Conflicte dintre generaţii png

Evenimentul Zilei: Omul care a înfruntat tancurile din Tienanmen

Viasat History prezintă astăzi, de la ora 20.00, un documentar despre bărbatul care a fost numit Tank Man, eroul de pe Bulevardul Liniştii Eterne.

Documentarul "Rebelul din Beijing" (SUA, 2006) îl prezintă pe "omul care a înfruntat tancurile", atunci când armata chineză mărşăluia prin capitala Chinei.La o zi după ce armata chineză rezolvase cu sânge protestele din Piaţa Tienanmen (4 iunie 1989), un tânăr a avut curajul să stea singur şi neînarmat în calea coloanei de tancuri ce străbătea Bulevardul Liniştii Eterne. Imaginea a fost surprinsă de jurnaliştii occidentali, care în scurt timp a devenit un simbol al luptei pentru libertate în întreaga lume.

Documentarul ne prezintă cine a fost acest om, ce s-a întâmplat cu el şi ce a însemnat pentru o Chină care s-a ridicat astăzi la statutul de superputere economică mondială.Condamnat la "huliganism politic"În timp ce eroul încă se afla în faţa tancurilor, doi bărbaţi l-au tras pe acest necunoscut, pierzându-se cu el în mulţime. Surse neoficiale spun că cei doi erau din Poliţia Secretă Chineză, şi că bărbatul ar fi fost condamnat la "huliganism politic" şi executat câteva zile mai târziu.Tabloidul "Sunday Express" l-a numit Wang Weilin, însă Partidul Comunist din China a respins această ipoteză, raportând că omul nu a putut fi găsit în baza de date a Centrului de Informare pentru Drepturile Omului. Un membru de partid a declarat atunci:"Nu-l putem găsi. Am verificat prin computere, dar nu-l putem găsi printre cei morţi sau printre cei din închisoare".În 1998, revista Time a inclus numele "Rebel Necunoscut" în topul "Time 100: Cele mai importante persoane ale secolului". Doi ani mai târziu, secretarul general CPC, Jiang Zemin, spunea într-un interviu că nu poate confirma dacă acest tânăr a fost arestat sau nu şi că nu crede că a fost ucis. În 2006, un articol din "Apple Daily" Hong-Kong preciza că există zvonuri cum că rebelul trăieşte în Taiwan, scrie evz.ro.