De ce să alegi un SSD pentru computerul tău, în dauna „bătrânului” HDD jpeg

De ce să alegi un SSD pentru computerul tău, în dauna „bătrânului” HDD

Autor: advertorial

Vă vom explica care sunt diferențele dintre discurile HDD sau SSD. Pentru aceasta, vom începe prin a vă descrie, într-un mod simplu și ușor de înțeles care sunt caracteristicile generale ale hard disk-urilor, atât mecanice sau HDD, cât și Solid State Drive sau SSD. Astfel, puteți învăța să le recunoașteți și să le diferențiați fără probleme.

Apoi vă vom arăta principalele caracteristici ale ambelor și vom continua cu o explicație aprofundată a ceea ce sunt aceste caracteristici și a ceea ce implică acestea, astfel încât, dacă doriți să cumpărați unul, să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză.

Hard disk Drive sau HDD 

Hard disk-urile, cunoscute și sub numele de HDD-uri, sunt o componentă a computerului care este utilizată pentru stocarea permanentă a datelor. Aceasta înseamnă că datele nu sunt șterse atunci când unitatea este oprită, așa cum este cazul celor stocate de memoria RAM. Prima companie care le-a comercializat a fost IBM în 1956.

SSD extern oferte Emag

Acestea sunt alcătuite din piese mecanice, prin urmare sunt uneori numite hard diskuri mecanice și folosesc magnetismul pentru a vă înregistra datele și fișierele. Este alcătuit din unul sau mai multe discuri rigide unite de aceeași axă și care se rotesc cu viteză mare în interiorul unei cutii metalice. Pe fiecare platou și pe fiecare dintre fețele sale, un cap de citire / scriere vă citește sau scrie datele pe discuri.

Cu cât discurile SSD sunt mai subțiri, cu atât este mai bună înregistrarea și cu cât se rotesc mai repede, cu atât datele sunt transmise mai repede, atât la citire, cât și la scriere. În general, viteza unităților de disc este de obicei de 5400 sau 7200 RPM (rotații pe minut), deși unele unități bazate pe server pot ajunge până la 15.000 RPM

În ceea ce privește dimensiunea, carcasele pentru hard disk-uri mecanice pot fi de 2,5" sau 3,5". Prețul său poate varia în funcție de această dimensiune, dar mai ales de capacitatea sa de stocare. De fapt, marele avantaj al acestor unități de disc față de SSD-uri este că sunt mult mai ieftine. 

Solid State Drive sau SSD

Unitățile SSD (SSD) sunt o alternativă la hard disk-uri. Marea diferență este că, în timp ce hard disk-urile folosesc componente mecanice care se mișcă, SSD-urile stochează fișiere pe microcipuri cu memorii flash interconectate. Prin urmare, le-am putea considera aproape ca o evoluție a stick-urilor USB.

SSD-urile folosesc adesea memorii flash bazate pe NAND, care sunt, de asemenea, nevolatile și păstrează informațiile stocate atunci când unitatea este deconectată. Nu au capete fizice pentru a înregistra datele, în schimb includ un procesor integrat pentru a efectua operațiuni legate de citirea și scrierea datelor.

Aceste procesoare, numite controlere, sunt cele care iau „deciziile” cu privire la modul de stocare, recuperare, cache și curățare a datelor de pe disc, iar eficiența lor este unul dintre factorii care determină viteza generală a unității. În plus, prin faptul că nu se bazează pe rotirea unei componente fizice, se obține, de asemenea, o unitate mai silențioasă decât discurile mecanice HDD.

În ceea ce privește dimensiunea, aceste unități sunt, de obicei, de 2,5" și au un design aproape identic cu discurile mecanice, ceea ce le ajută să se încadreze în aceleași carcase și sloturi în care sunt montate unitățile de disc convenționale într-un computer.

Evident, aceste date specifice de citire și scriere a datelor depind întotdeauna de diferitele modele de pe piață. Dar, în general, discurile SSD sunt întotdeauna mult mai rapide decât cele mecanice. De aici tocmai prețul său mai ridicat.

Marea îngrijorare legată de SSD-uri a fost întotdeauna legată de durabilitatea lor, mai ales că primele unități care au intrat pe piață au avut viață scurtă. Durata de viață utilă a discurilor SSD depinde în mod direct de cantitatea de date pe care îi scrieți, deoarece fiecare celulă dintr-o bancă de memorii flash poate fi scrisă doar de un anumit număr de ori.

Un studiu realizat de Tech Report a concluzionat că un SSD destul de standard, în special un Samsung 850 Pro, ar putea dura până la 2,4 Petabytes de date scrise, ceea ce este echivalent cu 2457,6 Terrabytes. Prin urmare, durata unuia dintre aceste discuri depinde de cât durează scrierea și rescrierea hard diskului până când ajungeți la valoarea respectivă, ceea ce este cu siguranță mai mare decât garanția de 3 până la 5 ani pe care producătorii o oferă de obicei.

Unul dintre dezavantajele durabilității SSD-urilor față de HDD-uri este că au o rată de eșec mai mare. Chiar și așa, acest lucru se îmbunătățește de la generație la generație și are și alte avantaje, cum ar fi o rezistență mai bună la șocuri. Amintiți-vă, HDD-urile au piese mecanice, astfel încât o lovitură le-ar putea cauza distrugerea sau uzura mai rapidă, scurtându-le durata de viață utilă.