Erupţia vulcanului Laki, una dintre cele mai devastatoare din istorie
Pe 8 iunie 1783 s-a produs una dintre cele mai devastatoare erupții vulcanice, având în vedere victimele, pagubele și consecințele de lungă durată pe care le-a avut. Erupția vulcanului Laki din Islanda, a produs 15 km³ de lavă, care a fost împroșcată până la înălțimi cuprinse între 800 și 1400 de metri.
La acestea se adaugă 120 de milioane de tone de sulf, care au otrăvit aerul Europei în cele aproape opt luni cât au ținut erupțiile. Pentru Islanda, consecințele au fost dramatice. Peste 20% din populație a murit în urma foametei ce a urmat; aceeași soartă au avut-o cea mai mare parte a vitelor, în urma otrăvirii cu gaze toxice.
Efectele erupției s-au simțit în toată Europa, din Norvegia până în Anglia și Cehia. În Marea Britanie, vara anului 1783 a fost numită “vara nisipului”, din cauza cenușii vulcanice care a căzut din abundență. În multe porturi, navele nu puteau pleca în călătorie din cauza ceții foarte dense. S-a estimat că în perioada august – septembrie 1783 au murit 23.000 de britanici în urma otrăvirii cu gaze toxice.
Efectele s-au simțit chiar și după un an de zile, vara lui 1784 fiind una extrem de rece, recoltele fiind grav afectate și provocând foamete. Chiar și America de Nord a simțit efectele erupției vulcanului Laki, în anul 1784 înregistrându- se una dintre cele mai friguroase veri din istorie.
Așa arată vulcanul Laki în prezent