De ce avem nevoie de Mihai Viteazul jpeg

De ce avem nevoie de Mihai Viteazul

Dacă nu ar fi existat, Mihai Viteazul ar fi trebuit inventat! Avem nevoie de eroi, avem nevoie de modele, avem nevoie de mituri. Iar Mihai Viteazul le întrupează pe toate: este erou pentru că s-a luptat cu turcii, este un model pentru că a unit toate cele trei principate și este personajul principal al mai multor mituri.

Exist─â diverse relat─âri de epoc─â despre vitejia sa ├«n lupta de la Giurgiu, c├ónd s-a av├óntat cu barda lui printre turci ╚Öi a dat un nou impuls atacului trupelor cre╚Ötine, care au cucerit cetatea. Sau ├«n b─ât─âlia de la ╚śelimb─âr, ├«ntr-un moment de cump─ân─â, c├ónd era c├ót pe ce s─â piard─â lupta, a luat barda ├«n m├ón─â ╚Öi a intrat ├«n mijlocul inamicilor, gest eroic care i-a ├«ncurajat pe ai s─âi ╚Öi a ├«ntors rezultatul final ├«n favoarea sa.

Principele Transilvaniei, Andrei Bathory, care privea bătălia de departe, de pe o colină, tocmai jubila și se pregătea să sărbătorească victoria, când vitejia lui Mihai a adus fulgerător victoria în favoarea sa. Din toate miturile referitoare la Mihai Viteazul, mitul vitejiei sale se bazează pe fapte reale.

De ce s-a luptat el cu turcii?

Ca să apere ţara de turci! Să nu uităm că de aproape două secole, cu câteva intermitenţe, Ţara Românească plătea regulat tribut turcilor. Iar Sultanul schimba domnii Ţării Românești după bunul său plac, determinat de obicei de cumpărarea tronului de către pretendenţii care roiau pe la Istanbul sau aiurea. Chiar și Mihai Viteazul și-a cumpărat tronul. A dat bani pentru câștigarea susţinerii marelui vizir și a altor înalţi demnitari de la Poarta Otomană.

Ca să facă rost de bani, pentru că sumele erau din ce în ce mai mari, s-a împrumutat, la fel ca înaintașii săi. De câteva decenii, pretendenţii la tron și-au găsit la Istanbul izvorul nesecat de bani cu care să poată cumpăra tronul: se împrumutau de la turcii sau grecii din Istanbul, un fel de bancheri în termenii moderni. Împrumutul era garantat chiar de Sultan, pentru că era o foarte bună afacere. Cu banii împrumutaţi se cumpăra tronul, mai degrabă influenţa necesară pentru numirea în domnie, dar domnia era gajată. Pentru că fiecare nou domnitor se angaja să preia vechile datorii neachitate de predecesorii săi.

Numai că rostogolirea aceasta a creditelor are un final nefericit: se intră la un moment dat în incapacitate de plată. Mihai Viteazul s-a angajat în faţa Sultanului că va achita datoria predecesorilor săi la tronul Ţării Românești. Împreună cu banii împrumutaţi de el pentru cumpărarea tronului, datoria Ţării Românești era de 700 de milioane de aspri, echivalentul a circa 5,8 milioane de galbeni. Suma era atât de mare, încât era imposibil de achitat, ţinând cont de potenţialul economic al Ţării Românești (detalii în Bogdan Murgescu, Ţările Române între Imperiul Otoman și Europa Creștină, Editura Polirom, Iași, 2012, pp. 94-102).

Cauza luptelor lui Mihai cu turcii const─â tocmai ├«n aceast─â datorie imens─â, care a adus ┼óara Rom├óneasc─â ├«n incapacitate de plat─â. Nici vorb─â de ÔÇ×ap─ârarea cre╚Ötin─ât─â┼úiiÔÇŁ fa┼ú─â de p─âg├óni sau alte figuri de stil similare care ├«mp├ónzesc manualele ╚Öi c─âr┼úile de istorie. Mihai Viteazul a profitat de un context interna┼úional favorabil: organizarea Ligii Sfinte, o alian┼ú─â cre╚Ötin─â cu scopul declarat de a lupta ├«mpotriva turcilor, ╚Öi desf─â╚Öurarea r─âzboiului cu turcii, cunoscut ├«n istorie ca R─âzboiul de 15 ani (1593-1606).

Acest război i-a oferit lui Mihai ocazia să se ridice la luptă împotriva turcilor, neavând altă soluţie pentru ieșirea din incapacitatea de plată. Nu Mihai a creat războiul cu turcii, ci războiul Ligii Sfinte l-a creat pe Mihai Viteazul. Restul sunt doar metafore...

Care este prima acţiune antiotomană a lui Mihai Viteazul? Uciderea creditorilor otomani în noiembrie 1594, prezentată ca mare faptă de vitejie în cărţile de istorie sau în filmele dedicate lui Mihai Viteazul. Oare ce s-ar întâmpla azi dacă un cetăţean care are un credit la o bancă l-ar ucide pe bancherul care l-a creditat? Probabil că în ochii multor creditori ar deveni un erou din cauza antipatiei faţă de bancheri și a poverii financiare a oricărui credit. Dar din punct de vedere legal este o crimă. Deci, până la urmă, uciderea creditorilor otomani de către Mihai Viteazul este o faptă de vitejie?

Mihai Viteazul   o imagine mai putin cunoscuta, o reproducere a unei gravuri executate in anul 1665 de Johann Siebmacher jpg jpeg

Mihai Viteazul într-o litografie austriacă din secolul al XVIII-lea

A făcut Mihai Viteazul pentru prima dată Unirea tuturor românilor într-o singură ţară?

Un alt mit legat de Mihai Viteazul este c─â el a f─âcut pentru prima oar─â unirea tuturor rom├ónilor ├«ntr-o singur─â ╚Ťar─â. Oare el a fost primul? Atunci ce a fost ├«n 1595? Conform tratatelor din mai-iunie 1595 ├«ncheiate la Alba Iulia, Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, a devenit principe ╚Öi al ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti ╚Öi al Moldovei. Titlul de principe al Transilvaniei, ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti ╚Öi Moldovei i-a fost recunoscut pe plan interna╚Ťional, chiar dac─â f─âr─â entuziasm, inclusiv de c─âtre ├«mp─âratul Rudolf al II-lea.

Mihai Viteazul ╚Öi R─âzvan au fost redu╚Öi la statutul de voievozi subordona╚Ťi principelui, c─âruia ├«i d─âdeau socoteal─â. Cronica ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti a ╚Ťinut minte peste decenii c─â Mihai a trebuit s─â dea socoteal─â de cheltuirea banilor, o povar─â ├«n conducerea ╚Ť─ârii, de care a sc─âpat abia ├«n urma b─ât─âliei de la Giurgiu, c├ónd Sigismund Bathory i-a permis s─â foloseasc─â liber vistieria ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti.

Ce altă dovadă mai clară avem nevoie să recunoaștem că pentru câteva luni, în 1595, Sigismund Bathory, a fost principe peste cele trei principate: Transilvania, Țara Românească și Moldova? Deci cine a făcut prima unire a tuturor românilor? Mihai Viteazul sau Sigismund Bathory?

Ea a fost la fel de efemeră ca Unirea lui Mihai, a durat doar câteva luni, pentru că în timpul campaniei din toamna anului 1595 de la Giurgiu, în timp ce Răzvan Vodă era cu oastea sa în campania din Țara Românească împreună cu oastea Transilvaniei și a Țării Românești, Ieremia Movilă a venit în Moldova cu oaste poloneză și s-a înscăunat.

Astfel Moldova a ie╚Öit din uniunea f─âcut─â de Sigismund Bathory, dar Mihai a r─âmas mai departe. Mihai a fost nevoit s─â admit─â acest statut, pentru c─â nu avea, deocamdat─â, alt─â op╚Ťiune politic─â. Cum ├«l consider─âm pe Sigismund Bathory? Str─âin sau autohton? ├Än primul r├ónd, familia Bathory era o familie nobiliar─â cu o vechime de c├óteva sute de ani ├«n Transilvania, mai bine zis ├«n zona ╚śimleului, unde era domeniul principal al familiei. Deci nu era venetic.

Spre compara╚Ťie, f─âr─â nicio inten╚Ťie de a jigni pe cineva, regele Rom├óniei, Ferdinand, nu era n─âscut ├«n Rom├ónia. Dar este considerat, pe bun─â dreptate, un rege al tuturor rom├ónilor, al Rom├óniei Mari. Atunci de ce nu putem accepta c─â Sigismund Bathory a fost principe al celor trei principate, el fiind indigen ├«n Transilvania? Pentru c─â e ungur?! ╚śi Klaus Johannis este neam╚Ť, dar este pre╚Öedintele Rom├óniei. ├Äi contest─â cineva dreptul de a fi pre╚Öedinte al Rom├óniei? Atunci de ce rom├ónii contest─â realitatea istoric─â a primei uniri a Transilvaniei, cu ╚Üara Rom├óneasc─â ╚Öi Moldova ├«n 1595 sub Sigismund Bathory?

Mihai Viteazul Franz Franken Mihai Viteazul Si domniTa Florica detaliu din tabloul Croesus jpg jpeg

Mihai Viteazul într-o pictură de Franz Francken, 1601

Care a fost cauza Unirii lui Mihai Viteazul?

Probabil mul╚Ťi cititori o s─â r─âspund─â: pentru c─â toate cele trei ╚Ť─âri erau rom├óne╚Öti. Na╚Ťiunea medieval─â rom├óneasc─â este o fic╚Ťiune istoriografic─â. La fel ca unitatea medieval─â rom├óneasc─â. Ra╚Ťiunea unirii celor trei principate, at├ót de c─âtre Sigismund Bathory, c├ót ╚Öi de Mihai Viteazul, a fost una pur politic─â: realizarea unui pol de putere suficient de puternic militar ca s─â poat─â rezista presiunii otomane. Planul sau ideea politic─â a fost deja formulat─â de c─âtre generalul Castaldo prin anii 1550.

Sigsimund Bathory ╚Öi Mihai Viteazul l-au pus ├«n practic─â. Mihai Viteazul a cucerit cu arma at├ót Transilvania, c├ót ╚Öi Moldova. Era oricum ceva obi╚Önuit ├«n epoc─â. Dar solidaritatea rom├ónilor pe care o vedem ├«n filmele istorice este o fic╚Ťiune. C├ó╚Ťiva rom├óni din Transilvania au ridicat capul lor de iobagi sper├ónd c─â dac─â e un domn de credin╚Ťa ╚Öi limba lor vor beneficia de un statut mai bun, economic ├«n primul r├ónd. Mai mult s-au speriat nobilii unguri de o eventual─â r─âscoal─â a rom├ónilor ├«ncuraja╚Ťi de cucerirea Transilvaniei de c─âtre Mihai Viteazul.

├Än rest au fost doar c├óteva agita╚Ťii izolate, care nu constituie argumente pentru a considera c─â ├«n 1600 exista o con╚Ötiin╚Ť─â na╚Ťional─â rom├óneasc─â, un sentiment de unitate rom├óneasc─â sau o na╚Ťiune rom├óneasc─â. Dar s─â nu uit─âm c─â ╚Öi Mihai Viteazul este un exponent al clasei nobiliare sau boiere╚Öti. Chiar el a legat de glie ╚Ť─âranii dependen╚Ťi ├«n ╚Üara Rom├óneasc─â. Baza social─â a puterii lui nu o formau ╚Ť─âranii, ci boierii. Iar ├«n Moldova, istoricii ├«nc─â mai sunt datori s─â scrie adev─ârul despre satele distruse de o╚Ötile lui Mihai Viteazul. Pentru c─â dup─â ce treceau turcii sau t─âtarii, satele distruse se ridicau. Dar dup─â o╚Ötile lui Mihai Viteazul, au fost sate ├«n Moldova care nu au mai putut s─â fie reconstruite.

Dar chiar ╚Öi a╚Öa, ├«n ciuda adev─ârului istoric, Mihai Viteazul r─âm├óne un mit frumos, pentru c─â avem nevoie de el. Rom├ónii l-au redescoperit t├órziu. A intrat ini╚Ťial timid ├«n manualele de istorie. Primele monografii dedicate lui apar ├«n jurul anului 1900 ╚Öi treptat, treptat, pe fondul discursului unionist din Regatul Rom├óniei, el devine modelul pentru Unirea tuturor rom├ónilor. ╚śi a╚Öa a r─âmas. A╚Öa ╚Öi trebuie s─â r─âm├ón─â, un model, un simbol al Unirii. Cunoa╚Öterea adev─ârului istoric nu ├«i scade cu absolut nimic aura ╚Öi nici importan╚Ťa sa ├«n Pantheon-ul rom├ónesc.

Dac─â nu ar fi existat, Mihai Viteazul ar fi trebuit inventat! Orice popor are mituri fondatoare ╚Öi eroi care au ├«ntemeiat ╚Ťara. Trebuie doar s─â ├«nv─â╚Ť─âm s─â separ─âm miturile ╚Öi fic╚Ťiunea din filme ╚Öi c─âr╚Ťi de realitatea istoric─â.

Articol publicat în Historia special, an VI, nr. 21, Decembrie 2017.

Mihai Viteazul Historia Special jpg jpeg