Egiptenii foloseau untura ca gel de păr jpeg

Egiptenii foloseau untura ca gel de păr

Cercetările asupra mumiilor relevă faptul că egiptenii acordau o imporanţă deosebită coafurii şi fixării acesteia.

Chiar şi după trecerea în nefiinţă, coafura trebuia să fie perfectă. Gelul de păr pe care îl preferau consta în primul rând în grăsime. Arheologii de la Universitatea din Manchester au analizat probele de păr de la 18 mumii egiptene, dintre care cea mai vârstnică avea 3500 de ani, dar majoritatea datau cam de acum 2300 de ani, de pe vremea când Egiptul se afla sub conducerea faraonilor de origine greco-macedoneană.

Analizele detaliate folosind microscopul luminescent şi pe cel cu electroni au arătat că jumătate dintre mostre prezentau urmele unei substanţe grase, pe care egiptenii ar fi întrebuintat-o pentru a controla poziţia buclelor. Untura a fost depistată atât la mumiile îmbălsămate, cât şi la corpurile conservate în mod natural prin îngroparea în zonele nisipoase şi uscate.

Putem concluziona că este vorba despre un produs de înfrumusetare foarte apreciat de egipteni încă din timpul vieţii, nu doar ca parte a procesului de îmbălsămare. În acelaşi timp, analizele de laborator au arătat că produsul de îmbălsămare descoperit la trupurile mumiilor nu se afla şi în păr, adică acesta trebuie să fi fost tratat separat.

Părul era simbol de statut, frizurile minuţioase erau rezervate categoriilor sociale superioare. Pe peruci se folosea ceara, dar nu se ştie încă ce substanţă reprezintă untura de pe părul natural. 

sursa:Världens Historia