Cei mai mari falsificatori de art─â din toate timpurile png

Cei mai mari falsificatori de art─â din toate timpurile

­čôü Istoria unui tablou
Autor: Nicoleta Zaharia

F─âr─â ├«ndoial─â, via╚Ťa falsificatorilor de art─â este la fel de interesant─â precum cea a marilor arti╚Öti pe care i-au copiat cu m─âiestrie. Doar un ochi avizat poate spune (nu f─âr─â efort) dac─â o oper─â de art─â este un fals sau nu. 

├Än spatele unui fals de art─â poate fi c├ó╚Ötigul financiar (care, f─âr─â ├«ndoial─â, este un motiv suficient), dar mai poate fi ╚Öi faima pe care un artist o c├ó╚Ötig─â atunci c├ónd dovede╚Öte c─â se poate ridica la ├«n─âl╚Ťimea autorului originalului. 

Han van Meegeren și metoda de plăsmuire a falsului perfect

Un alt motiv de a falsifica, la prima vedere bizar, este dorin╚Ťa de r─âzbunare ├«mpotriva unui sistem care nu pare s─â recunoasc─â talentul unui artist la ├«nceput de drum. ÔÇĘ Cam a╚Öa ├«ncepe ╚Öi povestea incredibil─â a unuia dintre cei mai faimo╚Öi falsificatori de art─â din toate timpurile. Este vorba despre artistul olandez Han van Meegeren (1889-1947), prea pu╚Ťin cunoscut, dar extrem de apreciat ├«n breasl─â datorit─â talentului s─âu excep╚Ťional. Atras de stilul naturalist ╚Öi realist, van Meegeren nu i-a convins pe criticii de art─â, care nu s-au ar─âtat foarte entuziasma╚Ťi de crea╚Ťiile proprii.

I-au recunoscut talentul tehnic, dar nu au găsit nicio urmă de originalitate în opera sa. Supărat pe critici și dezamăgit de nerecunoașterea talentului său, Van Meegeren a decis să-i păcălească. După studii aprofundate, a găsit artistul perfect care urma să fie victima falsurilor sale: mult apreciatul și veneratul Johannes Vermeer.

Existau pu╚Ťine informa╚Ťii despre via╚Ťa acestuia ╚Öi s-a considerat, probabil, c─â artistul a produs mult mai multe lucr─âri dec├ót cele despre care se ╚Ötia deja.

Van Meegeren a demonstrat c─â, pentru a realiza un fals perfect, trebuie ani foarte mul╚Ťi de munc─â de cercetare. Acesta a locuit la Nisa o perioad─â lung─â, timp ├«n care a dezvoltat procesul suprem de pl─âsmuire a falsului perfect. A ob╚Ťinut vopseaua, p├ónzele, panourile de lemn potrivite ╚Öi chiar a recreat o pensul─â de cas─â similar─â cu cea folosit─â de Vermeer.

Han van Meegeren (1889-1947), unul dintre cei mai ingenioși falsificatori de artă din secolul XX

Han van Meegeren GettyImages 625256876 jpg jpeg

De asemenea, a reu╚Öit s─â accelereze procesul natural de ├«mb─âtr├ónire a p├ónzei. ÔÇĘ├Äns─â, mai presus de toate, talentul lui Van Meegeren a fost s─â ├«n╚Ťeleag─â exact calit─â╚Ťile lucr─ârilor lui Vermeer c─âutate de criticii ╚Öi exper╚Ťii de art─â, oferindu-le acestora genul de picturi pe care sperau ╚Öi se a╚Öteptau s─â le descopere. ├Än 1937, falsul lui Van Meegeren ├«nf─â╚Ťi╚Ö├ónd ÔÇ×Cina cea de Tain─âÔÇŁ a ajuns ├«n m├óinile lui Abraham Bredius, colec╚Ťionar ╚Öi expert ├«n Vermeer. Acesta nu numai c─â a pus ╚Ötampila c─â tabloul este autentic, dar a declarat c─â se afla ├«n fa╚Ťa capodoperei fundamentale a marelui Vermeer.

Falsurile lui Van Meegeren au continuat s─â apar─â pe pia╚Ť─â, devenind un adev─ârat tezaur cu o valoare estimat─â la 30 de milioane de dolari. Operele acestuia au fost at├ót de conving─âtoare, ├«nc├ót nu au fost niciodat─â analizate ├«n am─ânunt. ÔÇĘ Probabil nu am ╚Öti nici p├ón─â ├«n ziua de ast─âzi c─â picturile semnate de Vermeer erau falsuri, dac─â ├«nsu╚Öi Van Meegeren nu s-ar fi deconspirat, fiind prins ├«ntr-o situa╚Ťie f─âr─â ie╚Öire. Istoria artei consemneaz─â c─â, dup─â cel de-al Doilea R─âzboi Mondial, guvernul olandez l-a adus ├«n sala de judecat─â sub acuza╚Ťia de conspira╚Ťie cu nazi╚Ötii fiindc─â v├ónduse, prin intermediul unei ter╚Ťe p─âr╚Ťi, ÔÇ×Woman Taken in AdulteryÔÇŁ de Vermeer, socotit─â o comoar─â na╚Ťional─â. Dec├ót s─â fie considerat tr─âd─âtor, mai bine falsificator.

A╚Öa c─â Van Meegeren a m─ârturisit c─â a v├óndut tabloul, ├«ns─â nu comoara na╚Ťional─â, ci o oper─â creat─â chiar de el. Pentru a ar─âta c─â ceea ce spusese era adev─ârat, olandezul a pictat o nou─â lucrare, sub supravegherea poli╚Ťiei, pe care a intitulat-o ÔÇ×Iisus printre doctoriÔÇŁ, ceea ce a dus la renun╚Ťarea la acuza╚Ťiile de tr─âdare, dar ╚Öi la condamnarea la un an de ├«nchisoare pentru falsuri.

Robert Driessen l-a avut pe Giacometti în degete

Acela╚Öi sentiment de r─âzbunare care l-a mi╚Öcat pe Han van Meegeren l-a m─âcinat ╚Öi pe prolificul falsificator de art─â olandez Robert Driessen. Deziluzionat de faptul c─â nimeni nu era interesat de picturile sale, el a ├«nceput s─â produc─â varia╚Ťii ale operelor expresioni╚Ötilor sau versiuni obscure ├«n oglind─â ale originalelor, evolu├ónd ├«n cele din urm─â practica sa pentru a crea picturi complet noi, imit├ónd stilul arti╚Ötilor consacra╚Ťi. ÔÇĘ La sf├ór╚Öitul anilor ÔÇÖ80, Driessen a trecut la sculptur─â, descoperind ├«nclina╚Ťia pentru lucr─ârile lui Giacometti: ÔÇ×Siluete lungi, sub╚Ťiri ╚Öi o suprafa╚Ť─â amorf─â, sf─âr├ómicioas─â, nu este dificil s─â sculptezi precum Giacometti. L-am avut literalmente pe Giacometti ├«n degeteÔÇŁ.

Poli╚Ťia estimeaz─â c─â a falsificat cel pu╚Ťin 1.000 de sculpturi, dar Driessen ├«nsu╚Öi sus╚Ťine c─â probabil au fost mult mai multe. Artistul olandez s-a ├«mbog─â╚Ťit v├ónz├ónd copii ale lucr─ârilor devenite celebre ca purt├ónd semn─âtura lui Alberto Giacometti (sculptor elve╚Ťian, unul dintre cei mai aprecia╚Ťi arti╚Öti ai secolului XX). A c├ó╚Ötigat cel pu╚Ťin 8 milioane de euro din aceast─â ÔÇ×afacereÔÇŁ prosper─â, fiind considerat unul dintre cei mai boga╚Ťi falsificatori din lume. 

John Myatt ╚Öi falsurile v├óndute de mari case de licita╚Ťii 

John Myatt profimedia 0221702694 jpg jpeg

Artistul britanic John Myatt a intrat cu siguran╚Ť─â ├«n istoria artei, dar nu pentru crea╚Ťiile sale originale, ci ca orchestratorul celei mai mari fraude artistice ale secolului XX, dup─â cum men╚Ťiona Scotland Yard. A pictat aproximativ 200 de falsuri, dintre care multe au fost v├óndute de unele dintre cele mai mari case de licita╚Ťii din lume, inclusiv SothebyÔÇÖs ╚Öi Phillips.

A falsificat lucr─âri ale unor arti╚Öti precum Chagall, Giacometti ╚Öi Matisse. ÔÇĘ Lucr─ârile au fost licitate pentru sute de mii de lire de c─âtre ChristieÔÇÖs ┼či SothebyÔÇÖs. ├Än 1999, Myatt a fost condamnat la un an de ├«nchisoare, dar a isp─â╚Öit doar patru luni, fiind eliberat pentru bun─â purtare. Acum opereaz─â ├«n mod deschis ╚Öi legal, v├ónz├ónd ceea ce el nume╚Öte ÔÇ×falsuri autenticeÔÇŁ.

Tom Keating: ÔÇ×Mi s-a p─ârut ru╚Öinos c├ó╚Ťi arti╚Öti muriser─â ├«n s─âr─âcieÔÇŁ

Tom Keating GettyImages 51314344 jpg jpeg

Tom Keating a sus╚Ťinut c─â a falsificat peste 2.000 de picturi a peste 100 de arti╚Öti diferi╚Ťi, inclusiv Rembrandt ╚Öi Samuel Palmer. Restauratorul ╚Öi falsificatorul de art─â britanic a scris ├«n cartea sa The FakeÔÇÖs Progress: ÔÇ×Mi s-a p─ârut ru╚Öinos c├ó╚Ťi arti╚Öti muriser─â ├«n s─âr─âcie. Toat─â via╚Ťa lor fuseser─â exploata╚Ťi de dealeri f─âr─â scrupule ╚Öi, apoi, parc─â pentru a le dezonora memoria, aceia╚Öi dealeri au continuat s─â-i exploateze dup─â moarteÔÇŁ. ├Än ochii lui, falsurile erau un atac asupra sistemului de galerii, menit s─â p─âc─âleasc─â exper╚Ťii ╚Öi s─â distrug─â industria.

├Än 1970, publica╚Ťia ÔÇ×The TimesÔÇŁ ├«l blama ├«ntr-un articol pentru ÔÇ×crimeleÔÇŁ sale. Keating ╚Öi-a m─ârturisit faptele ╚Öi a fost arestat nou─â ani mai t├órziu. De╚Öi a trebuit s─â isp─â╚Öeasc─â o pedeaps─â ├«n ├«nchisoare dup─â ce a pledat vinovat, Keating a sc─âpat de o sentin╚Ť─â dup─â ce a fost grav r─ânit ├«ntr-un accident de motociclet─â, dezvolt├ónd ulterior bron╚Öit─â ├«n spital.

Autorit─â╚Ťile au renun╚Ťat la acuza╚Ťiile ├«mpotriva sa, deoarece p─ârea pu╚Ťin probabil s─â supravie╚Ťuiasc─â. Dar s─ân─âtatea i s-a ├«mbun─ât─â╚Ťit ╚Öi a tr─âit p├ón─â ├«n 1984. Lucr─ârile lui Keating ├«nc─â se v├ónd cu mii de lire sterline, iar, ├«n 2005, cotidianul britanic ÔÇ×The GuardianÔÇŁ a ar─âtat c─â p├ón─â ╚Öi contrafacerile propriilor falsuri se vindeau cu sume cuprinse ├«ntre 5.000 ╚Öi 10.000 de lire sterline.

FOTO: Getty Images

Fragmentul face parte din articolul ÔÇ×Istoria falsurilor. Art─â sau ├«n╚Öel─âciune?ÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 240 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 17 ianuarie - 14 februarie, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

1 copertaHistoria 240 ianuarie jpg jpeg

Cump─âr─â Acum