Jack Spintecatorul FOTO Shutterstock jpg

Identitatea lui Jack Spintecătorul, dezvăluită. Unul dintre marile mistere ale istoriei poate fi rezolvat

Un fost voluntar al poliției susține că a descoperit identitatea personajului din spatele unora dintre cele mai șocante crime din istoria Marii Britanii, demascându-l pe criminalul din secolul al XIX-lea care a terorizat națiunea sub numele de Jack Spintecătorul, notează Yahoo News.

Sarah Bax Horton - al cărei stră-stră-străbunic a fost un polițist aflat în centrul investigației Spintecătorului - a scos la iveală dovezi convingătoare care corespund descrierilor martorilor despre bărbatul care a fost văzut alături de victimele de sex feminin cu puțin timp înainte ca acestea să fie înjunghiate mortal în 1888 în East End din Londra.

Munca ei de detectiv a condus-o la Hyam Hyams, care locuia într-o zonă aflată în centrul crimelor și care, în calitate de fabricant de trabucuri, știa să folosească un cuțit. Era epileptic și alcoolic și a fost internat și externat din aziluri de boli mintale, starea sa agravându-se după ce a fost rănit într-un accident și nu a mai putut lucra. Și-a agresat în mod repetat soția, paranoic că aceasta îl înșela, și a fost în cele din urmă arestat după ce a atacat-o pe ea și pe mama sa cu „un cuțit”.

În mod semnificativ, Bax Horton a obținut acces la dosarul medical al acestuia și a descoperit detalii dramatice. 

„Pentru prima dată în istorie, Jack Spintecătorul poate fi identificat ca fiind Hyam Hyams folosind caracteristici fizice distinctive”, a declarat ea pentru The Telegraph.

Hyam Hyams a fost desemnat ca suspect cheie în cazul crimelor lui Jack Spintecătorul  FOTO Arhivele Metropolitane din Londra png

Hyam Hyams, fotografiat la Azilul de nebuni Colney Hatch în 1899

Martorii au descris un bărbat în vârstă de 30 de ani, cu brațul înțepenit și un mers neregulat cu genunchii îndoiți, iar Bax Horton a descoperit că notele medicale ale lui Hyams - care avea 35 de ani în 1888 - au înregistrat o rană care l-a lăsat incapabil să „îndoaie sau să extindă” brațul stâng, precum și un mers neregulat și o incapacitate de a-și îndrepta genunchii, cu o tragere asimetrică a picioarelor. De asemenea, el suferea de cea mai severă formă de epilepsie, cu crize regulate.

Victimele erau prostituate sau nevoiașe. Gâturile le erau tăiate și corpurile măcelărite în atacuri frenetice, autoritățile primind note anonime batjocoritoare de la cineva care se autointitula Jack Spintecătorul. Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute crime nerezolvate.

Cel puțin șase femei - Martha Tabram, Polly Nichols, Annie Chapman, Elisabeth Stride, Kate Eddowes și Mary Jane Kelly - au fost ucise în Whitechapel sau în apropiere, între august și noiembrie 1888.

Însemnările medicale ale lui Hyams, luate din diferite infirmerii și aziluri, arată că declinul său mental și fizic a coincis cu perioada crimelor Spintecătorului, escaladând între momentul în care și-a rupt brațul stâng în februarie 1888 și internarea sa definitivă în septembrie 1889.

„Această escaladare s-a potrivit cu violența crescândă a crimelor”, a declarat Bax Horton. „El era deosebit de violent după crizele sale severe de epilepsie, ceea ce explică periodicitatea crimelor”

„În dosare, se menționa ceea ce au spus martorii oculari - că avea un mers ciudat. Era slab la genunchi și nu-și întindea complet picioarele. Când mergea, avea un fel de mers târât, care era probabil un efect secundar al unor leziuni cerebrale ca urmare a epilepsiei sale”, a adăugat aceasta. 

Relatările martorilor cu privire la înălțimea și greutatea bărbatului erau similare cu detaliile din dosarele medicale ale lui Hyams, a descoperit Bax Horton.

Ea a concluzionat că declinul fizic și mental al lui Hyams - exacerbat de alcoolismul său - l-a determinat să ucidă. Crimele au încetat la sfârșitul anului 1888, cam în perioada în care Hyams a fost arestat de poliție ca fiind „un nebun rătăcitor”. În 1889, a fost încarcerat la Azilul de nebuni Colney Hatch, în nordul Londrei, până la moartea sa în 1913. Jack Spintecătorul nu a mai lovit niciodată.

Anterior, au fost sugerate diferite persoane suspecte ca fiind omul din spatele crimelor, inclusiv artistul Walter Sickert, care a pictat tablouri macabre cu o prostituată ucisă.

Hyams se afla pe o „listă lungă” de aproximativ 100 de vinovați, dar Bax Horton a spus că a fost exclus pentru că a fost identificat greșit.

„Când am încercat să-l identific pe Hyam Hyams corect, am găsit vreo cinci. A fost nevoie de destul de multă muncă pentru a-i identifica datele biografice corecte. Hyam Hyams nu a mai fost niciodată explorat pe deplin ca suspect al Spintecătorului. Pentru a proteja confidențialitatea persoanelor în viață, două dintre dosarele pacienților de la Azilul Colney Hatch, printre care și Hyams, au fost închise publicului până în 2013 și 2015”, a declarat aceasta.