Monumente deosebite din istoria Bucureștiului jpeg

Monumente deosebite din istoria Bucureștiului

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

De-a lungul anilor, ├«n Bucure╚Öti s-au construit numeroase monumente deosebite. Unele dintre ele au supravie╚Ťuit trecerii timpului;altele au disp─ârut-unele dintre ele victime ale cutremurelor sau bombardamentelor care au afectat capitala ├«n secolul XX;altele au ajuns pe lista de demol─âri a regimului comunist ╚Öi n-au mai putut fi salvate. Am alc─âtuit aici o list─â scurt─â a c├ótorva dintre monumentele deosebite din capital─â:cinci dintre ele sunt ├«nc─â ├«n picioare ╚Öi pot fi admirate ╚Öi ast─âzi;celelalte au r─âmas, din p─âcate, doar ├«n fotografii ╚Öi, poate, ├«n amintirea celora care-au mai apucat s─â le vad─â.

Monumente disp─ârute

Spitalul Brâncovenesc

bucuresti spitalul brancovenesc 1024x655 jpg jpeg

Una dintre cl─âdirile de patrimoniu disp─ârute ├«n anii '80 ca victim─â a proiectelor urbane comuniste a fost Spitalul Br├óncovenesc, situat ├«n zona Pie╚Ťei Unirii. Construit ├«n anii 1835-1838 de c─âtre Safta Br├óncoveanu, so╚Ťia banului Grigore Basarab Br├óncoveanu, el a servit drept spital pentru oamenii s─âraci din Bucure╚Öti, a╚Öa cum a l─âsat prin testament banul Br├óncoveanu. Totodat─â, ├«n cadrul institu╚Ťiei a func╚Ťionat ╚Öi o ╚Öcoal─â medical─â.

Reconstruit la sf├ór╚Öitul secolului XIX dup─â ce a fost afectat de un incendiu, spitalul a suferit mai multe modific─âri pe parcursul deceniilor, iar ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial a func╚Ťionat ca spital militar, av├ónd o capacitate de 500 de paturi.

Soarta spitalului a fost pecetluită după 1977, când s-a conturat ideea construirii unui Centru Civic în zona centrală a Bucureștiului. Deși clădirea nu se afla pe axa directă a Bulevardului Victoria Socialismului, ea a fost demolată în martie 1984. Nu trecuse mult timp de când spitalul, clasificat drept monument istoric, fusese renovat.

Palatul Sturdza

sturdza jpg jpeg

├Än Pia╚Ťa Victoriei, aproape de locul pe care se afl─â ast─âzi Palatul Victoria, s-a ridicat ├«n anii 1897-1901 o cl─âdire spectaculoas─â:Palatul Sturdza. Construc╚Ťie grandioas─â, Palatul Sturdza avea o arhitectur─â ce ├«mbina elemente din stiluri ╚Öi epoci diferite;de aceea a fost considerat una dintre cele mai bizare cl─âdiri din capital─â:unii o considerau frumoas─â, al╚Ťii exagerat de ornamentat─â.

Construit ca re╚Öedin╚Ť─â privat─â pentru Grigore Sturdza, palatul a devenit dup─â moartea acestuia sediul Ministerului de Externe, c─âci camerele sale mari ╚Öi foarte bogat decorate se pretau a fi folosite pentru evenimente diplomatice.

Palatul Sturdza a fost avariat ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, mai ├«nt├ói ├«ntr-un incendiu din 1942, apoi ├«ntr-un bombardament din august 1944. Pentru c─â autorit─â╚Ťile ├«ncepuser─â deja ridicarea unui nou palat ├«n pia╚Ť─â ÔÇô actualul Palat Victoria, cl─âdirea a fost demolat─â ├«n 1946.

Palatul Artelor din Parcul Carol

palatul artespr jpg jpeg

├Än 1906, anul ├«n care se ├«mplineau 40 de ani de domnie ai Regelui Carol, autorit─â╚Ťile au organizat o grandioas─â expozi╚Ťie na╚Ťional─â ├«n Bucure╚Öti, cu prilejul marii anivers─âri. Complexul expozi╚Ťional urma s─â fie amenajat aproape de zona central─â a Capitalei, pe Dealul Filaretului, acolo unde se afl─â ast─âzi Parcul Carol.

Zona Parcului a fost amenajat─â chiar atunci, cu prilejul expozi╚Ťiei, iar pe locul unde se afl─â ast─âzi Monumentul Osta╚Öului Necunoscut a fost construit un Palat al Artelor. Cl─âdirea, av├ónd o suprafa╚Ť─â de peste 2000m2, urma s─â g─âzduiasc─â un Muzeu dedicat trecutului ÔÇ×neamului rom├ónesc, de la constituirea sa ╚Öi p├ón─â ├«n prezentÔÇŁ.

În 1919 clădirea a fost cedată Ministerului de Război, iar aici a fost mutat întregul patrimoniu al ceea ce urma să devină un muzeu militar. În 1923, aici a fost amplasat Mormântul Ostașului Necunoscut (mutat ulterior în mai multe locuri).

Clădirea Palatului a fost afectată de cutremurul din 1940 și a fost demolată în 1943, urmând a fi înlocuită cu un complex memorial dedicat eroilor neamului.

Monumentul Ion C. Br─âtianu

piata ic bratianu 10 jpg jpeg

├Än rondul din Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii se afla, ├«nainte de instaurarea regimului comunist, un monument statuar dedicat lui Ion C. Br─âtianu, iar pia╚Ťa purta chiar numele fondatorului Partidului Na╚Ťional Liberal.

Considerat unul dintre fondatorii Rom├óniei moderne, Ion C. Br─âtianu a fost omagiat ├«n 1903 (la 12 ani de la moartea sa) prin amplasarea ├«n pia╚Ťa din apropierea Palatului Universit─â╚Ťii a unui monument statuar realizat de sculptorul Ernest Dubois. Monumentul a fost demolat ├«n 1948 imediat dup─â instalarea regimului comunist, statuia fiind topit─â ├«n uzinele Republica.

Muzeul Simu

bucuresti muzeul simu jpg jpeg

Vis-a-vis de blocul Patria se afla în perioada interbelică o frumoasă clădire în stil clasic:Muzeul Simu.

Construit la ├«nceputul secolului XX (╚Öi inaugurat ├«n 1910), Muzeul Simu ÔÇô a c─ârui arhitectur─â a fost inspirat─â din clasicele temple grece╚Öti ÔÇô a fost ridicat la dorin╚Ťa academicianului Anastase Simu (1854-1935), cu scopul de a expune aici propria colec╚Ťie de art─â, ca metod─â de a contribui la educa╚Ťia bucure╚Ötenilor.

Muzeul a fost demolat ├«n 1964, din motive r─âmase neclare:s-a spus c─â s-a dorit demolarea lui pentru c─â arhitectura nu se potriva cu aspectul dorit de administra╚Ťie pentru bulevardul central, dar ╚Öi c─â aspectul de templu al cl─âdirii ar fi amintit de masoneria rom├óneasc─â, motiv pentru care comuni╚Ötii doreau dispari╚Ťia imobilului.

 

Monumente care au supravie╚Ťuit

Biserica Stravropoleos

locuri frumoase din bucuresti biserica stavropoleos jpg jpeg

Biserica Stavropoleos se num─âr─â printre cele mai vechi a╚Öez─âminte religioase din Bucure╚Öti:ea a fost ridicat─â ├«n 1724, ├«n timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Biserica a fost construit─â ├«n stil br├óncovenesc ╚Öi este considerat─â una dintre cele mai frumoase monumente br├óncovene╚Öti din ╚Ťar─â.

Din complexul vechi nu s-a mai p─âstrat dec├ót biserica pentru c─â hanul ╚Öi anexele sale au fost demolate ├«n urm─â cu mai bine de 100 de ani. Anexa nou─â, care ad─âposte╚Öte o bibliotec─â ╚Öi o colec╚Ťie de icoane, a fost construit─â la ├«nceputul secolului XX dup─â planurile arhitectului Ion Mincu, care a supervizat ╚Öi lucr─ârile de renovare a bisericii.

M─ân─âstirea Radu Vod─â

01 17 jpg jpeg

Ascuns─â ├«n spatele blocurilor construite pentru Bulevardul Victoria Socialismului st─â M─ân─âstirea Radu Vod─â, una dintre pu╚Ťinele biserici de secol XVI r─âmase ├«n Bucure╚Öti. M─ân─âstirea a fost ridicat─â ├«n anii 1568-1577 ├«n timpul domniei lui Alexandru al II-lea Mircea, str─ânepot al lui Vlad ╚Üepe╚Ö.  Nu a fost prima biseric─â ridicat─â pe acea colin─â ╚Öi nici ultima, c─âci m─ân─âstirea a fost incendiat─â ├«n 1595 de trupele lui Sinan Pa╚Öa, ├«n timpul luptelor cu Mihai Viteazul, ╚Öi ref─âcut─â din temelii de c─âtre Radu Vod─â, de aici r─âm├ón├óndu-i ╚Öi numele sub care o cunoa╚Ötem ast─âzi.

├Än timpul regimului comunist l─âca╚Öul a fost folosit drept ╚Öcoal─â de cadre de partid, m─ân─âstirea fiind desfin╚Ťat─â ├«n 1960. Ea a fost restaurat─â ├«n anii 1969-1974 ╚Öi resfin╚Ťit─â apoi ├«n 1979.

Palatul C.E.C.

cec si hotelul lafayette jpg jpeg

Una dintre cele mai frumoase cl─âdiri vechi de pe Calea Victoriei este Palatul Casei de Depuneri, Consemna╚Ťiuni ╚Öi Economie (pe scurt, C.E.C.).

Palatul a fost ridicat ├«n acela╚Öi timp cu Palatul Po╚Ötelor de vis-a-vis, la sf├ór╚Öitul seclului al XIX-lea. Proiectul a apar╚Ťinut arhitectului Paul Gotterau, care s-a inspirat din arhicteura francez─â a epocii.

├Än mod uimitor, cl─âdirea nu a fost sever afectat─â de nici unul dintre marile cutremure care au lovit capitala ├«n secolul XX, fapt ce-i explic─â supravie╚Ťuirea ├«n timp.

Palatul de Justi╚Ťie

antoniu   palatul de justitie 0 jpg jpeg

Proiectul Palatului de Justi╚Ťie, una dintre cele mai impun─âtoare cl─âdiri din capital─â, a fost realizat de Albert Ballu ╚Öi Ion Mincu, arhitectul rom├ón fiind responsabil cu proiectarea decora╚Ťiunilor interioare (plafoane, balustrade, sc─âri monumentale, mobilier). Cl─âdirea a fost construit─â ├«ntre anii 1890-1895 pe locul ├«n care se aflase, ├«n timpul Regulamentelor Organice, Curtea Judec─âtoreasc─â.

Dup─â Al Doilea R─âzboi Mondial cl─âdirea a fost modificat─â ├«n sensul compartiment─ârii, apoi ├«n anii 1954-1956 a trecut printr-un amplu proces de repara╚Ťii. Palatul a fost afectat de cutremurele din 1940 ╚Öi 1977, mai ales c─â el se afl─â pe un teren destul de instabil, motiv pentru care cl─âdirea a fost consolidat─â ├«n repetate r├ónduri, mai ales dup─â 1977. Dup─â ce Palatul a fost din nou afectat de un cutremur ├«n 1986, autorit─â╚Ťile au decis, ├«n 1988, evacuarea cl─âdirii, ╚Öi s-a luat ├«n calcul demolarea ei ÔÇô programat─â, se pare, pentru anul 1990.

Dup─â Revolu╚Ťie, cl─âdirea a r─âmas goal─â mai mul╚Ťi ani, procesul de consolidare ╚Öi restaurare fiind demarat abia ├«n 1999.

Palatul Funda╚Ťiei Universitare ÔÇ×Carol IÔÇŁ

741 001 jpg jpeg

├Än anul 1891, printr-o scrisoare adresat─â Pre╚Öedintelui Consiliului de Mini╚Ötri, Regele Carol I ├«╚Öi exprima dorin╚Ťa de a ├«nfiin╚Ťa un a╚Öez─âm├ónt dedicat tinerimii universitare. Era ├«nceputul Funda╚Ťiei Universitare care va purta numele Regelui Rom├óniei.

Construc╚Ťia sediului acestei funda╚Ťii a ├«nceput ├«n 1891 dup─â planurile arhitectului francez Paul Gottereau, acela╚Öi care a proiectat Palatul C.E.C.-ului, iar cl─âdirea  a fost inaugurat─â ├«n 1895, ├«n prezen╚Ťa Regelui Carol I. Edificiul ini╚Ťial a fost extins dup─â dou─â decenii ╚Öi reinaugurat ├«n prim─âvara anului 1914:noua cl─âdire beneficia de un amfiteatru de 500 de locuri ╚Öi mai multe s─âli de lectur─â ╚Öi spa╚Ťii de depozitare pentru bibliotec─â. Dup─â 1948 cl─âdirea Funda╚Ťiei (desfiin╚Ťate) a devenit Biblioteca Central─â a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti.

Cl─âdirea B.C.U. a fost printre cele mai afectate edificii ├«n timpul Revolu╚Ťiei din 1989, dup─â ce un incediu a distrus aproape complet construc╚Ťia;atunci au ars ├«n jur de 500.000 de volume, inclusiv mii de manuscrise foarte valoroase. Ea a fost restaurat─â dup─â 1990, noul sediu al BCU fiind inaugrat ├«n 2006.