Istoria unei fotografii: Autopedul doamnei Florence Norman  jpeg

Istoria unei fotografii: Autopedul doamnei Florence Norman

O doamn─â se plimba cu trotineta pe str─âzile londoneze prin 1916. V-o prezent─âm pe Lady Florence Norman, o sufraget─â convins─â din Marea Britanie, so╚Ťia politicianului liberal Sir Henry Norman. 

├Än 1916, domnul Norman s-a g├óndit s─â ├«i fac─â un cadou mai inedit so╚Ťiei sale: un Autoped. Acesta era un nou mijloc de transport, produs de o companie american─â (Autoped Company of Long Island City, New York) ├«n contextul Primului R─âzboi Mondial, context ├«n care problema resurselor ├«ncepea s─â ├«i preocupe din ce ├«n ce mai mult pe Alia╚Ťi. Autopedul func╚Ťiona cu benzin─â, dar consumul era considerabil mai redus ├«n compara╚Ťie cu cel al unui automobil.

Ar putea fi descris ca o combina╚Ťie ├«ntre o trotinet─â ╚Öi un scuter: imita structura unei banale trotinete pentru copii, adic─â o platform─â pe care erau montate dou─â ro╚Ťi ╚Öi o bar─â de direc╚Ťie perpendicular, iar mai departe lua din caracteristicile unui scuter, av├ónd un mic motor instalat deasupra ro╚Ťii din fa╚Ť─â. Putea atinge p├ón─â la 32 de kilometri pe or─â. ├Än principal, scopul s─âu viza serviciile publice, cum ar fi livr─ârile po╚Ötale, dar, ├«n timp, vehiculul a ajuns ╚Öi la unii cet─â╚Ťeni, cum ar fi Lady Florence Norman.

Poate c─â, privit din perspectiva prezentului, nu pare mare lucru, dar s─â vezi la ├«nceputul secolului XX o doamn─â ├«mbr─âcat─â ├«n rochie lung─â cu falduri, cu pantofi cu toc, cu p─âl─âria elegant─â a╚Öezat─â pe cap ╚Öi tot ce mai st─â bine pe o lady britanic─â a epocii, merg├ónd pe un soi de trotinet─â electric─â spre locul de munc─â, este ceva cel pu╚Ťin de remarcat. ├Än fapt, era chiar o premier─â istoric─â, care punea normele societ─â╚Ťii britanice ├«n fa╚Ťa unei mici revolu╚Ťii ce avea s─â capete amploare pe parcursul anilor urm─âtori. 

Lady Florence Norman, pe Autopedul d─âruit de so┼ú, jurnalistul ┼či politicianul liberal Sir Henry Norman; fotografiat─â aici ├«n 1916, ├«n timp ce se ├«ndrepta spre biroul londonez unde gestiona activit─â┼úi legate de r─âzboi. Va administra, al─âturi de so┼ú, tot ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial, ┼či un spital ├«n Wimereux, Fran┼úa. ├Än timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, va fi ┼čoferi┼ú─â pentru WomenÔÇÖs Voluntary Service, ├«n Londra.

Florence Norman GettyImages 136374069 jpg jpeg

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Femei prin istorieÔÇŁ publicat ├«n num─ârul 230 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum