Erau primiţi sclavii în legiunile romane? jpeg

Erau primiţi sclavii în legiunile romane?

Puteau toţi bărbaţii să facă parte din armata de legionari romani sau existau anumite regului ce trebuiau respectate, printre care şi excluderea sclavilor?

În cea mai mare parte a istoriei romane, serviciul militar era rezervat doar oamenilor liberi. Romanii au făcut excepţii doar când era absolută nevoie, dar nu s-a întâmplat doar o dată ca sclavii să încerce să obţină ilegal accesul în structurile militare, ceea ce le-ar fi asigurat o viaţă în libertate:o astfel de ofensă era însă aspru pedepsită de autorităţile romane.

În anul 110, un guvernator îi scria împăratului Traian că a descoperit doi sclavi printre soldaţii săi. Traian a răspuns că aceştia meritau pedeapsa cu moartea, cu toate acestea, era neapărată nevoie să se investigheze dacă sclavii s-au înscris voluntar, dacă ofiţerii i-au ales sau dacă au fost trimişi de alte persoane. În cazul în care se dovedea că fuseseră selectaţi, se făceau vinovaţi ofiţerii, iar dacă s-ar fi aflat acolo la iniţiativa cuiva, vina ar fi aparţinut expeditorilor.

Pentru a deveni legionari, romanii trebuiau să îndeplinească mai multe criterii:

-să fie cetăţeni liberi

-să fie necăsătoriţi

-să aibă condiţie fizică excelentă

-să aibă înălţimea de cel puţin 1, 73 m.

-să aibă organele genitale intacte

-să prezinte o recomandare scrisă, de obicei din partea unor cetăţeni cu prestigiu în societate