Istoria uitată a celebrelor păpuși rusești Matrioșka jpeg

Istoria uitată a celebrelor păpuși rusești Matrioșka

Pentru mulţi turişti, „Matrioşka“ reprezintă un suvenir de neratat dacă ajung în Rusia. Dar puţini oameni ştiu că această păpuşă îşi are originile în Japonia înainte de a deveni un  simbol al Rusiei.

O expoziţie intitulată „Matrioşka  nu este o simplă jucărie“ s-a deschis la Muzeul de Arte Decorative din Moscova şi spune povestea mai puţin cunoscută a celebrelor de acum păpuşi ruseşti.  

„Matrioşka“ este o jucărie din lemn, o păpuşă viu colorată, goală pe interior, în care sunt introduse alte păpuşi, mai mici, identice. Se realizează din lemn de esenţă moale, din mesteacăn sau tei. A apărut prima dată în anii '90 ai secolului al XIX-lea, în localitatea Abramţevo.

Înfăţişând ţărănci joviale în epoca ţaristă, muncitori şi cosmonauţi în perioada sovietică, mai nou se vinde în chip de Lenin, Stalin sau Vladimir Putin. Aceste păpuşi din lemn ce intră una în celelaltă reflectă toate epocile şi continuă să fie căutate de turişti, iar în fiecare casă de ruşi găseşti cel puţin o Matrioşkă, spune curatorul muzeului Elena Titova, citat de AFP.

Cu toate acestea, inclusiv în Rusia, mulţi cred în mod eronat că aceste păpuşi au fost dintotdeauna opera meşterilor ruşi ce le-ar fi cioplit în lemn. În realitate, aceste figurine din lemn îşi au originea în Japonia.  

La sfârşitul anului 1890, Orientul este foarte la modă în Rusia. Un om de afaceri rus a adus din Japonia o serie de şapte figurine care ieşeau una din cealaltă. Ele îl reprezentau pe Zeul Fericirii.  

Un pictor rus a fost  fascinat de jucărie şi a creat o versiune rusească, doar că în loc de Zeul Fericirii a întruchipat o zdravănă ţărancă rusă. Păpuşa devine repede foarte populară în Rusia şi primeşte şi prenumele de Matriona, care are că diminutiv Matrioşka. În 1900, la Expoziţia Universală de la Paris, Rusia a obţinut cu această păpuşă o medalie de bronz.    

Până la Revoluţia din Octombrie, Matrioska este un personaj apolitic. O dată cu venirea bolşevicilor la putere, păpuşa se ideologizează şi reprezintă muncitori, personaje istorice sau chiar duşmani ai poporului, chiaburii (nume peiorativ pentru un ţăran bogat).

matrioska 2 jpg jpeg

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro