fost interzise din cauza obscenităţii

📁 Muzee
Autor: Ruxandra-Valentina Păunică

În ciuda succesului pe care îl are marele pictor şi decorator Gustav Klimt în zilele noastre, acesta a fost un personaj foarte controversat în epoca sa, datorită obscenităţii pe care o exprimau lucrările sale. Arta a evoluat şi ea odată cu societatea, iar ochii noştri nu mai percep sexualitatea ca la sfârşitul secolului al XIX-lea atunci când aceasta reprezenta un subiect tabu. 

Gutav Klimt
Gutav Klimt

Gutav Klimt

Avangardistul pictor austriac, Gustav Klimt s-a născut la 14 iulie 1862 în Baumgarten Viena, acesta a avut 14 copii ilegitimi şi nu a fost căsătorit niciodată, aceasta fiind doar una dintre controversle pe care le-a stârnit în timul vieţii sale. A fost co-fondator şi preşedinte al Secesiunii de la Viena, şi iniţiatorul curentului Art Nouveau.  Iniţial a început prin a picta scene de război, dar acestea erau elemente ale stilului realist şi a renunţat repede. 

Lucrările lui Klimt au primit critici dure, iar o parte dintre ele au fost ascunse o vreme de ochii publicului datorită temelor erotice pe care le aborda în picturile sale, considerate o expresie a apetitului său sexual. De fapt, subiectele lucrărilor sale sunt inspirate din mişcarea simbolistă(moarte, sex, viaţă). De asemenea acesta a surprins în lucrările sale aspecte ale tehnicilor impresionismului, a împrumutat motive bizantine, greceşti şi egiptene. Artistul a dat dovadă de curaj prin faptul că a integrat tehnica decorativă în picturile sale, a mixat noul cu vechiul şi realul cu abstractul. Acesta a avut ambiţia de a demonstra prin lucrările sale faptul că poate crea o operă de artă completă, de aceea nu a durat mult până a fost declarat cel mai nonconformist pictor al vremii. 

`Una dintre cele mai importante sarcini pe care le-a avut  de îndeplinit a fost să picteze tavanul catedralei Universitaţii din Viena, pentru care a ales să picteze trei lucrări Medicina, Filosofia şi Jurisprudeţa. Din păcate aceste lucrări nu au fost primite bine, din potrivă, Klimt a fost acuzat de pornografie, iar lucrările sale au fost interzise publicului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial aceste lucrări au fost adăpostite de nazişti în Castelul Immendorf din Austria pentru a le apăra, însă acestea au fost găsite şi ulterior distruse, nefiind niciodată expuse.  

clipboard04 12 jpg jpeg

Potretul lui Adelei Bloch Bauer

Cele mai importante lucrări ale lui Gustav Klimt au fost Sărutul, Emilie Floge, Adam şi Eva, Judith, Friza lui Beetowen, iar potretul lui Adelei Bloch Bauer a fost vândut în anul 2006 Galeriei de Artă Modernă din Viena pentru suma record de 135 de milioane de dolari.