Imagini din arhiva secretă a Vaticanului, inclusiv de la procesul lui Galileo Galilei, de acum 400 de ani jpeg

Imagini din arhiva secretă a Vaticanului, inclusiv de la procesul lui Galileo Galilei, de acum 400 de ani

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția

Zeci de documente din arhiva secretă a Vaticanului au fost date publicităţii pentru prima dată în istorie, ilustrând şi scrisori nemaivăzute care au aparţinut lui Da Vinci, scrie Daily Mail.

image
image

În mod normal, doar specialiştii autorizaţi au dreptul de a folosi camerele de lectură şi asta abia după ce au fost verificaţi, iar documentele le sunt aduse cu grijă de către arhivişti. Însă de la 1 martie a fost deschisă o expoziţie a documentelor la Muzeul Capitolin din Roma, purtând numele de "Lux in arcana", care va fi deschisă până în septembrie.

image
image

Oficialii de la Vatican au ales 100 de documente din cele 1.000 păstrate în arhivă, care dezvăluie informaţii referitoare la o perioadă de 1.200 de ani, începând cu secolul 8 până în secolul 20. Printre acestea vor fi prezentate şi câteva acte referitoare la procesul lui Galileo Galilei de acum 400 de ani şi o scrisoare din 1530, semnată de un politician britanic şi adresată Papei Clement VII. Unele scrisori din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, considerate a fi de o importanţă deosebită, nu au fost făcute publice.

image

Printre primii vizitatori s-a numărat şi Cardinalul Bertone, care a comentat câteva informaţii apărute în presa italiană, referitoare la acuzaţii de corupţie şi la un episod din viaţa Papei Benedict XVI, numite generic Vatileaks, situaţie care a creat o atmosferă negativă la Sfântul Scaun.

image

Această arhivă a fost prezentată şi în filmul "Îngeri şi Demoni" al autorului Dan Brown, care a pus un foarte mare accent pe vechile documente de la Vatican, însă prezentate într-o manieră prea evoluată, acestea fiind protejate de sticlă antiglonţ. În realitate, arhiva este foarte diferită, documentele fiind scrise de mână, într-un stil vechi.

image