De ce nu a reușit să ajungă faimos Louis Le Prince, prima persoană care a realizat un film? VIDEO jpeg

De ce nu a reușit să ajungă faimos Louis Le Prince, prima persoană care a realizat un film? VIDEO

Inventatorul francez Louis Aime Augustin Le Prince a reușit să realizeze pe 14 octombrie 1888 primul film din istorie. Le Prince a folosit o cameră cinematografică, dotată cu o singură lentilă. Din păcate, s-au păstrat doar două secunde din peliculă.

Protagoniștii Scenei din grădina Roundhay sunt: Adolphe Le Prince (fiul inventatorului), Sarah și Joseph Whitley (socrii inventatorului) și Harriet Hartley. La numai câteva zile după realizarea peliculei, soacra inventatorului, Sarah Whitley, a murit la vârsta de 72 de ani, din cauze naturale.

Louis Le Prince (foto) pl─ânuia s─â-╚Öi breveteze inven╚Ťia la Londra ╚Öi preg─âtea un turneu ├«n America, dar nu a mai apucat. Pe 16 septembrie 1890, dup─â ce ╚Öi-a vizitat fratele la Dijon, Louis a disp─ârut f─âr─â urm─â. Inventatorul a urcat ├«n trenul spre Paris, dar nu a mai ajuns niciodat─â. La mai bine de 100 de ani de la dispari╚Ťie ├«nc─â nu se ╚Ötie cu exactitate ce s-a ├«nt├ómplat. Exist─â o serie de teorii, dar niciuna dintre ele nu a fost confirmat─â. Str─â-str─â-nepoata inventatorului, Laurie Snyder, consider─â c─â acesta a fost victima unei t├ólh─ârii, urmate de crim─â. ├Än sprijinul acestei teorii vine ╚Öi poza unui b─ârbat ├«necat, dar nu se poate stabili cu exactitate identitatea acestuia.

Louis Aime Augustin Le Prince jpg jpeg

Pasiona╚Ťii de teorii ale consipra╚Ťiei consider─â ca Thomas Edison a pl─âtit pe cineva s─â-l omoare pe Louis Le Prince pentru a patenta el inven╚Ťia. Aceast─â teorie nu este sus╚Ťinut─â de nicio dovad─â. Prima proiec╚Ťie realizat─â de Edison a avut loc ├«n 1891.

Louis Le Prince a fost declarat mort ├«n 1897. Familia sa a ├«ncercat s─â ├«i fac─â dreptate ├«n ceea ce prive╚Öte patentarea inven╚Ťiei ├«ns─â nu a reu╚Öit, Thomas Edison c├ó╚Ötig├ónd procesul Equity 6928. Odat─â cu moartea lui Adolphe Le Prince (fiul care ├«l asistase la majoritatea experimentelor) s-au oprit ╚Öi demersurile legale de a-i face dreptate inventatorului Louis Le Prince.