Istoria aliment─ârii cu ap─â de izvor, ieftin─â,  a ora┼čului Foc┼čani, ├«n urm─â cu 125 de ani jpeg

Istoria aliment─ârii cu ap─â de izvor, ieftin─â, a ora┼čului Foc┼čani, ├«n urm─â cu 125 de ani

Or─â┼čenii au beneficiat atunci de o ap─â de izvor extrem de ieftin─â, dup─â mai bine de 25 de ani de studii ┼či proiecte pentru captarea ei.

La ora actual─â, foarte pu┼úine mai sunt locurile din Foc┼čani care s─â ne aminteasc─â de trecutul s─âu, de ora┼č care promitea mult, din toate punctele de vedere,   la sf├ór┼čitul secolului XIX.

Unul dintre aceste locuri este vechea ci┼čmea amplasat─â ├«n fa┼úa Muzeului de Istorie Vrancea, o construc┼úie aparte, func┼úional─â pe vremuri, care  ÔÇ×s-a ├«nc─âp─â┼ú├ónatÔÇŁ s─â reziste  timpurilor.

Povestea ei e str├óns legat─â de istoria aliment─ârii cu ap─â a ora┼čului.

ÔÇ×├Än vremurile de demult, locuitorii ora┼čului nostru au folosit apa din f├ónt├óni, care, din cauz─â c─â p├ónza freatic─â era aproape, ofereau o ap─â s─ârat─â ┼či s─âlcie. ├Än anul 1697, bogatul domn Constantin Br├óncoveanu, ascult├ónd de rug─âmin┼úile localnicilor,   a adus ap─â ├«n partea munteneasc─â de ora┼č  de la o dep─ârtare de dou─â ceasuri,   probabil de la Faraoane. La cap─âtul acestei conducte a fost instalat─â  prima ci┼čmea de ap─â care avea rolul de a aproviziona cu ap─â bun─â at├ót pe foc┼č─ânenii munteni, dar ┼či pe cei moldoveni.  Ci┼čmeaua era instalat─â ├«n zona str─âzii Cote┼čti de azi, care, pe vremuri era numit─â strada Cap Bun. Dar pentru c─â num─ârul celor care  se deserveau de apa oferit─â de ci┼čmea devenea din ce ├«n ce mai mare,   ceva mai t├órziu s-au mai instalat alte c├óteva ci┼čmele, una ├«n Pia┼úa Unirii de azi, alta ├«n fa┼úa Capelei Militare, una pe strada Br─âilei, alta  pe strada V├ólcele ┼či ├«nc─â cinci ci┼čmele montate  ├«n anii urm─âtoriÔÇŁ, ne spune istoricul Florin D├«rdal─â, de la Arhivele Na┼úionale Vrancea.

Astfel, ├«n partea moldoveneasc─â a ora┼čului a fost tras─â prima surs─â de ap─â ├«n anii 1804-1806,   la ini┼úiativa  domnitorului Alexandru Moruzi, care a dispus  construirea unei conducte care s─â aduc─â ap─â de la Pituloasa (Pitulu┼ča de la Bro┼čteni).  La cap─âtul ei au fost montate  ci┼čmele ├«n mai multe puncte, pres─ârate pe raza ora┼čului Foc┼čani din partea Moldovei.  

Din p─âcate ┼či ├«n acele vremuri  oamenii avea obiceiuri rele, ca ┼či  acum, ┼či ├«n c├óteva  veri toride  ┼ú─âranii care munceau la viile din jurul ora┼čului au spart conductele ├«ngropate superficial, pentru a avea ap─â la ├«ndem├ón─â la muncile agricole. 

Din acest motiv,   apa ajungea murdar─â la locuitorii ora┼čului. A fost momentul pentru ca foc┼č─ânenii s─â solicite  prim─âriei introducerea aliment─ârii  cu ap─â.

├Äncep├ónd cu anul 1860  s-au f─âcut studii, proiecte, p├ón─â ├«n anul 1881  c├ónd ├«n vremea primarului Nicolae Pruncu, chestiunea aliment─ârii cu ap─â s-a reluat  cu ┼či mai mult─â ├«nd├órjire,   iar ├«n 1882 dup─â analize temeinice, s-a propus ca r├óul Putna s─â devin─â principala surs─â de unde s─â se aduc─â apa ├«n ora┼č. 

Cum or─â┼čenii au dezaprobat  aceast─â idee, inginerul ┼×tefan Gheorghiu a lansat un nou proiect de captare a apei de la abundentele izvoare din punctele Babele ┼či Cucuie┼úi,   aflate pe mo┼čia lui Theodor Cincu, propunere care a fost acceptat─â cu mult entuziasm de toat─â lumea. 

Lucrarea de captare a apelor a ├«nceput pe 15 iunie 1887  ┼či a durat patru luni. Debitul pe traseu  spre ora┼č a fost stabilit la 5000 metri cubi ├«n 24 ore, iar licita┼úia  pentru aducerea ┼či distribuirea  apei ├«n ora┼č, din 10 martie 1888, a c├ó┼čtigat-o  inginerul Iacob Finkelstein din Ia┼či. 

image

ÔÇ×Lucr─ârile au fost executate  pe vremea primarului Grigore B─âl─ânescu,   sub supravegherea inginerului  Radovici ┼či  au fost finalizate ├«n 15 luni,   iar ora┼čul s-a putut m├óndri din acel moment  cu o ap─â igienic─â  foarte ieftin─â, cost├ónd  15 lei/lun─â la robinetul de 13 mm ┼či 18 lei/lun─â la robinetul de 15 mm. Apa era la discre┼úie, iar alimentarea cu ap─â de la punctul  Babele din comuna  Vidra  s-a dovedit at├ót de inspirat─â ├«nc├ót cu modific─ârile  impuse de vremuri  ┼či de necesit─â┼úile noului ora┼č ea rezist─â ┼či azi.  Debitul de captare ├«n prezent este de 108 l pe secund─â. La aceast─â cantitate, nevoile crescute de ap─â potabil─â din ora┼č au mai impus  ob┼úinerea unei surse de ap─â de la Suraia, din 38 pu┼úuri forate la mare ad├óncime ┼či de la M├«ndre┼čti, de  unde se extrage ap─â potabil─â din dou─â pu┼úuriÔÇŁ, ne-a mai precizat Florin D├«rdal─â. 

Singura ci┼čmea r─âmas─â din vechea infrastructura a ora┼čului a ajuns dup─â c├óteva mut─âri succesive impuse de necesit─â┼úile urbanistice ale ora┼čului pe actualul Bulevard al G─ârii. Nu ar─âta deloc bine ├«n prezent ┼či din respect pentru ├«nainta┼čii no┼čtri consider─âm c─â s-ar impune o mai mare grij─â acordat─â acestor monumente.

Ini┼úiatorii aliment─ârii cu ap─â din ora┼čul Foc┼čani merit─â s─â stea ├«n galeria personalit─â┼úilor acestui jude┼ú, iar faptele lor trebuie amintite ├«n toate lucr─ârile monografice ale ora┼čului.

Pentru mai multe poze accesati adev─ârul.ro