O crimă care a șocat Franța: soția unui ministru a împușcat un jurnalist, în redacția ziarului Le Figaro  jpeg

O crimă care a șocat Franța: soția unui ministru a împușcat un jurnalist, în redacția ziarului Le Figaro

În timp ce funcționa ca ministru de finanțe în guvernul francez, Joseph Caillaux (fost prim-ministru în 1911–1912), a fost ținta unor atacuri ale presei. Cel mai virulent critic s-a dovedit a fi Gaston Calmette, de la Le Figaro.

Acesta, intră în posesia unei scrisori personale aparținând lui Caillaux, pe care se hotărăște s-o publice, deși eticheta jurnalistică a acelei perioade nu-i dădea voie. Scrisoarea, care făcea referiri la anumite erori comise de ministru, i-a creat acestuia multe neplăceri atât personale, cât și profesionale.

În apărarea lui Joseph Caillaux (foto jos) intervine energic soția acestuia, Henriette (foto sus). În prima fază, aceasta îi cere soțului să-l provoace la duel pe Calmette, însă își dă seama că acest lucru ar fi afectat și mai mult reputația și cariera ministrului. Așa că, se hotărăște să se sacrifice ea.

Joseph Caillaux (LOC) jpg jpeg

Pe 16 martie 1914, femeia intră în redacția ziarului Le Figaro, pentru a avea o discuție cu Calmette. După ce au schimbat doar câteva vorbe, Henriette a scos un pistol și a tras câteva focuri în pieptul ziaristului, ucigându-l pe loc.

Asasina a fost arestată și bineînțeles judecată, procesul ei făcând vâlvă în opinia publică franceză. Henriette a fost apărată de celebrul avocat Fernand Gustave Gaston Labori, care a convins juriul că atacul nu a fost premeditat și că a fost determinat de o emoție feminină necontrolată. Strategia s-a dovedit a fi foarte bună, pentru că pe 28 iulie 1914, doamna Caillaux a fost achitată.

Caillaux Excelsior 1 jpg jpeg

Henriette Caillaux, pe prima pagină a ziarului ”Excelsior” din 25 martie 1914, după crima care a șocat Franța

Henriette Caillaux jpg jpeg

Crima din redacția ziarului Le Figaro, pe coperta suplimentului ilustrat al ziarului ”Le Petit Journal” din 29 martie 1914