Odiseea Evei Peron dup─â moarte jpeg

Odiseea Evei Peron dup─â moarte

­čôü Biografii
Autor: Andreea Lup┼čor

La trei ani dup─â moartea Evei Peron, acum mai bine de 60 de ani, trupul ei ├«mb─âls─âmat a disp─ârut brusc, mutat de militarii argentinieni ├«naintea loviturii de stat ├«n urma c─âreia Pre╚Öedintele Juan Peron avea s─â-╚Öi piard─â func╚Ťia. De atunci, trupul ei a c─âl─âtorit prin toat─â lumea timp de dou─â decenii. BBC relateaz─â odiseea trupului Evei Peron, cea mai iubit─â ╚Öi controversat─â Prim─â Doamn─â din istoria Argentinei.

Domingo Tellechea este un cunoscut restaurator de art─â, antichit─â╚Ťi ╚Öi... r─âm─â╚Öi╚Ťe umane. ├Än 1974, el a fost expertul ├«ns─ârcinat s─â transforme trupul Evei Peron pentru a-l putea expune ├«n fa╚Ťa publicului.

├Än momentul ├«n care a primit aceast─â ciudat─â sarcin─â, Argentina trecea printr-o perioad─â violent─â. De aceea, ├«n momentul ├«n care Domingo st─âtea ├«ntr-un bar cu un prieten ╚Öi au ap─ârut brusc doi b─ârba╚Ťi ├«mbr─âca╚Ťi ├«n negru care s-au uitat fix la el, i s-a p─ârut c─â ceva nu e ├«n regul─â. Nu era nimic neobi╚Önuit ├«n acele vremuri ca oamenii s─â dispar─â pur ╚Öi simplu, s─â fie ataca╚Ťi sau uci╚Öi ├«n mijlocul str─âzii. S-a dovedit c─â cei doi erau doar ╚Öoferii care l-au dus pe Tellechea ├«n vizit─â la cineva cunoscut:Oscar Ivanissevici, fostul doctor personal al Evei Peron. Acesta i-a spus c─â are o slujb─â pentru el:s─â restaureze trupul fostei Prime Doamne a Argentinei.

Domingo Tellechea ╚Öi-a dat seama atunci c─â slujba putea avea consecin╚Ťe grave dac─â ajungea ├«n conflict cu cei care f─âcuser─â corpul s─â dispar─â sau cu cei care-╚Öi doreau ca Evita s─â nu mai apar─â niciodat─â ├«n fa╚Ťa argentinienilor.

 61760239 funeral 304 400 gif gif

Foto: înmormântarea Evei Peron

Cei din spatele dispari╚Ťiei trupului Evei Peron ├«n 1955 au fost ofi╚Ťerii care au luat parte la lovitura de stat ├«n urma c─âreia Juan Peron a fost for╚Ťat s─â plece ├«n exil. Sus╚Ťin─âtorii lui Peron credeau c─â dispari╚Ťia trupului Evei era parte a ├«ncerc─ârii de a ╚Öterge complet amintirea peronismului din Argentina, mi╚Öcare pentru care Evita reprezenta un foarte important simbol.

Odat─â ce militarii au luat trupul Evitei din Buenos Aires a ├«nceput odiseea acestuia. Probabil c─â a stat o vreme ├«ntr-un camion parcat pe str─âzile capitalei. La un moment dat, a fost depozitat ├«n birourile Serviciilor de Informa╚Ťii Militare. Legenda spune c─â oriunde ar fi fost mutat trupul Evei, ap─âreau ca din senin flori ╚Öi lum├ón─âri. Era clar c─â era nevoie de o solu╚Ťie sigur─â pe termen lung. Astfel, ├«n 1957, cu ajutorul secret al Vaticanului, r─âm─â╚Öi╚Ťele Evei Peron au fost duse ├«n Italia ╚Öi depuse ├«ntr-un cimitir din Milano sub un nume fals. ├Äntre timp, argentinienii nu o uitaser─â. Pe str─âzile capitalei au ├«nceput s─â apar─â graffituri cu ├«ntrebarea:ÔÇ×unde e trupul Evei Peron?ÔÇŁ, iar Evita s-a transformat ├«ntr-un simbol al rezisten╚Ťei.

├Än 1970, grupul peronist de gheril─â Montoneros l-a r─âpit ╚Öi executat pe fostul pre╚Öedinte, Generalul Pedro Eugenio Aramburu, cel care a pl─ânuit mutarea ├«n secret a trupului Evei. Trecuser─â deja 15 ani de c├ónd militarii conduceau Argentina, ├«ns─â ├«n ciuda tuturor promisiunilor, ╚Ťara avea mari probleme economice, iar violen╚Ťa era la ordinea zilei. A fost f─âcut─â atunci o ├«ncercare pentru normalizarea vie╚Ťii politice. Partidul Peronist a fost legalizat ╚Öi s-a luat decizia ca trupul Evei Peron s─â-i fie returnat lui Juan Peron care tr─âia atunci ├«n Spania.

Trupul Evei a fost deshumat, a c─âl─âtorit prin Italia, Spania ╚Öi Fran╚Ťa ╚Öi i-a fost ÔÇ×livratÔÇŁ lui Juan Peron la casa pe care acesta o ├«mp─âr╚Ťea la Madrid cu a treia so╚Ťie a sa, Isabel. Cei doi so╚Ťi, ├«mpreun─â cu Carlos Spadone, un apropiat al pre╚Öedintelui, au scos trupul Evei din sicriu ╚Öi l-au cur─â╚Ťat. Trupul era lovit ├«n mai multe p─âr╚Ťi, ╚Öi o bucat─â dintr-un deget lipsea ÔÇô se crede c─â militarii au vrut s─â verifice c─â respectivul trup apar╚Ťinea ├«ntr-adev─âr Evei Peron.

Evita embalsamada jpg jpeg

├Än 1973, Juan Peron s-a ├«ntors ├«n Argentina ╚Öi a fost ales pre╚Öedinte; so╚Ťia lui, Isabel, a devenit vice-pre╚Öedinte. C├ónd acesta a murit brusc un an mai t├órziu, Isabel i-a preluat func╚Ťia ╚Öi a cerut repatrierea trupulei Evei de la Madrid ├«n Argentina. ├Än timp ce Domingo Tellechea restaura trupul, guvernul condus de Isabel Peron a ├«nceput preg─âtirile pentru construirea unui monument na╚Ťional ├«n care s─â fie depuse sicriele lui Juan ╚Öi Eva Peron. Monumentul nu avea s─â fie construit niciodat─â.

Dup─â ce a fost restaurat, trupul Evei Peron a fost expus l├óng─â sicriul so╚Ťului ei. Fotografiile de atunci arat─â c─â mul╚Ťi oameni au stat la coad─â pentru a o mai vedea odat─â pe Eva, ├«ns─â nu at├ót de mul╚Ťi ca dup─â moartea ei, c├ónd 2 milioane de oameni au ie╚Öit pe str─âzile capitalei pentru a ├«nso╚Ťi cortegiul funerar.

├Än 1976, o alt─â lovitur─â de stat militar─â a ├«ndep─ârtat-o din func╚Ťie pe Isabel Peron, iar Argentina avea s─â cunoasc─â cea mai ├«ntunecat─â ╚Öi violent─â perioad─â din istoria sa. Ca mul╚Ťi al╚Ťi argentinieni, Domingo Tellechea a plecat ├«n exil.

C├ót despre trupul Evei Peron, el a fost depus la mausoleul familiei din Cimitirul Recoleta din Buenos Aires sub supravegherea noii dictaturi. Cripta respectiv─â, aflat─â la cinci metri sub p─âm├ónt, se aseam─ân─â mai mult unei fortifica╚Ťii sau unui bunc─âr. Astfel, nimeni nu va mai putea s─â deranjeze vreodat─â r─âm─â╚Öi╚Ťele celei mai controversate Prime Doamne din istoria Argentinei.

Bust realizat dup─â masca mortuar─â a Evitei Peron

A cast of the death mask of Eva Peron, aka Evita, at Buenos Aires' Evita Museum (15940615601) jpg jpeg

Sursa: www.bbc.co.uk