Cum a ajuns Stela Popescu să prezinte prima ediție a festivalului «Cerbul de Aur» jpeg

Cum a ajuns Stela Popescu să prezinte prima ediție a festivalului «Cerbul de Aur»

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc, actrița Stela Popescu a fost și prezentatoarea primei ediții a festivalului ”Cerbul de Aur” de la Brașov, în 1968, alături de regretatul Iurie Darie.

Într-un interviu din anul 2015, acordat Agerpres, actrița și-a amintit cum a fost aleasă să prezinte prima ediție a festivalului ”Cerbul de Aur”.

”Jucam enorm de mult la televiziune, învățam repede, imediat intram în problemă, eram apreciată. Am atâtea materiale filmate încât aș putea face un ciclu întreg de CD-uri, dar asta e altă poveste.....Și mi-am făcut două rochii, iar în ultima clipă, la Brașov, m-au anunțat că nu voi mai prezenta eu, ci voi prezenta spectacolul de după concurs. A prezentat concursul o actriță, Luminița Iacobescu, frumoasă foc. La primul spectacol Luminița a fost catastrofă. Eu prezentam partea în franceză. Cel care mă ajuta la prezentarea în franceză a fost Octavian Paler. Era ambiția să iasă totul fenomenal. Tudor (Vornicu — n.r.) era ambițios, Paler era atunci președinte festivalului și voiam să iasă totul bine. Și la ora 1 noaptea mi-a bătut la ușă Lazarov (Valeriu — n.r.) și a spus: 'Mâine intri și prezinți festivalul'. A doua zi eram la coafor, și m-a chemat cineva la recepție, mi s-a spus să plec acasă la mama, că nu se simte bine. Am plecat la mama, în Brașov, cu un taxi, mama cosea la mașina și mă întreabă: 'Da' ce-i cu tine aici?' Nu era nimic adevărat legat de mama, că nu se simte bine. Cineva dăduse telefon să-mi strice ziua, așa ceva nu mi s-a mai întâmplat. Dar mi-am făcut un obicei, dacă cineva spunea ceva, spuneam că nu mă interesează. Asta a fost latura care m-a salvat în carieră, nu am fost disperată după carieră. Mama n-a vrut să mă fac artistă, mereu mi-a zis 'Ei, ai avut noroc'. Asta a fost cu Cerbul de aur, m-a ajutat mult domnul Paler, am prezentat cu Iura (Iurie Darie — n.r.), era frumos, deștept, avea ținută, era înalt, subțire, el până la 60 de ani putea purta costumul din liceu”, își amintea Stela Popescu.

Stela Popescu a murit la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Actrița a fost găsită de un echipaj SMURD, fară suflare, în propria casă.