«Monumentele Marelui Război»: Monumentul Eroilor din localitatea Brezoi, judeţul Vâlcea jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul Eroilor din localitatea Brezoi, judeţul Vâlcea

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția

Cititorul nostru, Vlad Rites, din localitatea Brezoi, judeţul Vâlcea, ne-a trimis fotografii ale monumentului dedicat eroilor căzuţi în timpul Marelui Război.

Iată ce ne scrie: „Ar fi nemaipomenit ca la finalul acestei campanii să se poate obţine un material vast, bine documantat, la îndemâna oricui şi care să reprezinte punctul de plecare al unor circuite turistice bazate pe Primul Război Mondial. Din păcate, cu excepţia liniei Mărăşeşti-Oituz, foarte puţine zone importante din Primul Razboi Mondial sunt cunoscute publicului larg şi mai putine sunt exploatate turistic. Aşa cum Slovenia a reuşit să impuna traseul “Walk of peace” ca unul din obiectivele turistice majore şi România ar putea dezvolta un circuit similar.

Vă ataşez câteva poze ale monumentului din oraşul Brezoi, judeţul Vâlcea. Este construit în 1924, pe baza donaţiilor venite din partea localnicilor si a câtorva societăţi. Monumentul este închinat în special soldaţilor din localităţile de pe Valea Lotrului, dar şi localităţilor limitrofe Brezoiului de pe Valea Oltului, pana la Câineni.

Pentru mine are o valoare simbolică deosebit întrucât unul dintre cei care au contribuit financiar, preotul N. Ionescu, era străbunicul meu.

Construit în centrul oraşului, lângă vechiul sediu al primăriei şi judecătoriei, monumemtul este ridicat în patru trepte largi, urmând coama unui pinten muntos ce se opreşte lângă primărie. Axul central are în partea superioară un postament de marmură, iar simetric, stânga-dreapta, sunt amintite toate provinciile româneşti. Intercalate cu numele provinciilor sunt plasate plăci de marmură albă, pe care sunt gravate numele celor căzuţi în luptă. De menţionat două plăci de marmură, care înscriindu-se în retorica anilor de dupa război sunt menite să sensibilizeze trecătorul:

a) Deasupra listelor cu numele celor căzuti: “ROMANIA MARE – AICI din cei 800.00 care m`au facut”

b) La baza monumentului, chiar la nivelul privirii trecătorilor, se afla plasată o singur placă: “Priveste la cei de sus si ….fă ca Ei”

Monumentului i-a fost adăugată o placă cu numele celor cazuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost poziţionată într-o margine, puţin vizibilă. "

20170815 101208 jpg jpeg
20170815 101327 jpg jpeg
20170815 101351 jpg jpeg
20170815 101407 jpg jpeg
20170815 101509 jpg jpeg
20170815 101556 jpg jpeg
20170815 101657 jpg jpeg

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).