Cultura Maikop din Epoca Bronzului jpeg

Cultura Maikop din Epoca Bronzului

­čôü Antichitate
Autor: Mihai Dragnea

Cultura Maikop nu este reprezentat─â doar prin obiecte de podoab─â sau arme. Ea are ╚Öi un rol casnic, fapt u╚Öor de constatat datorit─â uneltelor folosite pentru agricultur─â. Ocupa╚Ťia de baz─â a locuitorilor culturii Maikop era cre╚Öterea animalelor, ├«n special a porcilor, iar mai t├órziu, dup─â Bronzul Mijlociu, vitele ocup─â un loc important.

TUMULUL DE LA MAIKOP-Localizare:Republica Adîgheia, Ținutul Krasnodar, Caucaz, Rusia

Perioada:3700 î.e.-2500 î.e.n, Epoca Bronzului timpuriu

DESCRIERE

Cea mai mare parte a statuetelor culturii Maikop[1]sunt concentrate ├«n spa╚Ťiul dintre r├óurile Belaya ╚Öi Fars. Statuetele se ├«ncadreaz─â ├«n perioada timpurie a culturii.

Picture2 jpg jpeg

Movil─â (kurganul)[2]de la Maikop a fost descoperit─â de c─âtre arheologul rus Nikolai Ivanovici Veselovsky ├«n 1897, la periferia ora╚Öului Maikop (partea de est). Kurganul are o ├«n─âl╚Ťime de aprox. 11 m. ├Än interiorul kurganului se afl─â o groap─â ad├ónc─â de 14 m, ce reprezint─â un morm├ónt de ╚Öef de trib, care avea o v├órst─â ├«naintat─â. Acest spa╚Ťiu destinat morm├óntului este ├«nconjurat de cromlehuri din calcar, ├«n form─â de inele. Groapa din interiorul kurganului avea la ├«nceput form─â dreptunghiular─â, cu col╚Ťuri rotunde. La descoperire s-a putut constata c─â plafonul era sprijinit de ni╚Öte st├ólpi amplasa╚Ťi ├«n fiecare col╚Ť. Materialul principal de lucru era lemnul. Podeaua era acoperit─â cu pietre de r├óu. Morm├óntul era ├«mp─âr╚Ťit ├«n trei camere, de dimensiuni diferite, delimitate de ni╚Öte paravane construite din lemn. Astfel, morm├óntul era sec╚Ťionat ├«n func╚Ťie de punctele cardinale, defunctul fiind a╚Öezat ├«n partea sudic─â. ├Än celelalte dou─â camere erau ├«ngropate persoane de sex feminin. Defunc╚Ťii erau a╚Öeza╚Ťi ├«n pozi╚Ťie chircit─â, pe partea dreapt─â, cu picioarele ╚Öi m├óinile ├«ndoite, ridicate spre fa╚Ť─â. Pe scheletul fiec─ârui defunct s-au g─âsit urme de miniu de plumb, de culoare ro╚Öiatic─â, ce se afla ╚Öi pe podea.

INVENTARUL MORMÂNTULUI

Kurganul de la Maikop de╚Ťine un num─âr deosebit de obiecte, ├«n special din aur, ce se afl─â momentan la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. Colec╚Ťia poart─â numele de ÔÇ×Zoloto KubaniÔÇŁ.

Picture10 jpg jpeg

Defunctul principal era acoperit cu ni╚Öte inele ╚Öi cu mai multe pl─âci de aur de factur─â zoomorf─â, dintre care 68 de pl─âci reprezint─â lei ╚Öi 19 pl─âci miniaturale reprezint─â tauri. Inelele sunt ├«n num─âr de 40. Aceste decora╚Ťiuni din aur erau ata╚Öate pe o mantie cu care era acoperit defunctul principal. La g├ótul defunctului s-au g─âsit ╚Öi m─ârgele din diferite forme ╚Öi materiale (aur, argint sau turcoaz). La br├óu erau a╚Öezate 5 coliere mari de aur iar l├óng─â craniu, cercei tot din aur. Sub cap s-au descoperit dou─â diademe ├«nguste sub forma unor panglici sub╚Ťiri, cu ni╚Öte g─âuri mici. Diademele au fost purtate ca obiecte de ├«nfrumuse╚Ťare de c─âtre defunct. ├Än fa╚Ťa defunctului erau a╚Öezate ├«n paralel 8 tije din argint cu lungimea de 117 cm. Dou─â dintre aceste tije erau complet din argint, patru aveau v├órfurile de aur, cu reprezent─âri zoomorfe (tauri) iar alte dou─â aveau ├«ntr-un cap─ât v├órfurile tot de aur. La cel─âlalt cap─ât se g─âseau figurine de argint sub form─â de tauri. P─âr╚Ťile superioare ale tijelor aveau ni╚Öte motive ├«n form─â elicoidal─â.

Mai mul╚Ťi cercet─âtori, printre care ╚Öi V. Farmakovski, credeau c─â aceste tije ce ÔÇ×str─âpungÔÇŁ figurinele zoomorfe formau scheletul baldachinului, ce purta defunctul p├ón─â la morm├ónt. La locul ├«nmorm├ónt─ârii, baldachinul era demontat ╚Öi p─âr╚Ťile componente erau a╚Öezate l├óng─â defunct. Y. Piotrovskii credea ├«ns─â c─â interpretarea tijelor ca parte a baldachinului este exclus─â ╚Öi c─â aceste tije nu reprezint─â dec├ót ni╚Öte stindarde, av├ónd un rol sacerdotal.

Pe g├ótul unui vas se poate observa un peisaj montan, format din trei lan╚Ťuri muntoase. ├Äntre ace╚Öti mun╚Ťi apar doi copaci ╚Öi un urs. Tot din acei mun╚Ťi ÔÇ×izvor─âscÔÇŁ dou─â r├óuri, redate prin linii ├«ntrerupte, care se vars─â ├«ntr-un lac. Gurile r├óurilor sunt desenate ├«n p─âr╚Ťi diferite ale vasului, sub tor╚Ťi. Pe toate trunchiurile vaselor apar reprezent─âri zoomorfe, a╚Öezate ├«n dou─â r├ónduri. Putem distinge un cal, un leu ╚Öi doi tauri, a┼čeza┼úi simetric ├«n partea superioar─â a vasului, iar ├«n partea inferioar─â sunt reprezenta╚Ťi ╚Ťapul de munte caucazian, porcul mistre╚Ť, berbecul s─âlbatic ╚Öi o leoaic─â. La gurile r├óurilor apare o pas─âre s─âlbatic─â, iar o alt─â pas─âre se poate observa pozi╚Ťionat─â sub figur─â ce reprezint─â un leu. Pe alt vas de argint avem o ornamenta╚Ťie mai complex─â, bazat─â pe o friz─â unde se g─âsesc 4 animale. Dou─â capre, un taur ╚Öi dou─â pantere m─âr╚Ö─âluiesc triumfal, ├«ntr-un stil decorativ impetuos, fiind ├«nso╚Ťite de trei p─âs─âri. Trunchiul acestui vas difer─â de celelalte iar pe partea exterioar─â ce reprezint─â fundul vasului, ├«nt├ólnim o rozet─â de dimensiuni considerabile.

Trebuie men╚Ťionat c─â la descoperirea kurganului de la Maikop, de-a lungul peretelui vestic al incintei sacre, au fost semnalate 8 vase din materiale precum argil─â sau lut, de culoare galben─â, ro╚Öiatic─â sau neagr─â. Aceste vase aveau o form─â rotund─â ╚Öi se pare c─â erau folosite ca obiecte de cult ├«n ritualul ce imortaliza defunctul. L├óng─â genunchii defunctului s-au putut semnala c├óteva v├órfuri de s─âge╚Ťi ├«n form─â de romb, confec╚Ťionate din silex, precum ╚Öi alte mici unelte confec╚Ťionate din acela╚Öi material, care se pare c─â era de provenien╚Ť─â local─â.

În partea de sud-est a camerei, s-au găsit alte unelte de lucru (sapă, teslă) dar și arme (topor), dintre care 10 erau din cupru. Alături de aceste obiecte s-au mai găsit alte două dalte, două topoare plane, două pumnale, dintre care unul mai mic, având niște forme primitive, unul mai mare cu capetele rotunjite, precum și un obiect asemănător labrysului minoan.

De-a lungul peretelui estic s-au g─âsit 5 vase din cupru, de forme ╚Öi m─ârimi diferite:dou─â cazane, un obiect ce sem─âna cu o can─â, un alt obiect ce seam─ân─â cu o g─âleat─â ╚Öi un ultim obiect sub forma unui borcan, de dimensiuni modeste. Se pare c─â majoritatea obiectelor ce fac parte din inventarul kurganului de la Maikop sunt de provenien╚Ť─â asiatic─â (Mesopotamia sau Asia Mic─â).

Picture9 0 jpg jpeg

Materialul din care sunt confec╚Ťionate acele m─ârgele este de provenien╚Ť─â asiatic─â ╚Öi nu poate fi g─âsit ├«ntr-o zon─â prea apropiat─â de Caucaz. Turcoazul spre exemplu se g─âse╚Öte doar ├«n Iran. Uneltele sau armele din cupru ╚Öi bronz sunt turnate local, av├ónd ca material de lucru minereuri locale. ├Än a doua jum─âtate a mileniului al III-lea, ├«n Caucazul de Nord s-a dezvoltat metalurgia bronzului, folositor pentru confec╚Ťionarea de arme ╚Öi unelte de lucru. Pentru confec╚Ťionarea obiectelor pre╚Ťioase, avem aurul, tot ca material local.[3]

CONCLUZII

Cultura Maikop nu este reprezentat─â doar prin obiecte de podoab─â sau arme. Ea are ╚Öi un rol casnic, fapt u╚Öor de constatat datorit─â uneltelor folosite pentru agricultur─â. Ocupa╚Ťia de baz─â a locuitorilor culturii Maikop era cre╚Öterea animalelor, ├«n special a porcilor, iar mai t├órziu, dup─â Bronzul Mijlociu, vitele ocup─â un loc important.[4]├Än perioada Bronzului T├órziu, ovinele ╚Öi caprinele vor reprezenta o surs─â de hran─â pentru locuitorii de la Maikop.

Trebuie de men╚Ťionat c─â ├«n aria de r─âsp├óndire a culturii de la Maikop au fost g─âsite ╚Öi c├óteva oase de cal. Pe l├óng─â cre╚Öterea animalelor, oamenii se mai  ocupau ╚Öi cu agricultur─â, dar principala surs─â de hran─â ╚Öi comer╚Ť era reprezentat─â de cre┼čterea animalelor. Ca o diversificare a statului social, vasele ce reprezint─â desene zoomorfe, ├«n special vite (tauri), ne demonstreaz─â c─â cei ce posedau aceste animale ╚Öi se ocupau cu cre╚Öterea lor, erau considera╚Ťi boga╚Ťi.

BIBLIOGRAFIE

Mallory J. P., Maykop Culture,  Encyclopedia of Indo-European Culture, Fitzroy Dearborn, 1997.

đťĐâđŻĐçđ░đÁđ▓ đá.đť., đťđ░đ╣đ║đżđ┐Đüđ║đ░ĐĆ đ║Đâđ╗ĐîĐéĐâĐÇđ░, đáđ░đŻđŻĐĆĐĆ đŞ ĐüĐÇđÁđ┤đŻĐĆĐĆ đ▒ĐÇđżđŻđĚđ░ đ▓ đÜđ░đ▓đ║đ░đĚđ░, đťđżĐüđ║đ▓đ░, 1994.

[1]Cultura Maikop se ├«ntindea pe o suprafa╚Ť─â cuprins─â ├«ntre Peninsula Taman la Nord-Vest ╚Öi Cecenia ╚Öi Ingu╚Öetia la Sud-Est.

[2]Kurganestetermenuldinlimbarus─â;├«nseamn─âÔÇ×gorgan, movil─âdep─âm├óntÔÇŁ╚Öisimbolizeaz─â, ├«ncontextulteoriilorgimbutasiene, tradi╚Ťiafunerar─âaindoÔÇÉeuropenilor.

[3]Ca exemplu avem inelele de aur ce fac parte din inventarul mormântului.

[4]Se cunoa╚Öte faptul c─â ├«n societ─â╚Ťile arhaice, ├«n special cele indo-europene, vitele erau echivalentul bog─â╚Ťiei.