Epoca victorian─â hedonist─â: sex, droguri ┼či s─âli de concerte jpeg

Epoca victorian─â hedonist─â: sex, droguri ┼či s─âli de concerte

S─â ne imagin─âm un scenariu adesea ├«nt├ólnit, definitoriu, s-ar putea crede, pentru o lume care nu se poate imagina f─âr─â numeroase ┼či dese polite┼úuri ┼či comportamente prestabilite:├«n epoca victorian─â, o familie st─â ├«n jurul pianului, b─ârba┼úii ├«n costume elegante, doamnele agit├ónd evantaie, o t├ón─âr─â fat─â c├ónt─â la pian muzic─â clasic─â ├«n timp ce aplauzele sunt ├«n─âbu┼čite de m─ânu┼čile albe, dup─â care to┼úi se angajeaz─â ├«ntr-o nou─â conversa┼úie frivol─â. Procesul de industrializare este responsabil pentru apari┼úia acestor tipuri de activit─â┼úi. ├Än timpul domniei Reginei Victoria, Marea Britanie a fost transformat─â de la stadiul de societate agrar─â, ├«n mare parte, la unul ├«n care majoritatea popula┼úiei tr─âia ├«n ora┼če. Locuitorii mediilor urbane, aflate ├«n expansiune, nu mai puteau, precum p─ârin┼úii sau bunicii lor, s─â desf─â┼čoare activit─â┼úi bazate pe ritmul vie┼úii de la ┼úar─â.

Muncile industriale aveau o rutin─â bine stabilit─â, oferind timp liber, ceea ce nu existase ├«n trecut. ├Än epoca victorian─â au tr─âit primii oameni care au beneficiat de vacan┼úe reglementare ┼či de zile libere. Industria de divertisment se afla ├«n plin av├ónt ┼či era avid─â de a-i ajuta s─â umple acel timp liber cu diverse pl─âceri de recreere, ispitindu-i cu parcuri tematice, cu centre de cump─âr─âturi, s─âli de jocuri ┼či teatre.

Exist─â o mare diferen┼ú─â ├«ntre imaginea perceput─â a activit─â┼úilor de recreere din secolul XIX ┼či gama ame┼úioare de distrac┼úii disponibile omului de r├ónd. ÔÇ×Distrac┼úiile ├«n afara casei erau pu┼úine, prin urmare, acesta este motivul pentru frecven┼úa cu care pianul ap─ârea ├«n caseÔÇŁ, explic─â un manual de istorie. Totu┼či, aceast─â descriere este departe de adev─âr. Vie┼úile oamenilor din epoca victorian─â nu erau deloc sedentare ┼či plictisitoare. ├Äntr-adev─âr, este greu de imaginat vreo distrac┼úie public─â la care s─â nu participe cu mult entuziasm ┼či exaltare.

Căutătorii de noi senzaţii

Atunci a fost inventat─â vacan┼úa modern─â ÔÇô la mare sau ├«n str─âin─âtate ÔÇô astfel ap─âr├ónd ┼či una dintre primele agen┼úii de turism, Thomas Cook &Son (ast─âzi Thomas Cook Group). Erau mari amatori ┼či de b├órfe despre celebrit─â┼úi ┼či pove┼čti senza┼úionale g─âsite prin paginile de scandal ale unor ziare precum ÔÇ×The News of the WorldÔÇŁ ÔÇô lansat ├«n 1843 cu o poveste terifiant─â a unei femei farmacist care a fost violat─â ┼či apoi aruncat─â ├«n r├óul Tamisa. La mod─â erau ┼či romanele ┼či nuvelele pline de senza┼úional, ale c─âror teme se centrau ├«n jurul bigamiei,   crimelor, adulterului ┼či otr─âvirilor. Acelea┼či pasiuni erau ├«mp─ârt─â┼čite ┼či de copii, care urm─âreau seriale s─âpt─âm├ónale precum ÔÇ×The Boy DetectiveÔÇŁ (ÔÇ×B─âiatul detectivÔÇŁ), ap─ârut ├«n 1866, ce descria aventurile unui adolescent travestit ce lupta ├«mpotriva nedrept─â┼úilor.

Se ├«nghesuiau la spectacole de scen─â fabuloase ce ofereau efecte speciale realizate cu ajutorul ├«naltei tehnologii:cl─âdiri arz├ónd ├«n fl─âc─âri reale, poduri ce se pr─âbu┼čeau, avalan┼če r─âsun─âtoare, cascade simulate ┼či curse Derby cu cai reali. Se bucurau de numere acrobatice ce sfidau moartea ┼či erau ├«nc├ónta┼úi c├ónd interpre┼úi precum Blondin, care a ajuns faimos dup─â ce a traversat cascada Niagara pe s├órm─â, ├«mpingeau un leu ├«ntr-o roab─â pe o fr├ónghie suspendat─â la o sut─â de metri, apoi repetau trucul ┼či ├«ntr-un costum de armur─â. La mare c─âutare erau ┼či imaginile ├«n mi┼čcare, fie c─â erau oferite de zoopraxiscop, choreutoscop, panoram─â sau cinematograf. Preferat─â era buc─ât─âria indian─â, dar ┼či pe┼čte ┼či cartofi pr─âji┼úi, sucul de meri┼čoare ┼či m├óncarea congelat─â importat─â din America atunci c├ónd proviziile domestice sc─âdeau.

Oamenii epocii victoriene erau ┼či mari consumatori de droguri recrea┼úionale cump─ârate de la Boots ┼či ├«mpr─â┼čtiate prin camerele de zi din toat─â ┼úara. Cel mai cunoscut era laudanum ÔÇô un cocktail de opiu ┼či alcool care este ├«nc─â fabricat ├«n scopuri medicale. Aceast─â substan┼ú─â nu era sortit─â numai unei clici a unor arti┼čti care se bucurau de efectele creatoare ale substan┼úelor psihoactive, a┼ča cum era cazul ├«n vremea lui Samuel Taylor Coleridge sau Thomas de Quincey. Opiumul era narcoticul poporului, disponibil ├«n secolul XIX mai mult dec├ót orice pachet de ┼úig─âri ├«n zilele noastre. Legile ├«mpotriva drogurilor care reglementeaz─â consumul ├«n societatea contemporan─â au ap─ârut ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial, c├ónd guvernul a devenit ├«ngrijorat din cauza faptului c─â pachetele cu gel de heroin─â pe care so┼úiile le trimiteau so┼úilor pleca┼úi pe front aveau efecte adverse ├«n ceea ce prive┼čte disciplina.

Victorian circus poster 007 jpg jpeg

Activităţile sportive rup barierele

┼×i sporturile de echip─â au cunoscut o revigorare ├«n epoca victorian─â. Un num─âr mare de britanici a ├«nv─â┼úat s─â ├«noate, o abilitate rar ├«nt├ólnit─â ├«nainte de a doua jum─âtate a secolului XIX. Primul meci interna┼úional de cricket a fost jucat ├«n 1868 ├«ntre o echip─â britanic─â ┼či una australian─â format─â, complet, din aborigeni. Liga de Fotbal a fost fondat─â ├«n 1888 ┼či, nu peste mult timp, a creat primele staruri din domeniul s─âu, incluz├ónd personalit─â┼úi precum Arthur Wharton, primul fotbalist profesionist britanic negru, care a jucat pentru Preston North End ┼či Rotherham ┼či care a jucat cricket profesionist pentru Yorkshire ┼či Lancashire.

Pentru prima dat─â, pornografia a fost produs─â ├«n a┼ča fel ├«nc├ót s─â satisfac─â publicul larg. ├Än mod ciudat, industria a fost fondat─â de un grup de politicieni radicali care au folosit v├ónz─ârile de materiale erotice pentru a subven┼úiona campaniile ┼či distribuirea de pamflete:c├ónd, ├«n anii 1840, mult a┼čteptata revolu┼úie britanic─â nu s-a materializat, libr─âriile ┼či tipografiile au constatat c─â planul secundar de finan┼úare devenise mult prea profitabil pentru a renun┼úa la el. Pove┼čti indecente precum ÔÇ×Lady PokinghamÔÇŁ sau ÔÇ×They all do itÔÇŁ (1881) ┼či dagherotipuri impudice, fotografii ┼či diapozitive, toate demonstreaz─â natura complex─â a sexualit─â┼úii ├«n epoca victorian─â. ├Än 1874, studiourile din Pimlico ale lui Henry Hayler, unul dintre cei mai cunoscu┼úi produc─âtori de astfel de materiale, erau pline cu 130.248 de fotografii indecente ┼či 5.000 de diapozitive.

Celebritatea pentru toţi

Tehnologia fotografic─â a facilitat, de asemenea, ┼či dezvoltarea unui no┼úiuni moderne a celebrit─â┼úii. ├Än 1860, familia regal─â a ├«nceput s─â emit─â o serie de portrete, realizate ├«n aceea┼či manier─â neglijent─â specific─â unei reviste de mondenit─â┼úi contemporane. Politicienii, scriitorii ┼či actorii ┼či-au obi┼čnuit publicul tot cu astfel de imagini, ├«mp─âr┼úind asemenea fotografii publicitare. ┼×i personalit─â┼úi mai neobi┼čnuite au ├«mbr─â┼úi┼čat practica:Chang Woo Gow, chinezul gigantic, care a ├«nceput ┼čirul vizitelor ├«n Marea Britanie ├«n 1886, ├«nainte ca el, so┼úia sa, originar─â din Liverpool, ┼či cei doi copii, Edward ┼či Ernest, s─â se retrag─â la Southcote Road, Bournemouth, unde au deschis un magazin de ceaiuri ┼či un bazar oriental;Charles Stratton, un pitic cunoscut ├«n toat─â lumea ca Generalul Tom Thumb;Chang ┼či Eng, gemenii siamezi.

ChangandEng jpg jpeg

Prezen┼úa acestor tipuri de personaje pe scena public─â este ast─âzi invocat─â a fi r─âd─âcina unui simptom fatal al culturii victoriene:expunerea unor ciud─â┼úenii omene┼čti. Dar ace┼čti oameni nu erau victime ale publicit─â┼úii, din contr─â, erau vedetele. Spre exemplu, Charles Stratton a murit la Bridgeport, Connecticut, m├óndru proprietar al unui yacht ┼či al c├ótorva cai de curse, iar splendidul morm├ónt din Cimitirul Mountain Grove st─â m─ârturie a situa┼úiei financiare a acestuia. Chang ┼či Eng s-au retras la o ferm─â din Carolina de Nord, la fel ca ┼či Millie-Christine, un alt cuplu celebru de siamezi. Commodore Nutt, un faimos pitic artist, era salutat ÔÇ×Nutt-treizeci-de-mii-de-dolariÔÇŁ datorit─â contractului s─âu de trei ani conform c─âruia era remunerat cu aceast─â sum─â. Totu┼či, "expunerea de minun─â┼úii", a┼ča cum oamenii ├«i numeau ├«n epoca victorian─â, era o industrie extrem de profesionalizat─â, care pl─âtea taxe, emitea facturi ┼či f─âcea planuri de marketing. Este arareori amintit c─â Joseph Merric, Omul Elefant, ├«mp─âr┼úea c├ó┼čtigurile cu managerul s─âu, 50-50.

tom jpg jpeg

Concep┼úiile gre┼čite

De┼či oamenii din perioada victorian─â sunt portretiza┼úi ca petrec├ónd, apatic, numeroase seri ├«n jurul pianului, cultura secolului XIX poate fi caracterizat─â, mai degrab─â, de c─âutarea neobosit─â a pl─âcerilor de tot felul.

Impresia gre┼čit─â fa┼ú─â de societatea epocii victoriene a fost perpetuat─â de faptul c─â Regina Victoria ┼či-a declarat inflexibilitatea fa┼ú─â de formele de amuzament la mod─â. Nu exist─â, totu┼či, nicio dovad─â de ├«ncredere c─â ea ar fi devenit o persoan─â posac├« dup─â moartea Prin┼úului Albert, ba din contr─â, cei care au ├«nt├ólnit-o spun c─â era o femeie vesel─â. 

Sursa:BBC