Inaugurarea podului de la Cernavod─â: Anghel Saligny a garantat cu propria via╚Ť─â calitatea proiectului s─âu  jpeg

Inaugurarea podului de la Cernavod─â: Anghel Saligny a garantat cu propria via╚Ť─â calitatea proiectului s─âu

Dup─â ce Dobrogea a fost alipit─â Rom├óniei prin prevederile Tratatului de la Berlin (1878), construirea unui pod care s─â lege noua provincie de restul ╚Ť─ârii a devenit o necesitate, astfel c─â, la 21 octombrie 1890 a fost pus─â ÔÇ×piatra fundamental─â a podului menit s─â ├«mpreuneze cele dou─â maluri ale Dun─ârii ├«ntre Fete╚Öti ╚Öi Cernavod─âÔÇŁ.

Cinci ani mai t├órziu, la 14 septembrie 1895, ├«n prezen╚Ťa unei numeroase asisten╚Ťe, Regele Carol I inaugura la Cernavod─â cel mai lung pod din Europa (4408 m), un proiect ambi╚Ťios, coordonat de inginerul Anghel Saligny. ├Än construc╚Ťie, inginerul folosise pentru prima dat─â un sistem de grinzi cu console pentru structur─â ╚Öi o╚Ťel moale la tabliere, tehnic─â inovativ─â ce a conferit durabilitate proiectului, la aproape o sut─â de ani de la inaugurare, podul de cale ferat─â de la Cernavod─â fiind ├«nc─â func╚Ťional, noteaz─â Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei (ANR), pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

├Än timpul ceremoniei de inaugurare, Regele Carol I a b─âtut cel din urm─â cui, dup─â cum m─ârturise╚Öte ├«n documentul ce ├«nso╚Ťe╚Öte acest eveniment: ÔÇ×mul╚Ťumit─â r├óvnei ╚Öi m─âiestriei inginerilor rom├óni, am trecut pe deasupra valurilor celor dou─â bra╚Ťe ale Dun─ârei m─âre╚Ťe ╚Öi am b─âtut cel din urm─â cuiu, care a ├«ncheiat ╚Öi sf├ór╚Öit aceste falnice lucr─âriÔÇŁ. 

Podul de la Cernavod─â (foto: ANR, SANIC, Colec╚Ťia Documente Fotografice, IL 73)

Pod Cernavoda 2 jpg jpeg

Momentul culminant al zilei a fost testarea rezisten╚Ťei podului cu un convoi de 15 locomotive grele. Convins de calitatea construc┼úiei sale, Saligny s-a urcat ├«mpreun─â cu c├ó╚Ťiva muncitori ├«ntr-o ┼čalup─â pe care a ancorat-o sub pod, garant├ónd cu propria via╚Ť─â calitatea proiectului s─âu, reac╚Ťia sa atunci c├ónd convoiul de locomotive a ajuns cu bine pe cel─âlalt mal al Dun─ârii fiind ÔÇ×┼×tiam c─â va ┼úine!ÔÇŁ.

Un exemplar al actului de inaugurare a fost pus ├«n zid─âria piciorului de pe ╚Ť─ârmul st├óng, cel de-al doilea urm├ónd s─â se p─âstreze ├«n Arhivele Statului (foto jos, sursa: ANR, SANIC, Fond Acte Comemorative ┼či de Funda┼úie, nr. 29). 

Actul de inaugurare a podului de la Cernavoda jpg jpeg

Documentul, cu un antet ├«mpodobit cu titulatura Regelui Carol I al─âturi de o imagine de epoc─â a podului care a purtat numele s─âu, poart─â semn─âturile participan╚Ťilor la inaugurare, printre care le amintim pe cele ale Regelui Carol I, Reginei Elisabeta, Principelui Ferdinand, Principesei Maria ╚Öi pe cea a inginerului Anghel Saligny.

Foto sus: Cernavod─â. Podul ÔÇ×Regele Carol IÔÇŁ (sursa: ANR, SANIC, Colec╚Ťia Documente Fotografice, FV 271)