HISTORIA SPECIAL: 80 de ani de la intrarea Rom├óniei ├«n cel de al Doilea R─âzboi Mondial  A fost Rom├ónia ┬źcasus belli┬╗ ├«ntre Hitler ╚Öi Stalin? jpeg

HISTORIA SPECIAL: 80 de ani de la intrarea Rom├óniei ├«n cel de-al Doilea R─âzboi Mondial. A fost Rom├ónia ┬źcasus belli┬╗ ├«ntre Hitler ╚Öi Stalin?

La 80 de ani de la celebrul ordin al mare╚Öalului Ion Antonescu ÔÇ×Osta╚Öi, v─â ordon: trece┼úi Prutul!ÔÇť, num─ârul de var─â al revistei ÔÇ×Historia SpecialÔÇť v─â propune o fascinant─â incursiune ├«n subteranele deciziilor politice ╚Öi militare care au aruncat Rom├ónia ├«n Al Doilea R─âzboi Mondial.

La sfârșitul verii anului 1940, relaţia sovieto-germană era în dificultate. Din punct de vedere strategic, cele două state păreau pornite pe un drum de coliziune. Atmosfera de colaborare din 1939 se schimbase aproape într-o confruntare, cu suspiciuni de ambele părţi, fiecare fiind convinsă că cealaltă acţiona cu rea credinţă.

├Än asemenea circumstan┼úe, tentativa resuscit─ârii rela┼úiei a c─âzut pe umerii lui Joachim von Ribbentrop, ministrul de Externe german, care fusese unul dintre creatorii s─âi. La mijlocul lunii octombrie, el a r─âspuns ├«ngrijor─ârilor sovietice printr-o scrisoare adresat─â personal lui Stalin, ├«n care a propus invitarea lui Molotov la Berlin ├«n vederea purt─ârii de discu┼úii preg─âtitoare pentru o revizuire a pactului de neagresiune semnat la 23 august 1939, printr-o nou─â ÔÇ×delimitare a sferelor reciproce de influen┼ú─âÔÇť. Stalin a fost evident u╚Öurat de invita┼úie, iar Molotov a fost instruit am─ânun┼úit.

Întâlnirea din noiembrie 1940 dintre Veaceslav Molotov și Adolf Hitler a fost ca un meci de box din care Hitler a ieșit puţin clătinat, dar convins că diplomaţia nu mai era o armă eficientă împotriva sovieticilor. Molotov, pe de altă parte, a fost mulţumit.

Evenimentul care l-a convins pe Hitler avea, din nou, legătură cu România (după anexarea Bucovinei de Nord), anume Comisia Internaţională a Dunării și ambiţiile sovietice de a îndeplini, mai nou, și un rol dunărean. Dacă mai existau dubii asupra ambiţiilor sovietice în regiunea balcanică, lucrările Conferinţei Comisiei de la Galaţi au ridicat vălul. Nu era doar o profundă ireconciliere ideologică; în decizia de atac împotriva Uniunii Sovietice a existat și o importantă cauză de natură geopolitică și strategică.

Conferinţa Comisiei Dunării s-a încheiat la 17 decembrie 1940, se spune după o încăierare în care s-au oferit cu largheţe pumni între delegaţiile sovietică și italiană.

A doua zi, Hitler a emis Directiva nr. 21, prin care armata german─â trebuia s─â se preg─âteasc─â ÔÇ×s─â zdrobeasc─â Rusia Sovietic─â ├«ntr-o campanie rapid─âÔÇť. Opera┼úiunea Barbarossa ├«ncepuse. Lumea nu mai avea s─â fie niciodat─â la fel.

Iat─â sumarul revistei:

hs1 jpg jpeg

Revista ÔÇ×Historia SpecialÔÇŁ poate fi achizi╚Ťionat─â ╚Öi cu cartea Dosarul Hitler.

Cump─âr─â Acum

h2 jpg jpeg