Destinații speciale pentru vacanța de iarnă jpeg

Destinații speciale pentru vacanța de iarnă

📁 Călătorii în istorie
Autor: Irina Alexandru

Orașele prezentate în acest articol se poate să nu fie cele mai spectaculoase destinații turistice, dar aspectul și atmosfera lor în cel mai rece anotimp al anului ne-au convins ca merită un loc în top.

Praga, Republica Cehă

Capitala pragheză este plină de turiști extaziați în orice perioadă a anului, dar atmosfera de iarnă, turlele acoperite de zăpadă, aerul unui mileniu de istorie clasică europeană de pe străzile întortocheate alcătuiesc un oraș de poveste și o destinație unică.

Arhitectura impresionantă arată chiar mai bine sub o pătură de zăpadă, partea veche a orașului, cu turnuri și bolți romanice și cu noile lămpi de gaz ce luminează în noapte și adaugă o nuanță romantică orașului.Dacă frigul devine insuportabil, cafenelele sunt un remediu bun. Se spune că Choco Café este un loc minunat pentru a lua o pauză de la vizitatul intens al obiectivelor turistice din centrul vechi. Sortimentele de ciocolată caldă și scaunele confortabile cu greu te lasă să părăsești cafeneaua pentru încă o plimbare.

christmas market  prague  czech republic jpg jpeg

Pentru a reuși să vizitezi cât mai multe din magicul oraș, poți folosi mijloacele de transport în comun, căci Praga are un sistem eficient și ieftin, cu linii de metrou, autobuz și de tramvai. In călătoria prin orașul istoric este bine să ai la îndemână o hartă turistică pe care să iți stabilești punctele de interes pentru a te deplasa eficient. Un alt sfat util este acela de a nu călători cu mijloace de transport în comun fără bilet. Nu are rost să iți strici vacanța încasând o amendă de 30 de ori mai mare decât valoarea unui bilet.

Nu trebuie să ratezi în cursul plimbărilor Castelul Praga, cel mai mare complex medieval al Europei, Primăria și Ceasul Astronomic, Podul Carol, Turnul Jindrisska, Catedrala Sf. Vitus, Podul Charles, Cartierul Evreiesc sau Palatul și Grădinile Wallenstein. Orașul are farmecul său și este plin de obiective turistice. Poți petrece câteva zile sau câteva luni și tot nu te vei plictisi de atmosfera istorică și arhitectura minuțioasă.

In perioada sărbătorilor de Crăciun poți vizita standurile speciale, Christmas Markets și, nu poți rata, Teatrul Național, cel în care Mozart a avut premiera mondială a operei “Don Giovanni”, în 1787.

Viena, Austria

Viena este recunoscută pentru minunatele sale piețe de Crăciun, atmosfera de sărbătoare ce dăinuie peste tot, sporturile de iarnă și, desigur, sezonul de baluri din ianuarie și februarie.

De la mijlocul lunii noiembrie și pănă la Crăciun, cele mai frumoase locuri din Viena se transformă în piețe de Crăciun de poveste. Standurile sunt pline cu decorațiuni pentru bradul de Crăciun, cadouri, dulciuri și bauturi specifice. Piața Primăriei Rathausplatz îmbracă mantia de sărbătoare, podoabele strălucesc în lumină, iar mirosul prăjiturilor specifice și punch-ul fierbinte te cuceresc instant.

Satul de Crăciun din Maria-Theresien-Platz, aflat între Muzeul de Istoria Artei şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, este locul perfect unde poți găsi articole de artă populară și idei originale de cadouri.

Piaţa de Crăciun din centrul istoric, vechea Vienă, este o tradiţie în sine. Inca din 1772 se organizează aici piețe de Crăciun, iar vizitatorii pot achiziționa articole de artă populară, decoraţiuni din sticlă, iesle tradiţionale de Crăciun şi obiecte de ceramică.

In faţa Palatului Schönbrunn, în curtea de onoare se organizează Târgul Cultural și de Crăciun, cel care se transformă și în Târgul de Anul Nou. Atmosfera de aici este foarte animată, dar și romantică. Târgul găzduiește concerte de Crăciun, programe pentru copii, ateliere specifice sărbătorii și multe decorațiuni confecționate manual.

Vienna jpg jpeg

Nicio vacanță de iarnă în Viena nu este completă fără a petrece o după-amiază leneșă, într-o cafenea, savurând o cafea și o prăjiturică. Pentru grandoarea lumii vechi, muzică live la pian și ciocolata Sachertorte, ia un loc în Café Sacher sau în Café Central.

Străduțele Vienei pe timp de iarnă sunt idilice, atmosfera de sărbătoare este pretutindeni, iar spiritualitatea și tradiția sunt aici la mare preț. Turta dulce, ciocolata de casă, castanele coapte, ștrudelul de mere și vinul fiert sunt nelipsite și nu poți părăsi capitala austriacă până nu le încerci.

Trebuie totuşi menţionat cã în aceastã perioadã, Germania, Austria şi alte state din centrul Europei gãzduiesc multiple pieţe de Crãciun, iar atmosfera de aici are caracteristici aparte. Clopoţeii, turta dulce, vinul tradiţional şi alte produse de sezon vã fac sã simţiţi cu adevãrat spiritul Sãrbãtorilor.

Tromsø, NorvegiaTromsø este situat la 344 kilometri deasupra Cercului Polar, multe dintre atracțiile orașului fiind legate tocmai de poziția acestuia geografică. Orașul este considerat a fi capitala Arcticului și este o destinație deosebită pentru sezonul de iarnă. Interesant este faptul că temperaturile sunt mai ridicate în Tromso decât în cele mai multe locuri situate la aceeași latitudine, datorită efectului de încalzire generat de Golful Stream.

tromso jpeg jpeg

Centrul orașului Tromsø conține cel mai mare număr de case vechi din lemn din nordul Norvegiei, cea mai veche casă datând din 1789. Polaria este un mic muzeu în care vizitatorii pot afla multe lucruri despre regiunile polare și formele de viață existente în aceste regiuni, dar cel mai faimos punct de atracție al orașului este moderna Catedrală Arctică, ce datează din 1965.

Tromsø este vestit pentru faptul că aici pot fi observate Aurorele Boreale, un fenomen optic întâlnit în emisfera nordică. Spectacolul de culori de pe cer strârnește curiozitatea și atrage curioșii în locurile specifice, oferindu-le o experiență vizuală unică și interesantă.