Cinci întâmplări neobișnuite la Jocurile Olimpice jpeg

Cinci întâmplări neobișnuite la Jocurile Olimpice

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția

La maratonul primelor Jocuri Olimpice moderne de la Atena (1896), concurenții își permiteau în timpul cursei să se odihnească la umbră, să se scalde și să consume băuturi alcoolice, așa cum a făcut chiar câștigătorul, Spyros Louis, care s-a delectat cu o cană de vin. 

La Olimpiada de la Londra (1908), deși a trecut primul linia de sosire, maratonistul italian Dorando Pietri a fost descalificat, întrucât a căzut cu câțiva metri înainte de linia de sosire și a fost ajutat de un spectator să se ridice.

O adevărată dramă a trăit americanul Jim Thorpe, câștigător al probelor de decatlon și pentatlon la Olimpiada de la Stockholm (1912), căruia i-au fost retrase medaliile pe motiv că înainte cu un an de începerea jocurilor primise de la un club de basseball suma de… 60 de dolari și astfel ar fi intrat în rândul profesioniștilor.

Francezul Joseph Guillemot, victorios în proba de 5.000 de metri la Olimpiada de la Anvers (1920), l-a pus să aștepte pe regele Albert al Belgiei, care dorea să-l felicite personal, întrucât nu-și găsea pieptenele ca să se aranjeze!

Jesse Owens (foto sus, în centru), celebrul atlet de culoare care a câștigat patru medalii de aur la Olimpiada de la Berlin din 1936, supărându-l astfel teribil pe Hitler, mai deține un record, care se pare că este imposibil de egalat. În 1935, în cadrul unui concurs desfășurat la Ann Arbor, Owens a câștigat într-o singură zi (29 mai), într-un interval de 70 de minute, șase probe atletice, stabilind tot atâtea recorduri mondiale!