Cum s a ajuns la programul de opt ore de munc─â pe zi? jpeg

Cum s-a ajuns la programul de opt ore de munc─â pe zi?

Dac─â ├«n prezent foarte mul╚Ťi angaja╚Ťi consider─â programul de opt ore pe zi ca fiind prea solicitant, ├«n trecut acesta putea s─â ajung─â ╚Öi la 18 ore pe zi.

Ziua de muncă - de la răsărit până la apus

Pentru a maximiza  produc╚Ťia fabricile aplicau un program care varia ├«ntre 10 ╚Öi 18 ore pe zi, ╚Öase zile pe s─âpt─âm├ón─â. ├Än ciuda programului ╚Öi a condi╚Ťiilor periculoase ├«n care erau nevoi╚Ťi s─â lucreze, muncitorii primeau salarii mici.

Primul care a dus ├«n discu╚Ťie programul de 8 ore de munc─â, a fost britanicul Robert Owen, unul dintre fondatorii socialismului. ├Än 1817, sub deviza 8 ore de munc─â, 8 ore de recreere, 8 ore de odihn─â, Owen a ├«ncercat s─â modifice legisla╚Ťia muncii din Marea Britanie. Din p─âcate acest─â ini╚Ťiativ─â nu a avut succes. Trei decenii mai t├órziu, autorit─â╚Ťile din Regat au emis The Factories Act of 1847. Prin acesta a fost limitat programul de munc─â al femeilor ╚Öi al copiilor la maximum 10 ore pe zi. B─ârba╚Ťii au fost obliga╚Ťi s─â lucreze peste 60 de ore pe s─âpt─âm├ón─â.

├Än 1884, limitarea programului la 8 ore pe zi a fost readus─â ├«n discu╚Ťie de Tom Mann (foto dreapta), membru cu influen╚Ť─â ├«n cadrul Federa╚Ťiei Social Democrate. Acesta a reu╚Öit s─â fac─â un pas ├«n plus fa╚Ť─â de Robert Owen, conving├ónd Congresul Sindicatelor (care reprezenta majoritatea sindicatelor din Marea Britanie) despre beneficiile programului de opt ore de munc─â pe zi. Din p─âcate, demersul s─âu nu a avut succes ╚Öi ├«n r├óndul industria╚Öilor.

Tom Mann jpg jpeg

Cel mai important pas pentru implementarea programului de opt ore de munc─â pe zi a fost f─âcut de Henry Ford. ├Än 1905, acesta a redus programul de munc─â la opt ore pe zi ╚Öi a dublat salariile tuturor angaja╚Ťilor. Decizia industria╚Öului a dus la cre╚Öterea productivit─â╚Ťii, Ford Motor Company reu╚Öind s─â ├«╚Öi dubleze profitul ├«n aproximativ doi ani. Uimi╚Ťi de rezultate, foarte mul╚Ťi oameni de afaceri au implementat acest program. De asemenea, aceast─â m─âsur─â i-a determinat ╚Öi pe angaja╚Ťii de la alte firme s─â cear─â reducerea num─ârului de ore munc─â.

Henry Ford jpg jpeg

Fie c─â au preluat din proprie ini╚Ťiativ─â modelul lui Henry Ford (foto), fie c─â s-au temut de grevele angaja╚Ťilor, majoritatea companiilor au redus programul la 8 ore pe zi. Prin Fair Labor Standards Act, Guvernul Federal american a legiferat programul de maximum 44 de ore de munc─â pe s─âpt─âm├ón─â. Prin acest act se stabilea ╚Öi faptul c─â orice or─â suplimentar─â trebuia pl─âtit─â mai mult dec├ót ore incluse ├«n programul de 40 de ore pe s─âpt─âm├ón─â.

├Än prezent tot mai multe companii inten╚Ťioneaz─â s─â reduc─â programul la ╚Öase ore pe zi pentru a cre╚Öte productivitatea angaja╚Ťilor, dar ╚Öi pentru a reduce num─ârul angaja╚Ťilor care se ├«mboln─âvesc din cauza stresului ╚Öi a oboselii.

Citește și:

Ford, capitalistul admirat chiar ┼či de Stalin