Februarie 1918: Germania solicită României încheierea unei păci separate  jpeg

Februarie 1918: Germania solicită României încheierea unei păci separate

­čôü Primul R─âzboi Mondial
Autor: Iulian Sîmbeteanu

Pe 7 februarie 1918,  premierul rom├ón Ion I.C. Br─âtianu le trimitea reprezentan╚Ťilor diplomatici din ╚Ť─ârile aliate o telegram─â prin care ├«i informa cu privire la solicitarea germanilor de a ├«ncheia pace separat─â ╚Öi la cele dou─â alternative pe care le avea la nivel decizional Regele Ferdinand: ├«nceperea opera╚Ťiunilor militare sau ├«ncheierea p─âcii.

Telegrama a fost trimis─â ├«ntr-un context extrem de dificil pentru Rom├ónia. Marile victorii militare din vara anului 1917, de la M─âr─â╚Öti, M─âr─â╚Öe╚Öti ╚Öi Oituz, nu au putut fi fructificate din cauza situa╚Ťiei din Rusia. Dup─â Revolu╚Ťia bol╚Öevic─â, noua putere sovietic─â a semnat la Brest-Litovsk un armisti╚Ťiu cu Puterile Centrale (22 noiembrie).

Pierderea aliatului rus a obligat Guvernul refugiat la Ia╚Öi, ├«n urma ocup─ârii Capitalei de c─âtre trupele germane, s─â accepte un armisti╚Ťiu, semnat la 26 noiembrie la Foc╚Öani.  ├Än s─âpt─âm├ónile urm─âtoare, ├«n r├óndul trupelor ruse de pe teritoriul Rom├óniei s-a instalat haosul. Retragerea haotic─â a solda╚Ťilor ru╚Öi, c─ârora Lenin le-a cerut s─â dezerteze, a condus la o confruntare direct─â cu armata rom├ón─â (b─ât─âlia de la Gala╚Ťi - ianuarie 1918).

Schimbarea raportului de for╚Ťe de pe frontul rom├ónesc, produs─â ca urmare a retragerii trupelor ruse l-a determinat pe generalul feldmare╚Öalul von Mackensen, comandantul for╚Ťelor germane, s─â cear─â renegocierea Armisti╚Ťiului de la Foc╚Öani, la sf├ór╚Öitul lunii ianuarie 1918. 

Cele dou─â p─â╚Ťi au reluat tratativele ├«n primele zile ale lunii februarie, tot la Foc╚Öani. Dup─â c├óteva zile de discu╚Ťii, partea german─â a ├«ntrerupt negocierile ╚Öi a cerut Rom├óniei s─â ├«ncheie o pace separat─â. ├Än acest context, premierul rom├ón Ion I.C. Br─âtianu le-a trimis reprezentan╚Ťilor diplomatici din ╚Ť─ârile aliate urm─âtoarea telegram─â:

ÔÇŁIa╚Öi via Salonic 7 februarie 1918

Germanii au ├«ncetat negocierile privind armisti╚Ťiul cu reprezentan╚Ťii militari rom├óni, cer├ónd ca p├ón─â poim├óine, s├ómb─ât─â, Guvernul rom├ón s─â trimit─â reprezentan╚Ťi pentru negocieri de pace. Declara╚Ťiile lor scrise sunt de asemenea natur─â c─â este imposibil de admis ca un asemenea demers nu va fi urmat de o ac╚Ťiune militar─â imediat─â ├«n cazul unui refuz din partea noastr─â.
Cu excep╚Ťia ├«nceperii negocierilor de pace care ar putea, sper, s─â aib─â consecin╚Ť─â dou─â sau trei s─âpt─âm├óni de pauz─â, v─âd dezastrul ca fiind ireparabil ╚Öi imediat. ├Änceperea negocierilor ar lumina opinia public─â din Moldova ╚Öi din teritoriul ocupat ├«n ceea ce prive╚Öte adev─âratele inten╚Ťii ale du╚Ömanului pe care Beldiman, Marghiloman, etc. (politicieni conservatori - n.r.) ├«l prezint─â ca pe un adev─ârat prieten.

Decizia mea personal─â este luat─â. Dac─â ea nu este adoptat─â de conservatorii din Guvern, nu ├«i r─âm├ón M.S. Regele dec├ót dou─â solu╚Ťii:

1. Re├«nceperea imediata a opera╚Ťiunilor militare cu un guvern care ar avea curajul de a o face. P├ón─â acum nu v─âd o asemenea posibilitate, dar bine├«n╚Ťeles nu voi face nimic care ar putea s─â ├«i fac─â sarcina mai dificil─â ╚Öi care s─â reduc─â ╚Öi mai mult pu╚Ťinele ╚Öanse de reu╚Öit─â.

2. Guvern ├«n afara partidului (conservator) care ar ├«nsemna pacea imediat─â. Ast─âzi aceasta problem─â trebuie rezolvat─â; am prevenit deja ├«n leg─âtur─â cu aceasta pe reprezentan╚Ťii alia╚Ťilor no╚Ötri care la aceasta or─â de dezn─âdejde ├«n numele drept─â╚Ťii ╚Öi ale intereselor permanente ne ajut─â s─â evitam un dezastruÔÇŁ.


Telegrama Bratianu jpg jpeg

├Äntr-adev─âr, ├«n lipsa sprijinului ru╚Öilor, Rom├ónia nu avea de ales, era obligat─â s─â ├«ncheie o pace separat─â cu Puterile Centrale. Pe 9 februarie, la dou─â zile dup─â ce a trimis aceast─â telegram─â, Ion IC. Br─âtianu a demisionat. Generalul Alexandru Averescu a fost ├«ns─ârcinat cu formarea unui guvern, care a ├«nceput negocierile pentru semnarea unui tratat de pace. 

Articol publicat pe www.europecentenary.eu. February 1918: Germany compels Romania to conclude a separate peace

Surse:

Petre Otu, România în Primul Război Mondial. Marea Unire 1918, editura Litera, București, 2017.

Telegrama trimis─â de c─âtre premierul rom├ón Ion I.C. Br─âtianu, reprezentan╚Ťilor diplomatici din ╚Ť─ârile aliate, referitoare la solicitarea germanilor de a ├«ncheia pace separat─â. (Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei, Colec╚Ťia Consiliul de Mini╚Ötri, dos. 4/1917, f. 105).

Foto sus: Ion I.C. Br─âtianu ├«ntr-un grup de politicieni. (Sursa: Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei, SANIC, Colec╚Ťia Documente Fotografice, FI, 464)