Destinul castelelor din Vest: vechile re┼čedin┼úe nobiliare au fost retrocedate, v├óndute ┼či l─âsate ├«n paragin─â jpeg

Destinul castelelor din Vest: vechile re┼čedin┼úe nobiliare au fost retrocedate, v├óndute ┼či l─âsate ├«n paragin─â

­čôü Patrimoniu ├«n pericol
Autor: Lavinia B─âlulescu

├Än alte secole, cl─âdirile monumente istorice din vestul ┼ú─ârii apar┼úineau mo┼čierilor, con┼úilor, familiilor nobiliare. Ast─âzi, rudele fo┼čtilor proprietari le-au recuperat, prin justi┼úie, dar de majoritatea fabuloaselor construc┼úii s-a ales praful.

Castelul de la Banloc, din jude┼úul Timi┼č, este fosta re┼čedin┼ú─â a prin┼úesei Elisabeta. Cl─âdirea a fost concesionat─â Arhiepiscopiei, de c─âtre Prim─ârie, pentru 99 de ani. Totu┼či, castelul este ├«ntr-o stare foarte proast─â ┼či nu sunt bani pentru investi┼úii. Ultima dat─â c├ónd a beneficiat de repara┼úii a fost ├«n perioada ├«n care Ion Caramitru era ministru al Culturii. ÔÇ×Lipsesc fondurile. Cl─âdirea este ├«ntr-o stare avansat─â de degradare. A┼ča am primit-o ┼či noi ┼či a┼ča a r─âmas de-a lungul timpului", a declarat Marius Florescu, purt─âtor de cuv├ónt al Mitropoliei Banatului.

Tot ├«n jude┼úul Timi┼č, ├«n satul Carani, comuna S├ónandrei, se afl─â un alt monument istoric important: castelul Mercy, care a apar┼úinut contelui cu acela┼či nume. Construc┼úia este o adev─ârat─â ruin─â, dup─â cum spune ┼či Daniel Vighi, pre┼čedinte al ONG-ului Ariergarda, iar viitorul cl─âdirii este ├«n cea┼ú─â. ÔÇ×Castelul apar┼úine firmei Vital & Heyl, aflat─â ├«n insolven┼ú─â", a explicat Milica Bocan, din cadrul Departamentului de urbanism al Prim─âriei S├ónandrei.

Sanatoriu pentru tuberculo┼či

Un alt punct important pe lista monumentelor istorice din vestul ┼ú─ârii este castelul de la Bulci, din comuna Bata, jude┼úul Arad, care apar┼úine Spitalului Municipal Arad. Michael St├órcea, nepotul lui Ioan Mocioni-St├órcea-mo┼čier ┼či mare┼čal al cur┼úii regale, a cerut retrocedarea, dar ultima instan┼ú─â i s-a pronun┼úat ├«mpotriv─â. ÔÇ×Este p─âcat c─â nu i s-a retrocedat castelul, ar fi fost benefic satului ┼či comunit─â┼úii mele. Totu┼či, domnul St├órcea asigur─â paza castelului, vrea s─â fac─â o evaluare ┼či s─â ├«l cumpere. Este legat emo┼úional de el", a explicat Ion Micurescu, primarul din Bata. Mult─â vreme, ├«n anexele castelului a func┼úionat un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoz─â.

Daţi CLICK pe imagini pentru o GALERIE FOTO

image

Tot ├«n jude┼úul Arad se afl─â ┼či castelul Konopidin Odvo┼č, comuna Conop. Monumentul a fost retrocedat ├«n urm─â cu un an, de c─âtre un mo┼čtenitor din Elve┼úia al familiei nobiliare de origine maghiar─â Konopi. ÔÇ×Mai apoi, castelul a fost v├óndut unei firme din Sibiu, cu tot cu p─âdure. Reprezentan┼úii firmei spun c─â vor s─â ├«l amenajeze ca pe un conac de v├ón─âtoare, dar deocamdat─â cl─âdirea este ├«n stare avansat─â de degradare", a spus Ionel ┼×oimo┼čan, ┼čef Serviciu situa┼úii de urgen┼ú─â ├«n cadrul Prim─âriei Conop.

Monument istoric, spital de psihiatrie

Un alt castel celebru din vestul ┼ú─ârii a apar┼úinut familiei Teleki┼či se afl─â ├«n satul C─âp├ólna┼č din comuna Birchi┼č, jude┼úul Arad. Cl─âdirea are o istorie controversat─â, la limita dintre realitate ┼či fic┼úiune, iar personajul principal este ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, despre care se spune c─â ┼či-a petrecut ultimii ani din via┼ú─â ├«ntr-o muncind ├«ntr-o halt─â ┼či, uneori, recit├ónd versuri ├«n latin─â trec─âtorilor. ÔÇ×Castelul a fost retrocedat prin hot─âr├óre judec─âtoreasc─â, iar acum acolo se afl─â un spital de psihiatrie pentru care Ministerul S─ân─ât─â┼úii pl─âte┼čte chirie. Exist─â ├«ns─â un proiect de mutare a spitalului ├«ntr-o alt─â cl─âdire, tot ├«n C─âp├ólna┼č. ├Änainte de na┼úionalizare, proprietarul castelului era Ecaterina Teleki. Pubi Teleki, fiul Ecaterinei, a redactat un act prin care o recuno┼čtea ca sor─â nelegitim─â pe o anume Eva Oprescu. Fiul acesteia, Dan Cr─âciun Oprescu, farmacist, a revendicat castelul", a explicat Radu Zahariade, secretar al Prim─âriei Birchi┼č.

Reprezentan┼úii administra┼úiei locale spun c─â proprietarii cl─âd─ârilor au obliga┼úia s─â le reabiliteze. ÔÇ×Se poate cere ╚Öi sprijinul Ministerului Culturii, deoarece exist─â fonduri pentru monumentele istorice. De exemplu, la Arad s-au dat bani de la Minister pentru reabilitarea bisericii voievodale din H─âlmagiu, care este declarat─â monument istoric. De asemenea, avem exemple de monumente istorice care au fost reabilitate de c─âtre proprietari, cum ar fi castelul de la ╚śofronea", a declarat consilierul jude╚Ťean Adrian ╚Üolea, pre╚Öedintele Comisiei pentru probleme culturale, de ├«nv─â┼ú─âm├ónt, sportive ┼či de tineret din cadrul Consiliului Jude╚Ťean Arad. (Claudia Untaru)

Lupt─â pentru monumente

ÔÇ×E drept c─â unele castele sunt ├«n revendicare, dar toate sunt pe lista de monumente istorice. Legea prevede ca proprietarii s─â nu pl─âteasc─â impozit pe ele, dar acest lucru nu este destul de stimulativ. ├Än Germania, de exemplu, statul a scos la licitia┼úie cu o marc─â unele castele, pe Valea Rinului, dar caietul de sarcini prevedea clar investi┼úii de un milion de m─ârci", a explicat Daniel Vighi (foto), pre┼čedinte al ONG-ului Ariergarda, asocia┼úie timi┼čorean─â care a avut de multe ori ini┼úiative de salvare a monumentelor istorice din vestul ┼ú─ârii.

Sursa:www.adevarul.ro