De ce nu au Statele Unite o limbă oficială? jpeg

De ce nu au Statele Unite o limbă oficială?

Constituţia Americii, din 21 iunie 1788, a fost redactată în limba engleză. Textul lung de 4400 de cuvinte nu precizează nimic referitor la necesitatea tinerei naţiuni de a avea o limbă oficială. Dimpotrivă, oamenii care s-au ocupat cu elaborarea sa considerau că acest lucru ar limita libertatea de expresie a individului.

Încă din timpul războiului de independenţă purtat împotriva britanicilor între 1775 şi 1783 se vorbeau mai bine de 20 de limbi diferite în coloniile americane. Prima adunare legislativă a Statelor Unite a declarat independenţa ţării în 1776, iar propunerea din 1780 de a declara engleza limbă oficială a fost respinsă. Majoritatea decidenţilor a fost de părere că reprezenta un gest nedemocratic la adresa imigranţilor care nu vorbeau engleza. De atunci au mai fost respinse amendamente similare pe această chestiune.

Astăzi, între graniţele Statelor Unite se vorbesc nu mai puţin de 322 de limbi, iar legile şi documentele importante pot fi în principiu solicitate în orice limbă. Printre cele mai căutate limbi în vederea traducerii se numără chineza, spaniola, rusa şi coreeana. În California, de pildă, partea teoretică a examenlui de şofer se poate desfăşura în 32 de limbi. 

non eng gif gif