Descoperire uluitoare  Bomba atomic─â lansat─â la Hiroshima a ÔÇ×fotografiatÔÇŁ chipuri de oameni  Explica╚Ťia este incredibil─â jpeg

Descoperire uluitoare. Bomba atomic─â lansat─â la Hiroshima a ÔÇ×fotografiatÔÇŁ chipuri de oameni. Explica╚Ťia este incredibil─â

Umbre negre de oameni ╚Öi obiecte au fost descoperite ├«n ├«mprejurimile ora╚Öelor Hiroshima ╚Öi Nagasaki, ├«n ajunul conflagra╚Ťiei nucleare detonat─â pe 6 ╚Öi 9 august 1945, ├«ntr-una dintre cele mai mari tragedii istorice ale secolului 21. Explica╚Ťia acestui fenomen straniu este furnizat─â de Live Science.

Este greu de imaginat c─â aceste umbre din Hiroshima ar fi surprins ultimele momente din via╚Ťa acelor oameni. Totu╚Öi, cum pot fi explicate acele umbre ├«n preajma locurilor unde au explodat bombele?

Oamenii, paravan pentru umbre

Potrivit dr. Michael Hartshorne, membru onorific al National Museum of Nuclear Science and History din Albuquerque (statul american New Mexico) ╚Öi profesor emerit de radiologie la University of New Mexico School of Medicine, c├ónd a explodat fiecare bomb─â lumina intens─â ╚Öi c─âldura r─âsp├óndit─â s-au rev─ârsat din punctul de implozie. Obiectele ╚Öi oamenii de pe traiectoria bombelor au ├«mpr─â╚Ötiat obiectele din spatele lor absorbind lumina ╚Öi energia. Lumina ├«nconjur─âtoare a albit betonul sau piatra din jurul ÔÇ×umbreiÔÇŁ.

Cu alte cuvinte, acele umbre magice arat─â ├«n prezent cum ar─âtau aproximativ cl─âdirea sau aleea respectiv─â ├«naintea cataclismului. Restul suprafe╚Ťelor au fost decolorate, f─âc├ónd zonele colorate s─â semene cu o umbr─â neagr─â.

Energia intens─â eliberat─â ├«n timpul unei explozii atomice este rezultatul unui fuziuni nucleare. Potrivit Atomic Heritage Foundation, un ONG din Washington, D.C., fuziunea se produce atunci c├ónd un neutron love╚Öte nucleul unui atom greu ca izotopii uraniu 235 sau plutoniu 239. ├Än timpul coliziunii, elementele nucleului se sparg eliber├ónd o mare cantitate de energie. Coliziunea ini╚Ťial─â provoac─â o reac╚Ťie ├«n lan╚Ť care continu─â p├ón─â c├ónd tot materialul similar este eliminat.

image

ÔÇ×Reac╚Ťia ├«n lan╚Ť se produce dup─â un tipar de cre╚Ötere exponen╚Ťial─â care dureaz─â ├«n jur de o milisecund─â. Aceast─â reac╚Ťie ├«mpr─â╚Ötie ├«n jur de un trilion de atomi ├«n acea perioad─â de timp dinaintea opririi reac╚ŤieiÔÇŁ, a explicat said Alex Wellerstein de la Stevens Institute of Technology in New Jersey.

Armele atomice folosite ├«n atacurile din 1945 au fost alimentate cu uranium 235 ╚Öi plutonium 239 ╚Öi au eliberat o cantitate imens─â de c─âldur─â ╚Öi radia╚Ťii gamma cu und─â foarte scurt─â.

Energia se scurge sub forma valurilor de fotoni de lungimi variabile, de la unde lungi la unde radio sau scurte, raze X ╚Öi raze gamma. ├Äntre razele lungi ╚Öi cele scurte se afl─â lungimi de und─â vizibile care con╚Ťin energie pe care ochii no╚Ötri o percep sub form─â de culori. Totu╚Öi, spre deosebire de energia cu unde lungi, radia╚Ťiile gamma sunt distructive pentru corpul uman ├«ntruc├ót pot trede de haine ╚Öi de piele, produc├ónd ioniza╚Ťii sau pierdere de electroni, care la r├óndul lor afecteaz─â ╚Ťesuturile ╚Öi ADN-ul, potrivit Columbia University.

Un duo letal: bombele Fat Man și Little Boy

Pe 6 august 1945, o bomb─â atomic─â botezat─â Little Boy a fost detonat─â la 580 de metri deasupra Hiroshimei. Potrivit datelor World Nuclear Association, explozia a echivalat cu 16.000 tone de TNT, care a transmis o pulsa╚Ťie de energie termal─â ├«mpr─â╚Ötiat─â deasupra ora╚Öului. Pulsa╚Ťia s-a ├«ntins la 13 kilometri p─âtra╚Ťi de ora╚Ö. Aproape un sfert din popula╚Ťia Hiroshimei a murit instananeu. Un alt sfert a murit ├«n urma efectelor inhal─ârii de radia╚Ťii ╚Öi de cancer ├«n lunile care au urmat.

La 3 zile dup─â prima deflagra╚Ťie, Statele Unite au detonat o a doua bomb─â atomic─â botezat─â Fat Man, deasupra ora╚Öului Nagasaki. Bomba cu plutoniu 239 a eliberat o explozie de 21.000 de tone care a adus moartea ╚Öi distrugerea. ├Ämp─âratul Hirohito a anun╚Ťat capitularea Japoniei pe 15 august, aduc├ónd mai aproape finalul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Radia╚Ťiile gamma eliberate de bombele atomice au c─âl─âtorit sub forma energiei termice care a atins 5.538 grade Celsius. C├ónd energia a lovit un obiect precum o biciclet─â sau un om, ea a fost absorbit─â, iar obiectele de pe traiectorie au creat un efect de decolorare ├«n exteriorul umbrei. De fapt, ini╚Ťial au existat multe forme asem─ân─âtoare umbrelor, ├«ns─â ÔÇ×majoritatea umbrelor au fost n distruse de explozia ulterioar─â a undelor ╚Öi de c─âldur─âÔÇŁ, a ad─âugat Hartshorne.

├Än timp, multe din umbrele gravate ├«n piatr─â s-au pierdut din cauza eroziunii produse de v├ónt sau ap─â. C├óteva umbre nucleare au fost prelevate ╚Öi p─âstrate la Hiroshima Peace Memorial Museum pentru memoria genera╚Ťiilor viitoare, relateaz─â un articol Live Science.