image

Incredibila poveste a primului-ministru mâncat de proprii cetățeni! Unde și când s-a întâmplat incidentul

Autorul britanic L. P. Hartley spune despre trecut că este precum o țară străină. Într-adevăr, multe obiceiuri și evenimente din epocile trecute ne pot părea atât de bizare (sau chiar șocante) în ziua de astăzi, încât sună mai mult ca o poveste de calitate îndoielnică. Iar un asemenea eveniment vine la noi tocmai din Țările de Jos, unde un prim-ministru a avut ghinionul de a fi mâncat de proprii lui cetățeni.  

Când vine vorba despre trecutul nostru, autorul din Marea Britanie L. P. Hartley spunea că acesta este precum o țară străină, unde lucrurile se fac cu totul altfel de cum suntem obișnuiți. Și, dacă stăm să ne gândim, chiar așa și este. O mulțime de obiceiuri, care erau atât de normale și răspândite la vremea lor, ne pot părea astăzi absolut bizare, sau, în cel mai rău caz, terifiante. Putem spune că, în ciuda problemelor de care ne lovim în lumea de astăzi, în cea mai mare parte, viața de care avem parte este mai bună decât în oricare epocă din trecut.

Atunci când vine vorba despre evenimente șocante din trecut, nimic nu va putea întrece moartea șocantă a prim-ministrului olandez, Johan de Witt. Născut în anul 1625, el a avut norocul să crească într-o familie înstărită, studiind la universitatea din Leiden, unde a dat dovadă de un talent înăscut la matematică, dar a prins și o pasiune pentru meseria de jurist. 

Johan de Witt a fost mâncat de proprii cetățeni

image

Cariera lui Johan de Witt a fost una încununată de succes, iar în anul 1650 el a primit o funcție echivalentă cu cea de prim-ministru de astăzi, după după moartea lui Wilhelm al II-lea, prințul Oraniei. La acea vreme, Olanda era una dintre puținele republici din Europa. Deși cariera sa politică a fost una exemplară, totul s-a schimbat dramatic în anul 1672.

Atunci, Franța invadează Olanda și ocupă teritorii din aceasta, 1672 fiind cunoscut drept „Anul Dezastrului”. Furioși, olandezii doresc o schimbare de regim, iar de Witt este declarat trădător, în timp ce fratele acestuia este arestat.

Pe 20 august 1672, în timp ce își vizita fratele la închisoare, o mulțime furioasă ia cu asalt clădirea, iar Johan, alături de fratele lui, Cornelius, sunt uciși de către protestatari. Din păcate, lucrurile nu s-au oprit aici, iar furia mulțimii nu a mai ținut cont de limite. Se pare că trupurile celor doi au fost mutilate, iar părți din acestea au fost mâncate de către mulțime.