Dalai Lama şi pacea în lume
Expoziţia multimedia „Pacea care lipseşte-Artiştii şi Dalai Lama“ este deschisă, până la 18 iulie, la Palatul Brukenthal şi în Ferula Bisericii Evanghelice din Sibiu.Având ca sursă de inspiraţie viaţa lui Dalai Lama, proiectul „The Missing Peace:Artists Consider the Dalai Lama“, care reuneşte creaţiile a 88 de artişti din 30 de ţări, vrea să atragă atenţia asupra păcii în întreaga lume. Fiecare artist a interpretat în felul său viaţa liderului spiritual al budiştilor din Tibet, însă ideea de bază rămâne aceeaşi:pacea în lume.
Titlul proiectului este un joc de cuvinte, care sugerează că în lumea noastră pacea va rămâne un ideal de neatins. Însă, Dalai Lama susţinea că a lupta pentru pace nu e în zadar. „«Pacea care lipseşte-Artiştii şi Dalai Lama» nu discută despre un erou al societăţii contemporane, despre pace la modul dogmatic sau despre o retorică politică. Arta contemporană are abilitatea de a face mesajul accesibil.
Mesajul expoziţiei rămâne importanţa demnităţii umane, nevoia de pace, puterea spiritualităţii, complexitatea non-violenţei şi impactul acestor idei asupra comunităţii“, spun organizatorii. Manifestarea „The Missing Peace:Artists Consider the Dalai Lama“, organizată de Comitetul celor 100 pentru Tibet şi Fundaţia Dalai Lama, a fost lansată în iunie 2006 la Muzeul Fowler al Universităţii California din Los Angeles.
Expoziţia a ajuns în Europa la începutul anului 2009, când a fost prezentată în muzeul Fundaţiei Canal din Madrid. Una dintre atracţiile expoziţiei este impresionanta lucrare „Paranirvana“, semnată de Lewis DeSoto, în care artistul se portretizează sub forma unui Buddha culcat, în momentul morţii. Lewis DeSoto este cunoscut pentru sculpturile şi pentru instalaţiile sale, proiecte pe care le completează cu imagini video, sunet şi lumini.