Gazeta Sporturilor: Povestea secretă a celei mai mari victorii din istoria "tricolorilor" » "Ei cu fetele, noi cu golurile" jpeg

Gazeta Sporturilor: Povestea secretă a celei mai mari victorii din istoria "tricolorilor" » "Ei cu fetele, noi cu golurile"

Tricolorii" au cîştigat exact cu cît aveau nevoie pentru a mai spera într-o calificare miraculoasă la CM '74, la golaveraj, în faţa "naţionalei" fostei RDG. Iluzia s-a spulberat după ce nemţii au învins în Albania.

Cel mai categoric succes din istoria "naţionalei" României, 9-0 cu Finlanda, obţinut cu aproape 38 de ani în urmă, are o poveste specială. Pe 14 octombrie 1973, tricolorii, pregătiţi de regretatul Valentin Stănescu, susţineau pe fostul "23 August" ultimul lor meci din grupa preliminară pentru CM '74 din RFG.În acel moment, România era ca şi eliminată, cu şanse doar teoretice de calificare. Se afla pe locul 2, la un punct de liderul grupei, RDG, care avea însă şi atuul golaverajului, plus 12, faţă de doar plus 4 cît aveam noi, şi un joc de disputat cu ultima clasată, Albania. La acea vreme se acordau doar două puncte pentru victorie."Au venit la distracţie"

GSP a reconstituit din mărturiile protagoniştilor culisele acelui 9-0. Fostul stoper al Farului, Dumitru Antonescu (66 de ani), deschide povestea: "A fost penultimul joc din grupă şi aveam nevoie să facem golaveraj, astfel încît la un egal în ultimul meci, Albania-RDG, ne-am fi calificat. Finlandezii nu mai aveau treabă, au venit la distracţie la Bucureşti. Au stat numai prin baruri de noapte, le-au mai fost băgate pe gît şi ceva fete, iar pe teren au fost sleiţi. Oricum, nu erau ei cine ştie ce pe vremea aia, dar şi noi am prins o zi bună. A şi fost simbioză fericită între jucătorii experimentaţi şi cei tineri, cum erau Sameş, Mircea Sandu şi Dudu Georgescu. Aşa i-am bătut cu 9-0!".12.681 de lei susţine fostul stoper al "naţionalei" Dumitru Antonescu că a primit fiecare tricolor pentru victoria cu 9-0 împotriva Finlandei, scriegsp.ro.