O armură din piele găsită în China îi uimește pe istorici jpeg

O armură din piele găsită în China îi uimește pe istorici

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Un studiu al unui costum de armură din piele descoperit în Turfan, nord-vestul Chinei, a dezvăluit că acesta a fost fabricat în Imperiul Neo-Asirian, între secolele al VI-lea și al VIII-lea î.Hr., ceea ce o face cea mai veche armură din solzi de piele cunoscută din Eurasia.

A fost deja o descoperire unic─â datorit─â conserv─ârii excep╚Ťionale a materialelor organice ╚Öi a faptului c─â era aproape complet─â, dar originea sa o face un exemplu foarte rar al migr─ârii tehnologiei de la vest la est prin Eurasia ├«n prima jum─âtate a primului mileniu ├«.Hr, scrie The History Blog.

image

Armura a fost g─âsit─â ├«ntr-o s─âp─âtur─â a cimitirului Yanghai ├«n 2013. A fost descoperit─â ├«n morm├óntul unui b─ârbat adult ├«n v├órst─â de aproximativ 30 de ani, care fusese ├«ngropat pe un pat de lemn. Buc─â╚Ťile de obraz de cal g─âsite ├«n morm├ónt indic─â faptul c─â decedatul era un c─âl─âre╚Ť.

Aceast─â armur─â din piele se afla sub un pat funerar

Armura de piele se afla sub patul funerar. Deteriorarea c─âptu╚Öelii din piele a cauzat pierderea c├ótorva solzi ╚Öi separarea altora, astfel ├«nc├ót armura era ├«n dou─â fragmente mari cu c├óteva buc─â╚Ťi mai mici. Un ghimpe ├«ncorporat ├«ntr-unul dintre solzi cu pu╚Ťin timp ├«nainte de ├«nmorm├óntare a fost datat cu radiocarbon ├«ntre 786 ╚Öi 543 ├«.Hr.

Ini╚Ťial, a fost f─âcut din aproximativ 5.444 de solzi mai mici ╚Öi 140 de solzi mai mari, care ├«mpreun─â cu ╚Öireturile ╚Öi c─âptu╚Öeala din piele c├ónt─âreau ├«ntre 4 ╚Öi 5 kg. Armura seam─ân─â cu o vest─â care protejeaz─â partea din fa╚Ť─â a trunchiului, ╚Öoldurile, p─âr╚Ťile laterale ╚Öi partea inferioar─â a spatelui corpului. Se poate pune rapid f─âr─â ajutorul altei persoane ╚Öi se potrive╚Öte persoanelor de diferite staturi.

ÔÇ×Armura a fost produs─â profesional ├«n num─âr mareÔÇŁ, spune Patrick Wertmann.

Odat─â cu utilizarea tot mai mare a carelor ├«n r─âzboiul din Orientul Mijlociu, a fost dezvoltat─â o armur─â special─â pentru c─âl─âre╚Ťi din secolul al IX-lea ├«.Hr. Aceste armuri au devenit mai t├órziu parte a echipamentului standardizat al for╚Ťelor militare ale Imperiului Neo-Asirian, care s-a extins din p─âr╚Ťi ale Irakului de ast─âzi p├ón─â ├«n Iran, Siria, Turcia ╚Öi Egipt.

armur─â din piele

Foto: D. L. Xu/ P. Wertmann/ M. Yibulayinmu

Există asemănări cu o armură din aceeași perioadă, care se află acum în New York

De╚Öi nu exist─â o paralel─â direct─â cu armura veche de 2.700 de ani ├«n toat─â China de nord-vest, exist─â unele asem─ân─âri stilistice ╚Öi func╚Ťionale cu o a doua armur─â contemporan─â de origine necunoscut─â de╚Ťinut─â de Muzeul Metropolitan de Art─â din New York (Met).

Este posibil ca cele dou─â armuri s─â fi fost concepute ca ╚Ťinute pentru unit─â╚Ťi distincte ale aceleia╚Öi armate, adic─â armura Yanghai pentru cavalerie ╚Öi armura din Met pentru infanterie.

Nu este clar dac─â armura Yanghai a apar╚Ťinut unui soldat str─âin care lucra pentru for╚Ťele asiriene ╚Öi care a luat-o acas─â sau dac─â armura a fost capturat─â de la altcineva care fusese ├«n regiune.

Exist─â t─âbli╚Ťe cuneiforme care ├«nregistreaz─â produc╚Ťia de armuri de solzi de piele, dar niciuna nu a mai fost g─âsit─â vreodat─â ├«n Mesopotamia.

Singurul set complet de solzi de piele a fost descoperit ├«n morm├óntul lui Tutankhamon ├«n 1922, dar era at├ót de fragil ├«nc├ót doar c├ó╚Ťiva solzi puteau fi studia╚Ťi. Aceast─â descoperire ar putea fi cercetat─â ├«n detaliu, solzii pot fi num─âra╚Ťi ╚Öi examina╚Ťi pentru a afla mai multe despre construc╚Ťia armurii.

Studiul a fost publicat în revista Quaternary International.