Daciada ÔÇ×Olimpiada Rom├óneasc─âÔÇŁ jpeg

Daciada ÔÇ×Olimpiada Rom├óneasc─âÔÇŁ

­čôü Istoria Sportului
Autor: Stan Bogdan George

├Än prezent exist─â numeroase discu╚Ťii cu privire la re├«ntoarcerea, ├«n plan sportiv, la modelul care a func╚Ťionat ├«n anii de glorie ai sportului rom├ónesc ╚Öi anume la competi╚Ťia sportiv─â ÔÇ×DaciadaÔÇŁ.

Daciada a fost o mare competi╚Ťie na╚Ťional─â creat─â de Nicolae Ceau╚Öescu ├«n 1977. ├Ämbin├ónd o varietate de sporturi ╚Öi reu╚Öind s─â acapareze aproape ├«ntreaga ÔÇ×suflare muncitoreasc─âÔÇŁ, mult mediatizata competi╚Ťie avea s─â aib─â dou─â edi╚Ťii:una de var─â ╚Öi una de iarn─â. C├ó╚Ötig─âtorii fazelor locale trebuiau s─â parcurg─â mai multe etape p├ón─â la faza final─â, pe ╚Ťar─â, moment ce reprezenta un eveniment de amploare. Asem─ân─âtoare din multe puncte de vedere cu ÔÇ×C├«ntarea Rom├ónieiÔÇŁ, Daciada devenea un fenomen cultural de mas─â.

Peste 6.000.000 de participan╚Ťi

Creat─â de Nicolae Ceau╚Öescu ├«n anul 1977 din dorin╚Ťa de a m─âri prestigiul R.S.R. ├«n lume, competi╚Ťia spotiv─â ÔÇ×DaciadaÔÇŁ a ajuns s─â fie o adev─ârat─â ÔÇ×industrie produc─âtoare de medaliiÔÇŁ. Intitulat─â, sugestiv, ├«n acest fel, competi╚Ťia a adunat la prima edi╚Ťie 6.000.000 de participan╚Ťi. Cu o baz─â de selec╚Ťie at├ót de mare, rezultatele nu s-au l─âsat a╚Öteptate. Cu toate c─â avea o popula╚Ťie mult mai mic─â ├«n raport cu state precum S.U.A. sau U.R.S.S, Rom├ónia concura la Olimpiade de la egal la egal cu acestea. Astfel, ├«n perioada anilor 1977-1989, dar ╚Öi o perioad─â dup─â Revolu╚Ťie, sportul rom├ónesc a cunoscut cele mai mari performan╚Ťe din istoria sa.

Acest proiect a pus laolalt─â o mul╚Ťime de sporturi, iar cele care aveau prioritate erau practicate ╚Öi la Jocurile Olimpice. Printre acestea enumer─âm:atletism, baschet, box, kaiac canoe, gimnastic─â, ciclism, c─âl─ârie, fotbal, handbal, ├«not, judo, lupte, rugby, scrim─â, tir, tenis, volei (la edi╚Ťia de var─â);bob, biatlon, hochei, patinaj artistic, patinaj vitez─â, sanie, schi, ╚Öah, tenis de mas─â, popice (la edi╚Ťia de iarn─â).

clipboard01a 5 jpg jpeg

ÔÇ×Primii ├«n sport, primii ├«n produc╚ŤieÔÇŁ

Cu toate acestea exist─â ╚Öi p─âr╚Ťi proaste. N. Ceau╚Öescu a dezvoltat sportul prin ÔÇ×investi╚Ťii minime ╚Öi munc─â patriotic─âÔÇŁ, iar cet─â╚Ťenii statului rom├ón erau implica╚Ťi ├«n fenomen cu sau f─âr─â voia lor. Daciada a ap─ârut ╚Öi ca urmare a vizitei liderului comunist ├«n China ╚Öi Koreea de Nord. Drept urmare, cultul personalit─â╚Ťii conduc─âtorului, nu a lipsit din acest domeniu. 

Oamenii nu aveau de unde s─â se informeze ├«n leg─âtur─â cu acest subiect pentru c─â exista un singur ziar de profil, ziarul Sportul, care apar╚Ťinea de Consiliul Na╚Ťional pentru Educa╚Ťie Fizic─â ╚Öi Sport. De asemenea, fo╚Ötii participan╚Ťi au afirmat c─â erau supu╚Öi multor riscuri din cauza condi╚Ťiilor proaste de munc─â. Pentru P.C.R., Daciada, reprezenta o bun─â gestionare a timpului liber al oamenilor.

Nicolae Ceau╚Öescu:ÔÇ×se impune s─â se ac┼úioneze ├«n modul cel mai hot─âr├ót pentru cuprinderea ┼či antrenarea ├«ntregului tineret, ├«ncep├ónd cu copiii, cu pionierii ┼či elevii din scoli, cu studen┼úii, cu tineretul din ├«ntreprinderi ┼či de la sate, ├«n practicarea exerci┼úiilor fizice, a sportului ┼či turismului, pentru folosirea unor forme simple, accesibile ┼či atractive, ├«n vederea dezvolt─ârii unor activit─â┼úi sportive cu adev─ârat de mas─â, care s─â cuprind─â cele mai largi categorii de cet─â┼úeniÔÇŁ.

clipboard02 19 jpg jpeg

Efectul boomerang

Daciada a luat sf├ór╚Öit odat─â cu c─âderea regimului, iar baza de selec╚Ťie s-a diminuat drastic. Din cauza acestui fapt, performan╚Ťele au intrat pe o pant─â descendent─â, iar dispari╚Ťia acelei ÔÇ×munci patrioticeÔÇŁ a dus la pr─âbu╚Öirea infrastructurii sportive. Drept urmare, se poate spune c─â, ce a realizat N. Ceau╚Öescu, a avut un efect de boomerang, ce a lovit nu ├«n creator, ci ├«n fenomenul sportiv de dup─â 1989, care cu greu ├«╚Öi revine. Cu toate acestea, exist─â voci care spun c─â acel tip de sistem ar trebui readus ├«n prim plan.

img 7003 jpg jpeg

Dac─â la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960, Rom├ónia a reu╚Öit s─â str├óng─â doar 10 medalii (3 de bronz, una de argint ╚Öi 6 de aur), la Olimpiada de la Los Angeles din 1984 au fost c├ó╚Ötigate nu mai pu╚Ťin de 53 de medalii (20 de bronz, 16 de argint ╚Öi 17 de aur). Dup─â pr─âbu╚Öirea sistemului ╚Öi diminuarea bazei de selec╚Ťie, performan╚Ťele au sc─âzut, ajung├óndu-se ca ├«n 2008, la J.O. de la Beijing, Rom├ónia s─â vin─â acas─â cu doar 8 medalii (4 de bronz, una de argint ╚Öi 3 de aur).

Un lucru este cert, Daciada a avut puncte forte, dar ╚Öi multe p─âr╚Ťi negative. ├Än general, oamenii ├«╚Öi aduc aminte cu drag de tinere╚Ťe ╚Öi povestesc bucuro╚Öi ├«nt├ómpl─âri din acea perioad─â. Un astfel de exemplu este cazul prezentatoarei TV Andreea Marin, care a participat la Daciad─â cu echipa de handbal din ora╚Öul Roman. Nu acela╚Öi lucru se poate spune despre al╚Ťi sportivi, care blameaz─â perioada cu pricina. Acesta este cazul singurei gimnaste din lume care a luat nota maxim─â la Olimpiad─â, Nadia Com─âneci, care a fost nevoit─â s─â fug─â din ╚Ťar─â ├«n 1989. 

Mai multe informa╚Ťii despre Rom├ónia ├«nainte de 1989 pute╚Ťi reg─âsi aici: https://goo.gl/4I5q5f.