Nouă cazuri şocante de suicid în masă
Am auzit sau am citit de multe ori despre crime şi suiciduri, unele de-a dreptul şocante. Cu toate acestea, există destule întâmplări şocante în istorie despre care se discută mult mai rar. Printre ele, suicidurile în masă, grupuri întregi care au renunţat la viaţă ori pentru a se salva de la supunere în faţa inamicului, ori din motive fanatice. Să vedem câteva exemple.
Membrii Templului Poporului pentru a nu deveni fascişti (Guyana, 1978). Pe 18 noiembrie, pastorul sectei, Jim Jones (foto sus © Nancy Wong / Wikimedia Commons), a ordonat congregaţiei să bea un lichid cu concentraţie mare de cianuri. Părinţii au fost sfătuiţi să îşi injecteze copiii cu acelaşi lichid. cu câteva ore înainte, Jones şi alţi sectanţi au ucis un membru al guvernului şi nişte ziarişti. După actul respectiv, conform unei casete care a înregistrat suicidul în desfăşurare, pastorul a motivat acţiunea prin refuzul URSS de a le mai permite exodul şi prin frica de a nu sfârşi “convertiţi” la fascism. 909 oameni si-au pus capăt zilelor.
Balinezii pentru a nu se preda (1906). Pe 14 septembrie, 1000 de balinezi au participat la ritualul suicidal Puputan pentru a nu fi înrobiţi de către colonizatorii olandezi. Raja s-a îmbrăcat în veşmintele tradiţionale albe şi a ordonat să se ardă toate lucrurile de valoare. Apoi toată lumea a pornit ceremonios spre invadatori. Ajunşi în faţa lor, oamenii au început să se înjunghie unul pe altul după ce marele preot l-a ucis pe Raja. În tot haosul, balinezii au aruncat cu bijuterii şi bani spre trupele olandeze stupefiate.
Localnicii din Demmin pentru a evita crimele şi violurile Armatei Roşii (Germania, 1945). Suicidul din micul oraş s-a produs pe fondul unei panici generale provocate de atrocitătile soldaţilor URSS împotriva civililor. În primăvara lui ’45, aproape 900 de persoane s-au sinucis cu lame sau otravă, spânzurându-se sau înecându-se. Unele mame si-au ucis mai întâi copiii.
Poporul din Chittor pentru a nu se preda şi a-şi apăra onoarea (India, 1303, 1535, 1568). Jauhar şi Saka reprezintă două tradiţii hinduse vechi de autosacrificare, caracteristice pentru regatele Rajput în epoca Mughal. Femeile şi copiii se fereau de captură luându-şi viaţa, iar bărbaţii pur şi simplu se aruncau în armele invadatorilor. În primul episod, sultanul din Delhi a asediat fortăreaţa de la Chittor, astfel că regina Rani Padmini le-a conduse spre un rug aprins pe cele 700 de domniţe de la curte, pentru a le scăpa de ravagiile soldaţilor. Apoi bărbaţii au săvârşit Saka, adică s-au îmbrăcat cu robe kesari şi turbane şi au alergat spre moarte către armata duşmană. După ritualurile suicidale din secolul al XVI-lea, se pare că şi linia domnitoare Rajput s-a stins.
Femeile teutone care nu au vrut să ajungă sclavele romanilor (Galia, 102 a.Hr.). Potrivit scrierilor lui Valerius Maximus şi Florus, după bătălia de la Aquae Sextiae (sudul Franţei de azi), regele Teutobod a fost înlănţuit, iar una dintre condiţiile păcii stipula înrobirea a 300 de femei măritate. Acestea ar fi cerut în schimb să fie trimise la templele lui Ceres sau Venus, dar consulul a refuzat. Femeile teutone au recurs la un gest extrem, omorându-se prin ştrangulare.
Membrii Templului Solar care au dorit să scape de ipocrizia lumii (Elveţia şi Canada, 1994-97). Mica sectă a devenit faimoasă după suicidul în masă a 74 dintre membrii săi, în 1994. Templul a fost fondat la Geneva cu 10 ani mai devreme de către un pastor New Age, Joseph de Mambro, şi un medic homeopat, Luc Jouret. Învăţăturile sectei includeau profeţia că pământul va suferi schimbări catastrofale la mijlocul anilor ’90. În aşteptarea apocalipsei, adepţii credeau că trebuie să acceadă la un plan spiritual mai înalt. În octombrie ’94, mai mult de 50 dintre membrii elveţieni şi canadieni s-au închis în nişte clădiri cărora le-au dat foc. Un an mai târziu, mureau încă 16. În scrisorile de rămas-bun, mai mulţi menţionau că au vrut să scape de opresiunea şi ipocrizia lumii contemporane. Poliţia din Quebec a descoperit că au fost oameni care au cotizat cu mai bine de 1 milion de dolari la fondul cultului.
Membrii Heaven’s Gate (Poarta Raiului) pentru a merge într-o călătorie pe navă spaţială (SUA, 1977). Pe 26 martie 1977, 39 de membri ai acestei secte bizare s-au sinucis în Santa Fe, california. Fondatorul cultului, Marshall Applewhite, care se credea un descendent al lui Iisus, le-a spus adepţilor că extratereştrii aveau să distrugă toată omenirea. Singura cale de salvare ar fi fost ca printr-un act comun de suicid, să permită sufletelor să se îmbarce într-o navă spaţială cu care să meargă pe urmele cometei Hale-Boop. Înainte de omoruri, unii s-au castrat. S-au îmbrăcat cu tricouri negre pe care scria ‘Heaven’s Gate Team şi s-au otrăvit, cei care nu au săvârşit gestul au aranjat cadavrele pe paturi şi le-au pus alături câte o bancnotă de 5 dolari, alături de bagajele pentru lumea cealaltă.
Rebelii evrei care au evitat capitularea în faţa romanilor (Israel, 73 p.Hr.). Asediul de la Masada de către romani de la finele primului război iudeo-roman s-a încheiat cu suicidul a 960 de evrei şi a familiilor lor. Masada este o fortificaţie în sudul Israelului, pe vârful unui platou stâncos şi cu vedere la Marea Moartă. Potrivit lui Iosephus, romanilor le-au trebuit 15.000 de oameni pentru a zdrobi rezistenţa, iar când au pătruns în cetate ar fi descoperit cadavrele. Cu toate acestea, există destul de multe neconcordanţe între ce povesteşte Iosephus şi dovezile arheologice, aşa că s-ar putea să fie vorba despre o legendă.
Comunitatea din Souli pentru a evita înrobirea (Grecia, 1803). Dansul din Zalongo reprezintă porecla unui act de autosacrificare în masă care a avut loc în timpul războiului souliot din Epir, în decembrie 1803. Comunitatea din Souli a început evacuarea în contextul atacurilor din partea liderului albano-otoman Ali Pasha. În timpul evacuării, peste 50 de femei şi copiii lor au fost blocaţi de trupele inamice în munţii Zalongo. Au refuzat să se predea şi au ales în schimb să se arunce de pe stânci, cu copii cu tot. potrivit legendei, ar fi făcut acest lucru cântând şi dansând. Un monument pe situl de la Kassope comemorează tragicul incident.
sursa: Odee