Istoria de vânzare a Cazinoului Constanţa FOTOGALERIE jpeg

Istoria de vânzare a Cazinoului Constanţa FOTOGALERIE

📁 Istorie Urbană
Autor: Antonia Maer

Istoria Cazinoului din Constanţa a fost tot timpul tumultoasă:planurile după care a fost construit au fost modificate din cauza politicii, iar destinaţia clădirii a fost schimbată de mai multe ori.

Primul Cazino al Constanţei a fost ridicat în anul 1880, după ce Dobrogea a redevenit provincie românească. Arhivele Constanţei arată că vechiul Cazino, numit Cazin sau Kursaal, se afla pe malul mării, lângă farul genovez. „La acel moment era o clădire din lemn, care era afectată frecvent de furtuni. Era frecvent supusă reparaţiilor“, relatează Virgil Coman, şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Constanţa.

image

Dă click pe poze pentru o scurtă istorie în imagini a Cazinoului Constanţa

Vechiul Cazino avea două săli de joc, două săli de dans şi o terasă, însă era extreme de frecventat fiind situat pe Bulevardul Elisabeta, la acel moment singurul bulevard al Constanţei.

Chiar dacă era doar o clădire de paiantă, cronicarii vremii consemnează că aici se organizau baluri unde, în sezon, seară de seară, cânta fanfara militară.

Distrus în furtună

Vechiul Cazino a fost distrus în anul 1891 de o furtună puternică. Administraţia locală a construit o clădire nouă, în apropierea actualei locaţii. Noua clădire era făcută însă tot din lemn, era susţinută pe piloni şi a fost inaugurată în 1893. Se simţea însă nevoia unei construcţii moderne, Cazinoul din lemn, fiind descrisă de cronicarii vremii ca o „veche baracă“ (Ion Adam-„Constanţa Pitorească“).

„Cazinoul ar fi putut să arate altfel. A fost o chestie de politică“, spune directorul Arhivelor, Virgil Coman.