Mari poveşti de iubire: secretul dintre Regele „Playboy” Carol al II lea şi „Păsărica”, ispita Prinţului Mihail Cantacuzino şi amorul care l a mistuit pe Nichita Stănescu jpeg

Mari poveşti de iubire: secretul dintre Regele „Playboy” Carol al II-lea şi „Păsărica”, ispita Prinţului Mihail Cantacuzino şi amorul care l-a mistuit pe Nichita Stănescu

Regele Carol al II-lea şi Zizi Lambrinov,  perechea a cărei poveste de dragoste a zguduit România la nivel politic şi diplomatic, rămânând în istorie ca una dintre cele mai controversate relaţii pe care le-a avut fiul Regelui Ferdinand al României şi al Reginei Maria. În această poveste, personajul principal este principele Carol al II-lea, un om controversat, cu calităţi, dar şi cu mari defecte. Unul dintre defectele sale era „femeia“, în contemporan ajungând să fie poreclit „Regele Playboy“. Deşi marea dragoste a Regelui a fost Elena Lupescu, până la ea, Carol al II-lea a fost îndrăgostit de Zizi Lambrino, dar şi de prietena ei, pe care o alinta „Păsărica”.

Gabriel Bathory şi văduva din casa Movert:Una dintre cele mai răsunătoare iubiri ale istoriei a fost trăită de principele Transilvaniei, Gabriel Bathory, care a cucerit, în 1610, Sibiul. Pentru a controla Transilvania, principele spunea că trebuie să ai în buzunar cheile vechiului Heramnnstadt. Oraşul a fost ars, şi foarte mulţi dintre locuitorii săi au fost arestaţi. Printre cei care au ajuns în spatele gratiilor s-a numărat şi un patrician, care a murit, însă, în închisoare. Văduva bărbatului, o femeie despre care se ştie că era foarte frumoasă, i-ar fi cucerit inima principelui. Curtată insistent de Gabriel Bathory, tânăra i-a refuzat avansurile, preferând să se sinucidă.

Prinţesa Maria Cantacuzino şi prinţul Mihail Cantacuzino:iubire şi trădare. Una dintre cele mai spumoase apariţii în lumea mondenă a începutului secolului al XX-lea a fost Maria Cantacuzino, considerată ca fiind cea mai frumoasă prinţesă aristocrată a vremii. Înscrierile istorice atestă faptul că aceasta a fost o bună prietenă a Reginei Maria. Prinţesa s-a iubit cu prinţul Mihail Cantacuzino, primul ei soţ, cu care se căsătoreşte la vârsta de 18 ani, dar se desparte de prinţ în urma unui scandal amoros. Prinţul a fost prins în acelaşi pat cu sora Mariei, Nellie, fapt care o determină pe prinţesă să ceară divorţul. Însă, de dragul copiilor, aceasta decide să rămână alături de Mihail, care într-un final moare într-un accident de maşină.

Prima iubită a lui Beethoven a murit la Timişoara. Compozitorul a fost fascinat de frumoasa femeie cu părul blond şi ochi albaştri. Luciana Ianculescu şi-a dedicat patru ani şi jumătate din viaţă şi a studiat peste 80 de surse, a străbătut Austria, Germania şi Ungaria pentru a aduce la iveală emoţionanta poveste a Jeanettei von Grath, prima iubită a lui Beethoven.

Cu cine s-a iubit Mihai Viteazul la Alba Iulia, în timp ce era şi căsătorit: Mihai Viteazul, voievodul care a reuşit prima Unire a Ţărilor Române, în anul 1599, a trăit o intensă poveste de dragoste în perioada cât a stat la Alba Iulia. Deşi era căsătorit, Mihai Viteazul s-a îndrăgostit de una din fiicele logofătului Ioan Norocea, Velica. Incredibila poveste de dragoste dintre cei doi v-o spunem AICI. Povestea tragicului triunghi amoros din istoria literaturii române:Şt. O.Iosif, Natalia Negru şi Dimitrie Anghel. Printre numele cu rezonanţă în istoria literaturii române se numără şi cel al gălăţencei Natalia Negru. O rezonanţă aparte datorată nu numai operei scriitoarei, ci şi celor două tragice iubiri pe care le-a inspirat. Din dragoste pentru poeta Natalia Negru, au murit doi mari poeţi români:Ştefan Octavian Iosif  şi Dimitrie Anghel. Toată povestea, AICI. O tragedie provocată de o femeie. Socialistul Lassalle a fost ucis de Ion Racoviţă, în duel.Ioan Racoviţă, în vârstă de 14 ani, a pus ochii pe frumoasa bavareză Elena von Donniges. Băiatul i-a căzut cu tronc tinerei de 20 de ani, iar cei doi au început să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Elena s-a amorezat, însă, de ziaristul Ferdinand Lassalle, fapt care l-a determinat pe Racoviţă să-şi provoace adversarul la duel. Despre toată povestea de iubire din acest triunghi conjugal, dar şi despre moartea de după duel vă povestim AICI. Marele iubiri care l-au inspirat pe Nichita Stănescu:Magdalena, Doina, Gabriela şi Dora.Leoaică tânără, iubirea i-a sărit de multe ori în faţă frumosului înger blond Nichita Stănescu. Cu trei iubiri oficializate şi una mistuitoare, dar niciodată concretizată cu acte, din oroarea lui Nichita pentru tribunale, poetul şi-a trăit viaţa amoroasă la fel de mistuitor şi răvăşitor ca versurile sale. Secretele fiecărui amor în parte le puteţi afla AICI.

Iubirea pe meleaguri bistriţene:de la comerciantul omorât pentru o femeie până la Podul Iubirii sau Veronica Micle. Bistriţa-Năsăud nu duce lipsă de poveşti de iubire năstruşnice, tragice sau celebre, care au fost pe buzele tuturor la un moment dat. În istoria locală sunt amintiţi don juani, dame de companie arse pe rug pentru că suceau minţile bărbaţilor sau chiar lupte în plină stradă pentru domnişoare. Despre toate, vă poevstim AICI. 

Poveşti de dragoste din Tulcea:despre femeia care îşi căuta iubitul pe nava Republica şi despre englezoiaca "răpită" din dragoste de un turc. Între mărturii istorice despre nava Republica, Gheorghe Avădanei a scris şi o frumoasă, dar tristă poveste de dragoste, cu o femeie din Sulina care se întâlnea cu iubitul ei pe această navă. În memoriile mutesarifului Ismail Bey găsim o fericită poveste de dragoste dintre o englezoaică şi un turc, care au reuşit să se căsătorească la Tulcea.

Dăscăliţa lui Octavian Goga, dragoste interzisă pe meleagurile maramureşene. Una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste, cu un final nefericit însă, s-a petrecut pe meleagurile maramureşene. Protagoniştii idilei au fost o dăscăliţă, de o frumuseţe rară, şi unul dintre poeţi de frunte a României, Octavian Goga. Despre nefericirea care a pus capăt acestei poveşti vă spunem AICI. Marile iubiri ale lui Ioan Slavici. Despre viaţa şi activitatea marelui scriitor Ioan Slavici s-au spus multe, însă despre iubirile din viaţa lui nu au prea vorbit mulţi. Spre deosebire de prietenul lui, Mihai Eminescu, care a iubit în taină femei căsătorite, Slavici a avut două neveste. Poveştile acestor amoruri vi le povestim AICI.

Material realizat de corespondenţii „Adevărul”:Ramona Găină, Marius Mototolea, Ştefan Both, Bogdan Păvăloi, Dorin Ţimonea, Andreea Mitrache, Dana Mihai, Bianca Sara, Claudia Petraru, Cosmin Carp, Claudia Untaru

sursa: http://adevarul.ro/cultura/istorie