Imagini din arhiva secret─â a Vaticanului, inclusiv de la procesul lui Galileo Galilei, de acum 400 de ani jpeg

Imagini din arhiva secret─â a Vaticanului, inclusiv de la procesul lui Galileo Galilei, de acum 400 de ani

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Zeci de documente din arhiva secret─â a Vaticanului au fost date publicit─â┼úii pentru prima dat─â ├«n istorie, ilustr├ónd ┼či scrisori nemaiv─âzute care au apar┼úinut lui Da Vinci, scrie Daily Mail.

image
image

├Än mod normal, doar speciali┼čtii autoriza┼úi au dreptul de a folosi camerele de lectur─â ┼či asta abia dup─â ce au fost verifica┼úi, iar documentele le sunt aduse cu grij─â de c─âtre arhivi┼čti. ├Äns─â de la 1 martie a fost deschis─â o expozi┼úie a documentelor la Muzeul Capitolin din Roma, purt├ónd numele de "Lux in arcana", care va fi deschis─â p├ón─â ├«n septembrie.

image
image

Oficialii de la Vatican au ales 100 de documente din cele 1.000 p─âstrate ├«n arhiv─â, care dezv─âluie informa┼úii referitoare la o perioad─â de 1.200 de ani, ├«ncep├ónd cu secolul 8 p├ón─â ├«n secolul 20. Printre acestea vor fi prezentate ┼či c├óteva acte referitoare la procesul lui Galileo Galilei de acum 400 de ani ┼či o scrisoare din 1530, semnat─â de un politician britanic ┼či adresat─â Papei Clement VII. Unele scrisori din timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, considerate a fi de o importan┼ú─â deosebit─â, nu au fost f─âcute publice.

image

Printre primii vizitatori s-a num─ârat ┼či Cardinalul Bertone, care a comentat c├óteva informa┼úii ap─ârute ├«n presa italian─â, referitoare la acuza┼úii de corup┼úie ┼či la un episod din via┼úa Papei Benedict XVI, numite generic Vatileaks, situa┼úie care a creat o atmosfer─â negativ─â la Sf├óntul Scaun.

image

Aceast─â arhiv─â a fost prezentat─â ┼či ├«n filmul "├Ängeri ┼či Demoni" al autorului Dan Brown, care a pus un foarte mare accent pe vechile documente de la Vatican, ├«ns─â prezentate ├«ntr-o manier─â prea evoluat─â, acestea fiind protejate de sticl─â antiglon┼ú. ├Än realitate, arhiva este foarte diferit─â, documentele fiind scrise de m├ón─â, ├«ntr-un stil vechi.

image