Cum s a implicat Marea Britanie în Unirea de la 1859   Un dialog româno britanic la ICR Londra jpeg

Cum s-a implicat Marea Britanie în Unirea de la 1859. Un dialog româno-britanic la ICR Londra

              

Ca parte a programului de celebrare a Centenarului Marii Uniri în acest an, Institutul Cultural Român din Londra organizează, în seara zilei de 23 ianuarie, un eveniment dedicat Unirii Principatelor Române, intitulat “Romanians Unite: The First Act”, care își propune să ofere o dublă perspectivă, română și britanică, asupra acestei realizări istorice fără de care Marea Unire de la 1918 ar fi fost de neimaginat. 

Discuția îi are ca protagoniști pe istoricii David Brown, expert în politica externă a Marii Britanii în timpul Cabinetului Palmerston, și Dennis Deletant, cel mai mare specialist britanic în istoria României, Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, cărora li se alătură jurnalistul Ion M. Ioniţă, redactorul-şef al popularei reviste „Historia”. Cei trei vor privi Mica Unire dintr-o dublă perspectivă, analizând atât semnificația acestui important moment istoric pentru români şi legătura sa cu Marea Unire din 1918, cât şi rolul și poziția Angliei în acest proces. Dialogul va fi ilustrat cu extrase din documentarul „România s-a născut la Iaşi” (2017), realizat de Gabriela Baiardi pentru TVR Iași. 

Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Unit. 

David Brown este profesor de istorie modernă și șeful Departamentului de Istorie al Universității din Southampton. Este semnatarul numeroaselor studii cu privire la viaţa şi cariera Lordului Palmerston, secretar însărcinat cu afacerile externe şi prim ministru în timpul reginei Victoria, și a publicat două cărți pe această temă: „Palmerston și politica externă 1846-55” (Manchester UP, 2002) şi „Palmerston: o biografie” (Yale UP, 2010). Continuă să studieze istoria relațiilor britanice cu întreaga lume, interes care a stat la baza studiilor sale cu privire la perioada Lordului Palmerston. 

În prezent, Dennis Deletant (foto) este Visiting Ion Rațiu Professor of Romanian Studies la Georgetown University şi profesor emerit la Şcoala de Studii Slavone şi Est Europene, din cadrul University College, Londra. În 1990 a fost numit în conducerea Fondului de Know-How pentru Europa Centrală şi de Est, înfiinţat de guvernul britanic, iar în 1995 a primit Ordinul de Ofiţer al Imperiului Britanic pentru serviciile aduse în cadrul acestei instituţii. Este autorul a numeroase monografii şi studii dedicate istoriei recente a României, printre care: „Ceauşescu şi Securitatea: represiune şi dizidenţă în România, 1965-1989” (Londra; New York, 1996), „România sub regimul comunist” (Bucureşti, 1998), „Teroarea comunistă în România: Gheorghiu-Dej şi statul poliţienesc, 1948-1965” (Londra; New York, 1999) şi „Ion Antonescu. Aliatul uitat al lui Hitler” (Londra; New York, 2006). În 2016, a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în rang de Ofiţer pentru contribuţia avută la promovarea istoriei şi limbii române.

denis jpg jpeg