Cimitirul Eroilor Rom├óni din Chi┼čin─âu, ├«n paragin─â ┼či plin cu gunoaie jpeg

Cimitirul Eroilor Rom├óni din Chi┼čin─âu, ├«n paragin─â ┼či plin cu gunoaie

Cimitirul militar rom├ónesc a ap─ârut ├«n anul 1918, la finalul Marelui R─âzboi, loc ├«n care au fost ├«nhuma┼úi solda┼úii c─âzu┼úi pe c├ómpul de lupt─â, dar ┼či veterani ai r─âzboiului. Ceea ce trebuia s─â fie un loc oamgial pentru cei care ┼či-au dat via┼úa ├«n Primul R─âzboi Mondial, ast─âzi, la 100 de ani distan┼ú─â de ├«ncheierea marii conflagra┼úii este un loc abandonat, pustiu, plin de gunoaie, pozi┼úionat chiar ├«n Chi┼čin─âu, capitala Republicii Moldova.

cimitir2 jpg jpeg

├Än perioada interbelic─â, cimitirul a fost amenajat de c─âtre Asez─âm├óntul Na┼úional ÔÇ×Regina MariaÔÇŁ pentru Cultul Eroilor; tot ├«n aceea┼či perioad─â fiind ridicat─â ┼či o capel─â ├«n memoria legiunii cehe. Intrarea ├«n cimitir avea o arhitectur─â masiv─â, cu sc─âri mari ┼či coloane de 10 metri ├«nal┼úime. Dup─â ├«ncheierea celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, capela a fost d─âr├ómat─â, iar terenul ras cu buldozerul. Peste mormintele care mai r─âm─âseser─â a fost construit ├«n 1961 Institutul de Pulmonologie ┼či Ftziatrie ÔÇ×Chiril DraganiucÔÇŁ, spital d─âr├ómat la r├óndul s─âu ├«n 2007.

cimitir1 jpg jpeg

Despre cei 1645 de osta┼úi ├«ngropa┼úi acolo se ┼čtie c─â 431 dintre ei erau rom├óni c─âzu┼úi ├«n Primul R─âzboi Mondial, 96 de rom├óni mor┼úi ├«n cel de-al Doilea R─âzboi Mondial, restul fiind militari ru┼či, austrieci, cehi, francezi ┼či polonezi.

1 jpeg jpeg

├Än ultima perioad─â, situa╚Ťia dezastruoas─â din Cimitirul Eroilor Rom├óni a ├«ngrijorat societatea civil─â, care a f─âcut apel la autorit─â╚Ťi s─â ├«ntreprind─â cele necesare pentru protec╚Ťia cimitiruluil. Autorit─â╚Ťile ridic─â ├«ns─â din umeri, spun├ónd c─â terenul pe care se afl─â ast─âzi Cimitirul este ├«n proprietatea privat─â a unei companii str─âine, care a cump─ârat lotul de p─âm├ónt ├«n anul 2006. Tranzac╚Ťia ar fi fost ilegal─â, or, cimitirele nu pot fi privatizate. Recent, un grup de unioni╚Öti de la Asocia╚Ťia UNIREA - ODIP ├«mpreun─â cu elevi ai mai multor licee ╚Öi veterani de r─âzboi au organizat c├óteva ac╚Ťiuni de salubrizare a teritoriului, ├«ns─â iresponsabilitatea ╚Öi indiferen╚Ťa oamenilor a f─âcut zadarnic─â munca voluntarilor, pentru c─â mizeria ╚Öi gunoiul a revenit ├«n scurt timp.

2 jpeg jpeg

├Än 2012, a fost semnat un Acord ├«ntre Guvernul Republicii Moldova ╚Öi Guvernul Rom├óniei privind regimul juridic al mormintelor de r─âzboi rom├óne╚Öti situate pe teritoriul R. Moldova. Acordul reglementeaz─â situa╚Ťia mormintelor militarilor rom├óni c─âzu╚Ťi pe c├ómpurile de lupt─â, ├«nhuma╚Ťi ├«n peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul R. Moldova ╚Öi care, ├«n mare parte, au fost desfiin╚Ťate dup─â anul 1945. Documentul prevede, de asemenea, identificarea, reconstruirea ╚Öi amenajarea locurilor de ├«nhumare, ÔÇ×astfel ├«nc├ót eroilor de r─âzboi rom├óni s─â li se poat─â acorda onorurile cuveniteÔÇŁ. La ┼čase ani de la semnarea acestui acord, Cimitirul Eroilor Rom├óni r─âm├óne uitat de autorit─â╚Ťi, ignorat de oameni ╚Öi plin de gunoaie.

3 jpeg jpeg

Surs─â foto: istoria.md, libertv.md