image

Cine au fost primii interlopi ai României şi cum au sfârşit ei

Nicolae Nae Chioru, Hitler, Balauru sau Gică Cioc erau cele mai temute nume în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceştia au fost primii interlopi ai ţării, şefi de clanuri agresive care ucideau cu sânge rece şi terorizau oraşe întregi.

Primii interlopi ai României au apărut după al Doilea Război Mondial, iar cuibul cel mai rău famat din întreaga ţară a fost celebrul cartier Ferentari. Aici au activat cele mai sângeroase clanuri de bandiţi, care obişnuiau să omoare cu sânge rece şi chiar să-şi tranşeze victimele precum animalele la abator.

Ani în şir personaje precum Gică Cioc, zis Balaurul, Sandu Moise, zis Hitler, sau Nicolae Purcică, zic Nae Chiorul, au terorizat populaţia şi au dat de furcă oamenilor legii.

image

Nae Chiorul a fost prins şi ucis în tren

În urmă cu şase decenii, cel mai rău famat cartier al capitalei era cartierul Ferentari. Aici era cuibul ucigaşilor şi al clanurilor care trăiau în afara legii. Cei mai cunoscut criminal din Ferentari a fost Nicolae Purcică, zis Nae Chiorul, un nume care stârnea groază în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.  

După ce săvârise mai multe crime înfiorătoare în Ferentari şi terorizase Bucureştiul cu jafuri şi tâlhării, Nae Chiorul ajunsese în 1947 un nume cunoscut în întreaga ţară şi era dat în urmărire generală. Deşi figura era cunoscută oamenilor legii, ani de zile nimeni nu a reuşit să intre în cuibul criminalului. Pentru Ferentariul nu mai era un loc sigur, Nae Chiorul şi-a mutat cartierul la Oradea şi a adus teroarea în Transilvania. Banda lui Nae Chioru a recurs aici la zeci de atacuri armate, lăsând în urmă zeci de cadavre ale unor oameni nevinovaţi. 

Nae Chiorul nu se limita doar la a-şi tâlhări victimele şi a le lua banii. Ucidea de plăcere şi se spune că obişnuia să-şi tranşeze victimele cu cuţitul precum animalele la abator. Celebrul comisar Eugen Alimănescu a plecat la Oradea pentru a da de urma criminalului. Investigaţiile poliţistului au scos la iveală un tipar al crimelor. Cele mai multe victime tâlhărite erau călători cu trenul spre Oradea în scop de afaceri.  

Alimănescu a pus la cale un flagrant chiar în tren şi aşa a dat de urma lui Nae Chiorul. Nu l-a ucis pe loc şi l-a urmărit până în momentul în care criminalul intenţiona să facă o nouă victimă. Interlopul nu a mai apucat să ducă fapta la bun sfârşit, fiind pus la pământ de o rafală de gloanţe venită din partea oamenilor comisarului.

image

Balaurul şi Hitler

În vara anului 1945, Capitala a fost lovită de un val de crime înfiorătoare. Majoritatea victimelor erau bărbaţi tineri, iar atrocităţile se petreceau noaptea. Nu mai puţin de 15 bărbaţi împuşcaţi au fost găsiţi în vara anului 1945 pe străzile din Bucureşti. Cazul a revenit aceluiaşi comisar Alimănescu, spaima bandiţilor şi tâlharilor din Bucureşti. Prima ipoteză a fost că asasinii ar fi sovietici, după originea gloanţelor descoperite la locul faptelor.  

Pentru că majoritatea victimelor erau bandiţi recidivişti, Alimănescu a ajuns la concluzia că la mijloc era o răfuială între clanurile de bandiţi din Ferentari. Aşa a ajuns la bandele lui Gică Cioc, zis Balaurul, şi Sandu Moise, zis Hitler. Cele două grupări mafiote erau rivale şi îşi disputau cartierele din Bucureşti. Conflictul dintre cei doi interlopi care îşi disputau supremaţia a mers atât de departe încât Hitler i-a furat iubita lui Gică Cioc.

Crime din cauza unei femei

Înfuriat la culme, banditul din urmă a început să asasineze toţi colaboratorii lui Hitler şi era decis să-şi ucidă adversarul şi fosta iubită, care între timp devenise amanta duşmanului. Vâzând cu Cioc îi asasina partenerii, Hitler a trecut şi el la atac şi a început să ucidă membrii ai clanului advers.

Aşa a ajuns Bucureştiul să fie plin de cadavre de bandiţi. Alimănescu a dat de urma celor doi capi chiar în noaptea de Revelion din acel an. Ştia că Hitler petrece alături de amantă într-un local din Bucureşti. Şi-a luat oamenii şi a organizat o descindere chiar în noaptea dintre ani. 

Până să ajungă însă Alimănescu la Hitler, acestuia i-a venit de fac chiar Gică Cioc, cel care alesese şi el noaptea de Revelion pentru a-şi ataca duşmanul. În vreme ce comisarul se pregătea de atac la uşa localului, cei doi interlopi şi găştile lor se măcelăreau înăuntru. Atât Gică Cioc, cât şi Hitler au murit în noaptea de Revelion. Măcelărită la locul crimei a fost şi femeia disputată de cei doi tâlhari.